Omurganız alarm veriyorsa nedeni telefonunuz olabilir

Güncelleme Tarihi:

Omurganız alarm veriyorsa nedeni telefonunuz olabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 04:52

BEYİN sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, cep telefonu kullanırken sabit pozisyonda aşağı doğru bakmaktan veya konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya binen yükün arttığına dikkat çekti. Kas spazmlarının yanında disklerde bozulmaların da arttığını ifade eden Korkmaz, sürekli yorulan omurga alarm vermeye başladığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, teknolojiyi kullanırken boyun ve sırt sağlığını korunması için tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı


SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Son yıllarda hemen her yerde ellerden düşmeyen cep telefonlarının boyun ve omurga sağlığını tehdit eder hale geldiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, “Elimizden düşürmediğimiz bu cihazlar, boyun ve sırt sağlığımızı bozmanın yanında özellikle cerrahiye kadar gidebilen boyun fıtıklarına sebep olabilir” dedi.

DOĞRU DURUŞ ÖNEMLİ
Özellikle akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar kullanırken uzun süre yanlış pozisyonda kalındığında boyun omurları aralarındaki disklerin, küçük eklemlerin ve çevre bağ yapılarının zorlandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, şu bilgileri aktardı: “Boyun ve sırt çevresi kaslarda artan strese bağlı olarak boyun düzleşmesi, kas spazmları, omuz çevresi gerginliği, dirseklerde tendinitler, servikal disklerde bozulma, ilerleyen durumlarda boyun fıtıkları, kronik baş ağrısı, kulak çınlamaları, kollarda ellerde artan uyuşma ve karıncalanma, başparmakta tetik parmak ve zamanla omurgamızda yapısal bozukluğa yol açan postüral bozukluklar görülebilmektedir. Doğru postürle omurgaya dengeli yük aktarılarak kas spazmı ve ağrı ortadan kalkabilir.”

Haberin Devamı

 
BUNLARA DİKKAT EDİN

* Cep telefonu kullanırken başı öne eğmek yerine telefonu kaldırın.
* Uzun süre boyun öne veya bir yana doğru eğerek telefon kullanılmayın, kulaklık tercih edin.
* Büro, ofis gibi bir ortamda çalışıyorsanız cep telefonu yerine masaüstü bilgisayarı tercih edin.
* Cep telefonu araç içerisinde zorunlu kalınmadıkça kullanmayın. Kullanmak gerekirse de araç hoparlörünü tercih edin.
* Düzenli olarak yapılacak baş ve boyuna yönelik germe-güçlendirme egzersizleriyle de telefon kullanımının zararlı etkilerinden korunabilirsiniz.
* Omuz, dirsek ve el çevresinde tendon ezilmelerini önlemek için düzenli olarak el ve kol kaslarına esneklik ve güçlendirme egzersizleri yapın.
* Geçmeyen ağrılarda da mutlaka doktora başvurun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!