Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert: "Azeri gazına ek olarak TürkAkım boru hattı ve Doğu Akdeniz gazı, Türkiye'ye ticaret merkezi olmak için bir fırsat sunmaktadır. TürkAkım'daki ilave hattan gelecek gazın ticaretini bizim yapabilmemiz önümüzdeki dönemin sıcak gündemi olacaktır.Yunanistan, GKRY, Israil ve Mısır arasında yapılan görüşmeler, imzalanan mutabakat zaptları bölge için kaybolan yıllar anlamına geliyor." açıklamalarında bulundu.
#Damnus EnerjiKıbrıs Rum Kesimi’nin yetkisiyle Fransız Total ve İtalyan ENI’nin dün Doğu Akdeniz’de başlattığı sondaj faaliyetine karşı hem askeri hem de hukuksal mücadele başlatılıyor. Deniz Kuvvetleri dün bölgeye fırkateyn göndererek sondaj yapan West Capella gemisini izlemeye alırken, Enerji Bakanı Albayrak da Barbaros Hayreddin Paşa’nın aynı bölgeye giderek sismik araştırma yapacağını açıkladı.
#Berat AlbayrakENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak projeler için çalışmaya devam edeceğini belirterek, “Halen 8 boru hattıyla olan uluslararası işbirliklerinin yanında, TANAP gelecek seneye bitecek. Türk Akımı projesini de 2020’ye kadar nasipse bitireceğiz. Bunun yanında Doğu Akdeniz gazı için de çalışmalarımız sürerken, onuncu uluslararası boru hattını da yine bölge enerji arz güvenliği noktasında, özellikle batı ve küresel anlamda piyasaların güvenliği için çok çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
#GazetehaberleriEnerji Bakanı Berat Albayrak, “Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. Uzun yıllardır süregelen Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Onun da çok önemli bir çalışmayla süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne (suni mağara) gazının basılmasını törenle başlatacağız” dedi.
#Berat AlbayrakMavi Marmara krizinden 6 yıl sonra ilk kez İsrailli bir bakan Türkiye’ye geldi. İstanbul’da Enerji Bakanı Berat Albayrak ile bir araya gelen İsrail Enerji Bakanı Steinitz, “Burada olduğum için çok mutluyum. İki ülke arasındaki normalleşmenin büyük destekçilerinden biriyim” derken, İsrail’den Türkiye’ye boru hattı projesini görüşmek için diyalog sürecinin başlayacağını söyledi.
#İsrailİstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile Akkuyu nükleer santral anlaşması yaptık. Japonya ile de Karadeniz kıyısında bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içindeyiz" dedi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: TANAP projesini inşa ediyoruz. Türk akımı projesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. DOĞU Akdeniz gazı da bizim için alternatif haline geliyor. Sene sonunda kritik adımlar atacağız, büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Güvenilir ortak hedefine bir adım daha yaklaşacağız.Önem verdiğimiz bir diğer alan da nükleer enerjidir. Rusya ile Akkuyu nükleer santral anlaşması yaptık. Japonya ile de Karadeniz kıyısında bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içindeyiz.Hedefimiz toplam içinde nükleer enerjiyi yüzde 10’a çıkartmak. Rüzgar güneş ve hidrolik kaynakların enerji sepetindeki payını yüzde 30’a çıkartmak için çalışıyoruz.
#Cumhurbaşkanıİstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile Akkuyu nükleer santral anlaşması yaptık. Japonya ile de Karadeniz kıyısında bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içindeyiz" dedi. Cumhurbaşkanı, "Bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacak, bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Böylece doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelme hedefimize bir adım daha yaklaşacağız" diye konuştu. FETÖ'nün darbe girişimine değinen Erdoğan, "Siz de buraya gelerek bize destek olduğunuzu gösterdiniz. Umarım sizlerin bu asil duruşunuz hala Türkiye’ye açık destek vermekten imtina eden, hala darbecileri bahane ederek bize demokrasi dersi vermeye kalkan birilerine örnek olur" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus gazının kesilmesi ihtimaline karşı alternatif kaynakların devreye sokulacağını söylerken, toplumun “fedakarlık göstereceği”ne vurgu yaptı. Ancak elektrik üretimi ve sanayiyi besleyen gazın kesilmesi, ekonomiyi de olumsuz etkileyecek. Rus gazının en yakın alternatiflerinin devreye girmesi ise en az 2 yıl sürebilir.
Kıbrıs’ta askıda bulunan BM çerçevesindeki müzakereler dün KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Anastasiadis’in Lefkoşa’da buluşmasıyla resmen başladı.Yeni çözüm sürecinde ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Victoria Nuland, BM Temsilcisi Buttenheim ve AB Temsilcisi Ashton olmak üzere üç kadının önemli rol oynaması bekleniyor.
Doğu Akdeniz doğalgaz rezervleri, Gazprom, Total gibi enerji devlerinin iştahını kabartırken, çıkartılan gazın Batı pazarlarına nasıl ulaştırılacağı ise hala belirsiz. İsrail ve Kıbrıs açıklarından elde edilen gazın, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması en ekonomik çözüm olarak ortaya çıksa da, bunun siyasi nedenlerle asla gerçekleşmeyeceği ifade ediliyor.