Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Britanya Alevi Festivali, Londra’nın kuzeyinde yer alan Wood Green’deki İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde (İAKM-Cemevi) verilen resepsiyonla başladı. Yadigar Arslan ‘ana’ tarafından çerağ yakıldı, gülbank okundu, Seher Ağbaba yönetiminde gençler semah döndü.
#Britanya Alevi FestivaliOrdu’nun uçsuz bucaksız fındık bahçelerinde tabiatla tatlı bir mücadeleyle geçen çocukluk, ODTÜ’de 1968 kuşağı öğrenciliği, TÜBİTAK ve TUSAŞ’ta milli savunmanın temellerinin atılması, İstanbul’da doğalgaza geçiş çalışmaları, AK Parti’nin kuruluşu, yedi yıllık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı… Ve ayrıldıktan 53 yıl sonra kentine belediye başkanı olarak dönüş... Karadeniz’in incisi Ordu’nun Belediye Başkanı Hilmi Güler ile eski albümleri karıştırdık...
#OrduTürkiye'de aşırı hava olaylarının 2015'ten sonraki tüm yıllarda rekor kırdığı, 2018'den itibaren her yıl daha da arttığı ortaya kondu. Meteoroloji raporlarına göre, son 8 yılda aşırı hava olayları rekor seviyede arttı. 2023'ün 2 aylık raporlarına göre ise Türkiye'nin önemli bir kısmında 'olağanüstü', 'çok şiddetli', 'şiddetli' kuraklık verileri dikkati çekti. Bölgesel olarak yağışlar Marmara'da normaline göre yüzde 46, 2022 Şubat ayına göre yüzde 67 düştü. Güneydoğu Anadolu'da ise normaline göre yüzde 3, geçen seneye göre yüzde 100'ün üstünde artış kaydedildi.
#MeteorolojiABD’li bilim insanları, küresel çapta yaptıkları değerlendirme çalışmasına göre son 30 yılda 1.1 milyonun üzerinde deniz kaplumbağası öldürüldü. Üniversite tarafından 7 Eylül’de yapılan açıklamada, deniz kaplumbağasının dünyanın en kazançlı yasadışı pazarı için ilaç, afrodizyak, yiyecek, takı ve ruhani eşya yapımında kullanıldığı vurgulandı.
#Deniz Kaplumbağasıİnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, yanlış planlama ve çarpık yapılaşmanın af etin başlıca sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti. Kestel İlçesi’nde yaşanan sel felaketinde yaptıkları incelemeler sonucunda bazı tespitlere vardıklarını ifade eden Albayrak, bunları 13 maddede özetledi.
#BursaBalıkesir’in Ayvalık ilçesinde, çevre kirliliği oluşturduğu için savcılığa suç duyurusu yapıldığı öğrenilen bir prina fabrikasının havuz duvarı yıkıldı. Etrafa tonlarca zeytin kara suyu akarken, derelerdeki temiz suların kirlendiği bildirildi.
#AyvalıkDünya bir anda yontulmuş taşlarla dolduğu için yontma taş devrine, cilalı taşlarla dolduğu için de cilalı taş devrine girmedi tabii ki…Bilinen o ki Milattan Önce 8000-5500 yılları arasında ki zamanlara göre hem daha sert, hem de daha düzgün taş aletler yapılmış, sonrasında da topraktan veya kilden yapılan kaplar ateşte pişirilmiştir. Bu dönem taş devridir…
#BursaWWF(Dünya Doğayı Koruma Vakfı), Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyada yayılan Koronavirüsün doğa tahribatı ve yaban hayvanı ticareti ile ilişkisini anlatan “Doğanın Yok Oluşu ve Pandemilerin Yükselişi” adlı bir rapor yayınladı.
#Hayvan TicaretiBitkisel veya vegan beslenme tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Korona’nın hayvan çiftliklerinden çıktığına dair bilimsel veriler, Guardian haberleri, ufuktakin ekonomik zorluklar, bizi vegan beslenmeyi daha fazla düşünmeye yönlendiriyor.
#VeganTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Başlattığımız eylem planıyla İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın ve Balıkesir başta olmak üzere birçok şehrimizde toplam 100 yer altı barajı inşa edeceğiz. 100 projeyle yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamının içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek. Suyun tamamının sulamaya tahsis edilmesi halinde ise 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 milyon lira net zirai gelir artışı sağlanabilecek" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli21’inci yüzyılda ilk 20 yılı geride bırakırken, değişen iş dünyası bizden farklı yetenekler talep ediyor. Konsantrasyon, duygusal zekâ, dijital okuryazarlık, yaratıcılık ve ekolojik zihniyet gibi beceriler öne çıkıyor. İşte Hollanda merkezli Dünya Eğitim Geleceği Vakfı’nın belirlediği yedi beceri:
#EğitimMart başlarında ‘Düş Patikası’ndan Barış aradı. Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Baban’la da görüştüğünü ve beni işaret ettiklerini, bir grup dostu, yazarımızın doğup büyüdüğü Çukurova’ya götürmek ve ‘yerinde hikâyeler’ anlatmamı istiyordu. Hatta bunu zaman zaman diğer büyük sanat adamları için de tekrar edip etmeyeceğimi sordu. Fikir harikaydı. Belgeselin canlı anlatımı gibi… Geçen hafta, kendimizi Çukurova’ya attık.
#Yaşar KemalBir zamanlar dağı, taşı, toprağı çiçekler açan Türkiye’de bitki türleri hızla tükeniyor. Baharın müjdecisi çiçekler yapılaşma, orman yangınları, bilinçsiz çevre düzenlemeleri, biyokaçakçılık yüzünden tek tek yok oluyor. Kimileri insanların olmadığı alanlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Riva sığırkuyruğu, Kilyos düğmesi, Kilyos moru, Kadıköy çiğdemi yok olma tehdidi altında. Uzmanlar uyarıyor: Bitkilerin en büyük düşmanı yapılaşma. Ormanlar ve doğal alanların, ‘tabiat parkı’ adı altında piknik alanına dönüştürülmesi ve beton zeminlerin kullanılması bitki türleri açısından risk. Endemik bitki türlerini koruyabilmek için öncelikle bu türlerin doğal yaşam alanlarının korunması gerek.
#DoğaMuğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) gönderilen bu çağrıyı yayınlamak zorunda hissettim kendimi. Biliyorsunuz yılın 7 ayını Muğla Datça’da geçiriyorum. Ege ve Akdeniz’in bir bölümünü kapsayan bu konu elbette yalnızca beni değil hepimizi ilgilendiriyor. Bu dünya cennetini betonlaştırmaya çalışıyorlar. Tepki göstermeseniz bile hiç değilse bilginiz olsun, çevrenizi de bilgilendirin istedim.
#Güzin Abla