Duruşumuz hem bedenimizi hem de ruhumuzu etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Duruşumuz hem bedenimizi hem de ruhumuzu etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2019 09:45

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi Berna Kuzuoğlu Tunçer, insan beyninin gelişimine zemin hazırlayan en önemli olgunun, dik yürüme olduğunu ifade ederek, "Yapılan çalışmalarda düzgün duruşun kanda Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH) düzeyine etki ettiği, beyin aktivitesini arttırdığı ve bu sebeple de kişinin ruh halini olumlu etkilediği ifade edilmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Dr. Öğretim Görevlisi Berna Kuzuoğlu Tunçer, doğru duruş ve duruş bozuklukları ile ilgili yaptığı açıklamada, düzgün duruşun ruh halini olumlu yönde etkilediğini ifade etti. İnsan beyninin gelişimine zemin hazırlayan en önemli olgunun, dik yürüme olduğunu ifade eden Tunçer, "Yapılan çalışmalarda düzgün duruşun kanda TSH düzeyine etki ettiği, beyin aktivitesini arttırdığı ve bu sebeple de kişinin ruh halini olumlu etkilediği ifade edilmektedir" dedi. Duruşun, insanın hem beden hem de ruh sağlığı açısından yakından ilişkili olduğunu belirten Tunçer, "Duruşumuz hem beden sağlığımız hem de ruh sağlığımız açısından yakından ilişkilidir. Mutsuz ve depresif bir ruh halinde olduğumuz zaman omuzlar düşük, baş aşağıda, gözler yere doğru bakar pozisyonda dururuz. Mutlu olduğumuzda ve özgüvenimiz yerinde olduğunda duruşumuz hemen değişir ve omuzlar geride, baş dik, gözler ileri bakar pozisyonda dururuz. Beyin bir süre sonra bu duruş şekillerine göre vücutta kimyasal değişiklikler meydana getirmeye başlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yanlış, hatalı duruş kaynaklı vücutta çeşitli kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının da meydana gelebildiğini söyleyen Tunçer; Hatalı duruş vücut ağırlık merkezinin destek yapılardaki yer değiştirmesi ile ortaya çıkan normalden sapma durumudur. Bu durum anatomik yapılara olan yük dağılımını bozar ve zamanla yapısal değişikliklere neden olur. Bu yapısal değişiklikler sonucunda farklı kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir" dedi.

YANLIŞ DURUŞ GÖĞÜS KAFESİNİ BOZUYOR

Doğru duruşun vücutta birçok sistemin sağlıklı çalışmasında çok önemli bir role sahip olduğunun altını çizen Tunçer, "Yapılan çalışmalarda düzgün duruşun kanda TSH düzeyine etki ettiği, beyin aktivitesini arttırdığı ve bu sebeple de kişinin ruh halini olumlu etkilediği ifade edilmektedir. Düzgün duruşun vücutta birçok sistem üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili yapılan farklı bir çalışmada da postürün oral-motor fonksiyonları etkilediği belirtilmektedir. Yutmak, konuşmak ve hatta salya kontrolünde de postürün rolü bulunmaktadır. Yanlış duruşun göğüs kafesimizin hareketliliğini bozduğu, kalp ve akciğerlerimizin çalışma alanını daralttığı ve nefes akışını bozduğu yapılan çalışmalarda ifade edilmektedir. Düzgün bir duruş yoksa derin ve kaliteli bir nefes alıp verme de mümkün değildir. Postüral bozuklukların sonucunda dolaşım, solunum, kan basıncı, uyku problemi, yorgunluk, solunum kapasitesinde azalma, denge sorunu, düşme ve psikososyal problemler gibi farklı durumlar açığa çıkabilir" ifadelerini kullandı.

DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!