Günümüzden 5 milyon yıl önce oluşan; Konya Meke Gölü bilinçsiz tarım nedeniyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Başta Meke olmak üzere doğal göllerin kurumasının önüne geçebilmek için modern sulama yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.
#Meke GölüDoğa ve Sürdürülebilirlik Derneği ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde iş makineleri ve kamyonlarla girilerek tahrip edilen beyaz kumulların 'hidromanyezit' olarak adlandırılan ve birçok sektörde kullanılan çok değerli mineral olduğunu belirtti. Kesici, göl etrafında geçmişte bu kumulların kaçak olarak götürüldüğünü gösteren birçok çukur olduğunu da söyledi.
#AntalyaBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarKAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu derneğin yarattığı etkiyi rakamlarla ortaya koydu. Bezircioğlu, “Kadınların iş hayatındaki yerini güçlendiren KAGİDER bugün 46 sektörden 500’ü aşkın üyesiyle 110 milyar dolarlık ciro ve 250 bin kişilik istihdam gücüne sahip. Türkiye ekonomisinin yüzde 10’unu temsil ediyoruz” dedi.
#KagiderHukuk eğitimi almasına rağmen 1989’da ağabeyiyle birlikte Denizli’de bir iş hanının 2’nci katında manifatura perakende mağazacılığıyla ticarete atılan Nuri Turgut, ev tekstili sektöründe adını ilk üçe yazdırdı. Fason üretim yerine katma değer yaratma hedefiyle markalaşma yoluna gittiği Cottonbox ile bugün 61 ülkeye ihracat yapan Nuri Turgut, ikinci kuşağın da desteğiyle daha fazla ülkeye ulaşmayı hedefliyor. Gündemde ayrıca mağazalaşma da var.
#1Türkbükü’ndeki Maçakızı Hotel’de düzenlenen Med Bodrum festivali, dünyaca ünlü şefleri ağırladı. Daha önce bu tip festivallerde kötü deneyimler yaşadığım için katılmakta tereddüt etmiştim. Ama iyi ki gitmişim, çünkü Bodrum’daki bu organizasyon uluslararası standartlarla kıyaslarsak bile gerçekten her şeyiyle mükemmeldi.
#Vedat MilorÇevresel sürdürülebilirlik konusunda yeterli hassasiyeti göstermese de ‘öyleymiş’ gibi davranan çok sayıda şirket hem tüketiciyi kandırıyor hem de karbonsuzlaşmaya yönelik çaba gösteren şirketlerin haksız rekabetle karşılaşmasına neden oluyor. Uzmanlara göre Türkiye’de hızlı tüketim ürünleri başta olmak üzere gıda, ulaşım, kozmetik, enerji, bankacılık ve tekstil gibi çeşitli sektörlerde bu durum oldukça yaygın olarak görülüyor.
#TüketiciÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarÇocuklar doğuştan getirdikleri merak ve keşfetme duygusuna ilk olarak aile ortamında karşılık bulurlar. Çevrelerinde olup bitenleri algılamak, tanımak ve anlamlandırmak için tüm duyularını kullanırlar. Böylece günlük yaşantı içerisinde gerçekleşen bu keşifler sayesinde bilime ilişkin temel kavramlar ve bilimsel süreç becerileri, bebeklik kadar erken bir dönemde edinilmeye başlar. Bu nedenle, çocukların ilk öğretmenleri olan ebeveynler, bilim eğitimindeki rollerinin farkında olmalı.
#Konuk YazarSadece insanlar için değil, cümle canlı için su ve gıda en yaşamsal iki ihtiyaç. Yıllardır bu konularda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uzmanlardan uyarılar geliyordu. Uyarılar artık gerçeğe dönüştü. Dünya her iki sorunu da oldukça yıkıcı bir şekilde yaşamaya başladı. Türkiye mi? Henüz iş işten geçmiş değil ama tehlike bizim de kapımızda.
#SusuzlukAtıksız yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, karbon ayak izimizi azaltmak... Son yıllarda bu kavramları daha çok duyuyoruz çünkü gezegenimizin kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Peki, ‘atıksız mutfak’ felsefesini benimsemek için işe nereden başlamalı, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
#Sıfır AtıkHepimizin malum olduğu üzere, çocukluk, ileride nasıl bir yaşam süreceğimiz ve hayata nasıl tutunacağımızın başlıca motivasyonudur. Kuşkusuz çocukluk döneminde doğayla kurulan ilişki biçimi de, yetişkinlerin doğaya karşı davranış ve tutumlarının belirleyicisi durumundadır. Ancak, kentleşme ve modern yaşam tarzının dayatmasıyla artık çocukların büyük bölümü doğayla deneyim imkanından mahrum kalır. Çocukluğun doğadan kopuk şekilde geçmesi, beden ve ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bunlardan en dikkat çekici olanı, “doğa yoksunluğu sendromu” olarak ifade ediliyor.
#DOÇ. DR. OĞUZ ÖZDEMİR KİMDİR?Tüm koruma çalışmalarına rağmen uçabilen en ağır kuş türü olan toyların sayısındaki azalma durdurulamıyor. Tüm dünyada yok olmanın eşiğine gelen toyların Türkiye’deki sayısı da 12 yılda 1.000’den 800’ün altına düştü. Bu özel canlının neslini tehdit eden ilk şey avcılık. Biçerdöverlerse yuvaları tahrip ediyor.
#GazetehaberleriTürkiye’deki 10.yılında gıda israfını önlemek ve bu konuda farkındalık yaratmak için Gıda Kurtarma Derneği iş birliğiyle “Boşa Harcama” kampanyası başlatan Fairy bu girişimi bir adım daha ileriye taşıyarak “Boşa Harcama Komitesi”ni kurdu. Çevre, gıda ve tasarruf konularında uzman isimlerden oluşan Fairy Boşa Harcama Komitesi faaliyetlerini sadece gıda alanını değil, su ve enerji başta olmak üzere tüm çevresel sürdürülebilirlik kaynaklarının korunmasını da kapsayacak şekilde genişletiyor. Fairy ürünlerinin sürdürülebirlik adına yeni inovasyonlarını tanıtırken, Boşa Harcama Komitesi ile birlikte bu alanda toplumsal farkındalık yaratılması için çalışacak.
#TürkiyeSON bir yılda üçüncü kez ulusalda ödüle layık görülen Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, 4. İstanbul Ekonomi Zirvesi Altın Değerler Ödül Töreni'nde, ‘Yılın En Başarılı STK Kadın Başkanı Ödülü’nü geçmiş dönem devlet bakanı Kürşat Tüzmen'in elinden aldı.
#BursaDoğayı ve doğal hayatı koruma bilinciyle 2009 yılında başlatılan ve oluşturduğu farkındalıkla birçok ödül alarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından örnek gösterilen “Leyleklere Yeni Yuva” Projesi, 10. yılında leylekleri yuvalandırmaya devam ediyor.
#İzmirÇocuklara bilimi sevdirmek için hayata geçirilen ‘Keşif Dünyası’ projesi, Bursa’da gerçekleştirilecek 8. Science Expo’da yer alacak. Yaratıcı Çocuklar Derneği ve özel bir kuruluşun işbirliğiyle hayata geçirilen proje bugüne kadar 15 binden fazla çocuğa ulaştı.
#Keşif Dünyası