doğum kilosu haberleri sayfasında doğum kilosu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 510 doğum kilosu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Geçmişte doğan her 50 bebekten biri ikizken bu oran günümüzde 30'da bire yükseldi. Bu durum bilim insanları için pek çok önemli araştırma fırsatını beraberinde getiriyor. Özellikle tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan çalışmalar, genlerin ve çevresel faktörlerin insanı hem fiziksel hem de psikolojik olarak nasıl şekillendirdiğine dair çok ilginç veriler ortaya koyuyor. Bunun en çarpıcı örneği ise Kelly kardeşler...
#SağlıkPersentil; büyüme eğrisi demektir. Çocuğun sağlık değerlendirmelerinde en önemli kriterlerden birisi de gelişme ve büyümenin takibidir. Büyümenin izlenmesinde önem verilen 3 farklı ölçüt vardır. Bunlar ise; kilo, boy ve baş çevresidir. Perstentil nedir, nasıl hesaplanır ve normal değerleri nelerdir? Sizler için merak edilen detayları derledik.
Bebeklere yapılan kalça ultrasonu, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Bebeklerde kalça çıkıklığını erken teşhis etmede oldukça önemli olan kalça ultrasonu ihmal edilmemesi gerekmektedir. Peki kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? İşte kalça ultrasonu hakkında merak edilenler…
#Bebeklerde Kalça UltrasonuSosyal medya platformu TikTok'a yüklenen bir video, sıra dışı bir doğum hikâyesi internette viral haline geldi. Görülmemiş bir boyda ve kiloda doğan bebek için annesi 'Bebek değil çocuk doğurdum.' ifadesini kullandı.
#Bebekİklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın gebelik risklerini artırdığı tespit edildi. Sonuçları BMJ dergisinde yayımlanan çalışma çerçevesinde, 7'si düşük ve orta gelir seviyesine sahip 24 ülkede yapılan 70 araştırmanın bulguları değerlendirildi.
#HamileGebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#Gebelik ŞekeriGünümüzde yaklaşık olarak yeni doğan her 1000 bebeğin 1 ila 4’ünde işitme kaybı saptanıyor. Yaklaşık yılda 1 milyon 290 bin bebeğin dünyaya geldiği ülkemizde bu rakam 1500 ila 2000 kadar işitme kayıplı bebeğin doğduğu anlamına geliyor. Üstelik bu sayı bebeklik döneminde gelişen kulak enfeksiyonları, orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi, yaşanan travmalar ve bazı ilaçlar nedeniyle sonradan oluşan işitme kaybı eklendiğinde daha da artıyor. Güzel haber ise günümüzde oldukça başarılı sonuçlar alınan tedaviler sayesinde çocuğun işitme ve konuşabilme yetisini kazanabilmesi.
#İşitme Kaybı BelirtileriDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuAnne adaylarının hamilelik süreci boyunca en çok endişe duydukları konuların başında bebeğinin sağlık durumu gelir. Bebeğin erken doğum riski varsa araştırıp gerekli hazırlıkları yapması gereken en önemli konu doğumunu yapacağı hastanenin tam teşekküllü olması ve yenidoğan yoğun bakımının bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özellikleri taşımasıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki yenidoğan yoğun bakım hakkında aklımıza takılan tüm soruları yanıtlıyor.
#Yenidoğan Yoğun Bakım ÜnitesiTürkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre doğum kilosu belirtilen çocukların %10’u ‘düşük doğum ağırlığına’ sahip... Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, konu hakkında detaylı bilgiler vererek, merak edilenleri açıkladı.
#DdaDünyada ve Türkiye’de benzer olarak 1/4000 sıklıkta görülen büyüme hormonu eksikliği hafif ya da ağır tablolarla seyredebiliyor ve ağır vakalar tedavi edilmezse aşırı boy kısalığıyla sonuçlanıyor. Prof. Dr. Zehra Aycan, büyüme geriliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, boy kazanımının o kadar iyi olacağını belirterek, anne ve babalarını çocuklarının büyümelerini yakından takip etme ve yetersiz büyümeden şüphe duydukları anda doktora başvurmaları konusunda uyardı.
#Anne Karnında GelişimObezite hastalığını son yıllarda daha da sık duymaya başladık. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen obezite, gebe kalacak anne adayları için de ciddi bir problem. Peki, obezite gebeliği nasıl etkiliyor? Annenin obezite problemi çocukta da obezite oluşmasına neden olur mu? Obezite riskli gebeliklere zemin hazırlar mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, merak edilen bu soruları sizler için cevapladı.
#ObeziteÜlkemizdeki eğitim politikaları sonucunda Erken Çocukluk Eğitimi (EÇE)‘nin önemi ve rolü eğitim sistemi içinde azaldı ve uygulamaları sınırlandı. Halbuki EÇE ‘nin kapsadığı dönem (0-6 yaşları) insana yapılan yatırımların en yüksek geri dönüşü olduğu bir dönem (Heckman & Carneiro 2003 ).