İngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkTan Taşçı hırs yaptı, Tarkan’ın Harbiye Açıkhava’daki 15 konserlik rekorunu kırmak için gün sayıyor. 16 konserle Harbiye serisini tamamlayacak şarkıcı. Nedir bu sene Harbiye’deki Tan rüzgârının nedeni sizce? Tarkan seneye bu rekoru kırar mı?
#Magazin KonseyiMastercard geçtiğimiz günlerde dünyada kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren açıklamada bulundu. Şirket, kredi kartlarında büyük değişiklik için hazırlandıklarını ve bu uygulamanın 2024'te başlayacağını duyurdu. Eski kredi kartlarının güvenli olup olmadığını, yeni kredi kartlarında nelerin değişebileceğini uzmanlara sorduk.
#Kredi KartıZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSHamilelik döneminde anne adaylarının aklını en çok kurcalayan sorulardan biri seyahattir. Gebeliğin bazı dönemlerinde tehlikeli olan seyahatin en uygun şekilde nasıl yapılacağını ise Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert açıkladı.
#Hamilelikte SeyahatDünya Covid-19 virüsüyle mücadele ederken, insanlığın hayatına giren diğer virüsler de iş başında… Bunlardan biri de HIV (Human Immunodeficiency Virus) yani İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan ve AIDS hastalığına neden olan virüs… Dünyada halen yaklaşık 40 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğu düşünülüyor. Kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bu virüsün vücuda girmesiyle hastalıklarla savaşmamızı sağlayan bağışıklık sistemi zarar görüyor ve yok oluyor.
#AIDSGünümüzde her kadının ufak cinsel sorunlar ya da büyük ölçekte bir cinsel sıkıntıya kadar geniş bir yelpazede cinsel anlamda sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Ülkemizde kadınlar yaşadıkları cinsel problemleriyle alakalı bir uzmana danışmakta sıkıntı yaşıyorlar.
#Cinsellik27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksAsherman sendromu rahim iç zarının yani endometriyumun yapışıklıklar yüzünden sağlığını kaybetmesidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, Asherman sendromuyla ilgili tüm merak edilenleri cevaplıyor.
#Asherman SendromuHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BKadın olmak zordur özellikle de adet dönemlerinde… Kasıktan karna doğru yayılan keskin ağrı kimi zaman adet öncesinde kimi zamansa adetin ilk günlerinde kendini belli eder. Birçok kadın için işkenceye dönüşen adet dönemi ağrıları, çoğu zaman normal karşılansa da bir hastalığın da belirtisi olabilir.
#Adet SancısıKadın olmak zordur özellikle de regl dönemlerinde… Kasıktan karna doğru yayılan keskin ağrı kimi zaman adet öncesinde kimi zamansa adetin ilk günlerinde kendini belli eder. Birçok kadın için işkenceye dönüşen regl dönemi ağrıları, çoğu zaman normal karşılansa da bir hastalığın da belirtisi olabilir. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, regl sancıları hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Adet SancısıYasal olarak kurulan evlilik bağının yine yasal olarak kopmasına ‘boşanma’ denmektedir. Evlilik ve evliliği sürdürmek bazı toplumlarda saygınlık ve başarı olarak nitelendirilmektedir. Dolayısıyla boşanma sürecinde eşler, ikili ilişkilerinde yaşadıkları hayal kırıklıkları kadar toplumsal statü kaybı ile de mücadele etme zorunluluğu duyarlar. Eğer bu eşler çocuk sahibiyse, problemli evliliklerini sürdürmek ya da bitirmek kararını alırken daha fazla kaygı duyup daha fazla çatışma yaşayabilmektedirler.
#BoşanmaAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. 3-10 gün süren sarılık öncesi dönemde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, deri döküntüleri, eklem ağrıları, koyu renkli idrar gibi belirtiler görülür. Sarılık dönemi değişkendir fakat genellikle 1-3 hafta sürer. Bu dönemde sarılık, açık veya yeşil dışkı, karaciğer hassasiyeti ve büyüklüğü olur. İyileşme döneminde, sarılık, iştahsızlık ve diğer belirtiler kaybolur ise de halsizlik ve yorgunluk, haftalar ya da aylar sürebilir.. Peki Hepatit B nedir?
#Hepatit BEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#Ünivresite