Telefon, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen süredeki artış ve duruş bozuklukları bel, boyun ağrılarını arttırdı. Hem bu ağrıların hem de daha ileri boyuttaki rahatsızlıkların tedavisinde sanal gerçeklik ile entegre edilmiş oyun görevleri sunan robotlar da devrede...
#Fizik TedaviErkeklerde özellikle ergenlik dönemi olarak adlandırılan çocukluktan erişkinliği geçiş döneminde boy uzaması hızlanmaktadır. Bu dönemde yapılan tüm spor faaliyetleri vücudun gelişmesine ve özellikle erkek çocuklarda sağlıklı kas ve iskelet sistemine sahip olmasını sağlamaktadır. Erkeklerde boy ortalama 19-20 yaşına kadar uzamaya devam etmektedir. Doğru beslenme ve iskelet sistemini koruyan egzersizler boy uzamasında oldukça etkilidir. İşte, tüm detaylar.
#ErkekBEYİN sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, cep telefonu kullanırken sabit pozisyonda aşağı doğru bakmaktan veya konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya binen yükün arttığına dikkat çekti. Kas spazmlarının yanında disklerde bozulmaların da arttığını ifade eden Korkmaz, sürekli yorulan omurga alarm vermeye başladığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, teknolojiyi kullanırken boyun ve sırt sağlığını korunması için tavsiyelerde bulundu.
#1Plank, son yıllarda en çok tercih edilen egzersiz hareketleri arasında yer alır. Plank hareketinin en önemli özelliği ise, kısa süreli olarak da yapılsa çok faydalı bir hareket olmasıdır. Spora yeni başlayanlar ve ilk defa bu hareketi deneyenler için plank hareketi biraz gibi görünse de kısa süreli olarak başlayarak süreyi arttırmak çok faydalı olur. Plank nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#Plank NedirSabahları boyun ağrısı ile uyanmanın boynun uykuda uygun olmayan veya azalmış desteğinden kaynaklandığına dikkat çeken Doç. Dr. Sena Tolu, “Yastık kişiye özel seçilmelidir. Doğru yastık seçiminde kalınlık çok önemlidir. Kişinin omuz genişliği ve boynunun uzunluğuna göre değişmekle birlikte en az 10-13 cm kalınlıkta bir yastıkta yatılması önerilir. Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir” diye konuştu.
#Doç. Dr. Sena ToluEn sık görülen fıtık sorunları nelerdir? Kimler daha çok bu probleme maruz kalırlar? Fıtık konusunda dikkat edilecek noktalar nelerdir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir bel fıtığı hakkında önemli bilgiler verdi.
#Bel FıtığıTelefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, koronavirüs pandemisi döneminde artan postür bozukluğuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Duruş BozukluğuPandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, "Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır” dedi.
#Doğru PostürBeyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, omurga fıtıklarına karşı uyarıda bulundu. COVID-19 pandemisi dolayısı ile hareketsiz kalındığını söyleyen Erdoğan, bu hareketsizliğe karşı yaşam alanımızda yapılabilecek egzersizlerin önemli olduğunu vurguladı.
#Beyin Ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin ErdoğanTüm dünyayı etkisi altına Koronavirüs ile mücadele hız kesmeden devam ederken, evlerde daha çok vakit geçirdiğimiz bu süreç ile beraber kişilerin hareketsiz kalma oranı da arttı. Uzmanlar ise bu durumunun sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguluyor.
#Hareketsiz YaşamAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor.
#SağlıkAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs (Covid- 19) salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor. Ortaya çıkan sorunlardan bir tanesinin de tıp dilinde postür bozukluğu olarak bilinen duruş bozukluklarının olduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Yanlış DuruşDoç. Dr. Ahmet İnanır, “Fazladan 50 kilogramlık bir ağırlığın gün boyunca taşınması bel omurları arasındaki disklerde, bağlarda, kaslarda, eklemlerde kronik zorlanmaya ve bozulmaya yol açar. Ayrıca 50 kilogram fazla kilosu olan bir insanın eğilerek bir kalemi alması durumunda dahi bele en az 250 kg ekstra yük binmektedir” dedi.
#ObeziteGünümüzde boyun fıtığının görülme sıklığı giderek artmaya başladığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, orta bölümden çıkan fıtıklarda kişi ağrıyı; omuzlarda, boynunda ve kürek kemiklerinde veya sırtta hissedebileceğini söyledi.
#Boyun FıtığıUzmanlar, evde olduğumuz şu günlerde egzersiz yapmanın ne kadar önemli olduğunu sıklıkla vurguluyorlar. Evde yapabileceğiniz en kolay egzersiz hareketlerinden biri de de kesinlikle plank. Gelin evde her gün plank yapmanın size sağlayacağı faydalara bakalım.
#Plank NedirSağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi Berna Kuzuoğlu Tunçer, insan beyninin gelişimine zemin hazırlayan en önemli olgunun, dik yürüme olduğunu ifade ederek, "Yapılan çalışmalarda düzgün duruşun kanda Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH) düzeyine etki ettiği, beyin aktivitesini arttırdığı ve bu sebeple de kişinin ruh halini olumlu etkilediği ifade edilmektedir" dedi.
#Duruş BozukluğuÖzellikle gençlerde fazla sürelerle uygunsuz pozisyonda bilgisayar, cep telefonu kullanımı ve aktiviteden uzak yaşantının artmasıyla sık karşılaşılan sorunlardan birisi sırtta eğik duruşa bağlı kamburluk oluşmasıdır. Oldukça sık görülen bu problemde, etkilenen genç bireyden ziyade, olayın dışarıdan gözlemcisi olan aile fertleri rahatsızlık duymaktadırlar.
#CocukcocuksagligiKişinin kendi vücut ağırlığı ile yaptığı egzersizler son dönemlerde daha fazla ilgi görüyor. Konunun uzmanları da vücut ağırlığıyla yapılan egzersizlerin faydalarını ve etkilerini anlatmakla bitiremiyor. Bu egzersizlerden biri de plank… Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz plank egzersizinin mükemmel 4 faydasını açıklıyoruz!
#Kadınlarda Karın Kası