Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban

Çocuğunuzda Skolyoz Olabilir mi?

Omurga duruşlarıyla ilgili sorunlar nasıl anlaşılır?

Haberin Devamı

Hiç dikkatinizi çekti mi? Bazı çocuklarda ve yetişkinlerde dik durduklarında, eğildiklerinde dikkat çeken bir beden eğriliği vardır. Bunlara bir çeşit omurga hastalığının neden olduğunu biliyor muydunuz?

Skolyoz, kifoz, lordoz gibi omurga sorunları nasıl oluşur, teşhis-tedavi yöntemleri nelerdir, en çok kimlerde görülür gibi merek ettiğimiz tüm soruları Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz’a sorduk.

Skolyoz Nedir?

İnsan omurgasına arkadan baktığınızda normalde düz bir hatta yerleşmesi gerekir. Omurganın sağa veya sola doğru 10 derece üzerindeki eğriliği Skolyoz olarak tanımlanır. Skolyoz; bir bacağın kısa olması, kas hastalığı, çocuk felci ve kalça çıkığı gibi hastalıklar, kazalar sonrası oluşabilir fakat sıklıkla skolyozun bilinen bir nedeni yoktur. Genetik nedenlerin sorumlu olduğu üzerine son yıllarda çalışmalar söz konusudur. Halk arasında sanıldığı gibi skolyoz bir duruş sorunu değil yapısal bir problemdir ve erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Haberin Devamı

Hangi Yaş Aralığında Daha Sık Görülür?

Skolyoz doğumda, erken çocuklukta, ergenlikte ve erişkin dönemde görülür. En sıklıkla 10-15 yaş civarında görülür. Bu yaşta her 100 çocuğun 4’ ünde Skolyoz olduğu söylenebilir. Skolyoz az oranda yeni doğan çocukta da vardır ve burada bazı kemik gelişim bozuklukları veya bazı yanlış omurga sorunları vardır. Buna doğumsal Skolyoz denir. 3 yaş ile 9 yaş arasında ortaya çıkan skolyoza da çocukluk skolyozu adı verilir ve daha az oranda rastlanır ve tedavi yanıtı daha iyidir. Erişkinlerde yani yaşamınızın bir döneminde de skolyoz oluşabilir fakat burada herhangi başka bir hastalık, enfeksiyon veya yaralanmaya bağlıdır.

Çocuğumuzda Skolyoz Olduğunu Nasıl Anlarız?

Skolyozun belirtileri omuzlardan birinin yüksek olması, kalçanın sağa veya sola doğru kayması veya bir tarafta bir kalçanın yüksek durması, kürek kemiklerinin duruşunda eşitsizlik gibi görsel özellikler göze çarpar. En iyi kontrol sırtı çıplak olan çocuğun öne eğilmesi ve omurgasının düz olup olmadığının gözle kontrolüdür. Skolyozu olan çocukta sağ veya sol sırt veya bel bölgesinde çıkıntılı bir yükseklik göze çarpar. Bu durumdan şüphe edildiğinde ayakta çekilen omurga grafilerinde eğrilik görülür.

Haberin Devamı

Skolyoz, Kifoz ve Lordoz Gibi Duruş Bozukluklarında Yüzme ve Egzersiz’in Önemi

Çocuklarda erken teşhis edilen omurga sorunlarında sporla tedavinin önemi çok büyük. Birçok uzman bu tüp durumlarda aileleri özellikle yüzmeye yönlendiriyor. Spor Okulları Kooordinatörü Funda Öztürk Alban, konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Duruş bozukluklarında yani Skolyoz, kifoz veya lordoz gibi rahatsızlıklar da çocuğunuzu bir ortopedi doktoruna götürdüyseniz ve cerrahi müdahale ye gerek görülmeyip, korse tedavisi veya spor yapıp bedenini güçlendirmesi önerildiyse bu noktadan sonra görev spor eğitimcilere düşmektedir.

Spor yapmak, hiçbir hastalığı tek başına tedavi etmez. Çünkü spor tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Doktorunuzun devamlı kontrolü, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli yapılan egzersizler, ilave olarak kullanılması önerilen ilaçlar… Ve hepsi bir araya geldiğinde bir tedavi oluşur.

Haberin Devamı

Spor eğitimcilerin omurga sorunlarında ki egzersiz planlamasının özü, sorunu oluşturan bölge kaslarının çalıştırılıp güçlendirilmesidir. Bu da düzenli egzersizle mümkündür. Yüzerek, pilates yaparak veya size özel eğitim veren bir personal training hocası ile hafta da en az 3-4 gün çalışarak sporun olumlu etkilerinden fayda sağlanabilir.

ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞINA DİKKAT