Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2008 10:31
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, bebeklerde kalça çıkığının ne kadar erken fark edilirse tedavi edilmesinin de o kadar kolay olduğuna işaret ederek, “Geç teşhislerde ise sorun ancak ameliyatla düzelebilir” dedi.
Küçüködük, doğuştan kalça çıkığının ihmal edilmemesi gereken bir sorun olduğunu, tedavi edilmemesi halinde ileride sakatlıklara yol açabileceğini söyledi.
Doğuştan kalça çıkığının her 800 doğumda bir görüldüğüne işaret eden Küçüködük, kız çocuklarda erkek çocuklarına göre daha sık karşılaşıldığını bildirdi.
Tüm bebeklerin doğumsal kalça çıkığı yönünden kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Küçüködük, “Bebeklerde kalça çıkığı ne kadar erken fark edilirse tedavi edilmesi de o kadar kolaydır. Başlangıçta basit önlemlerle sorun halledilebilirken geç teşhislerde sorun ameliyatla düzelebilir. İleride sakatlıklara bile yol açabilir” diye konuştu.
Annelere bu konuda dikkatli olmaları uyarısında bulunan Küçüködük, bebeklerde kalça çıkığından şüphelenilmesi gereken belirtileri ise şöyle sıraladı:
“Doğuştan kalça çıkığı erken teşhiste kolay bir tedavi ile giderilebildiği için annelerin bebeklerini bu yönden incelemelerinde yarar vardır. Eğer bebek yüzüstü yatırıldığında uyluk kısımlarındaki kıvrımlar karşılıklı gelmiyorsa, bir bacak diğerine göre daha kısa ise, aile de böyle bir örnek varsa kalça çıkığından şüphelenilmelidir. Bebekleri kalça çıkığından korumanın en iyi yöntemi bebeği kundaklamamaktır. Eğilimi olan bebekler için de büyük boy bez kullanılması gerekir.”
Doğuştan kalça çıkığı teşhisi için bir şüphe varsa ilgili hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Küçüködük, bazen dikkatli muayeneye rağmen bazı vakaların 1 yaş sonlarına kadar gözden kaçabileceğini belirtti.