Güncelleme Tarihi:
Okuma, yazma ve cebir, okullarda eğitimi verilen temel beceriler. Ancak artık iş dünyası bundan çok daha farklı yeterlilikler talep ediyor. Bugün başta duygusal zekâ ve dijital okuryazarlık olmak üzere birçok yeni beceri aranıyor. Peki, bu çağda gençlerin iş dünyasına adım atmadan önce kazanması gereken beceriler hangileri? Hollanda merkezli Dünya Eğitim Geleceği Vakfı bunları belirledi. İşte geleceğin yedi becerisi:
1- KONSANTRASYON
Bilgi kirliliği, dikkat dağıtabilecek nesnelerin sayısı ve gündelik hayattaki hız; konsantrasyon ve farkındalığı daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. İş dünyasındaki sürat, projelerin teslim süresi ya da hazırlanacak sunumlarda konsantrasyon ve farkındalık korunmalı. Bu beceri, 21’inci yüzyılda gençlerin kazanması ve koruması gerekenlerin başında yer alıyor.
2- DUYGUSAL ZEKÂ
İş hayatında insanlarla bir aradayız. Onlar birer makine değil, dolayısıyla her zaman aynı duygularla hareket etmiyorlar. İş dünyasında başkalarının hislerini anlamanızı sağlayacak güçlü
bir empati yeteneği çok değerli. Bu, çalışma arkadaşlarınızla ilişkilerinizi geliştirmek ve kompleks problemlere çözüm bulmak için kurulan gruplarda etkili bir şekilde rol almanızı sağlayacak.
3- EKOLOJİK ZİHNİYET
Dünyada hiçbir şey birbirinden bağımsız değil. Tüketilen kaynaklar, doğa tahribatı ve artan hızlı kentleşme beraberinde iklim değişikliğini de getirdi. Ekosistemi anlamadan ve sürdürülebilir olmadan, bu gezegende parlak bir geleceğimiz olmadığı çok açık. 21’inci yüzyılda iş dünyasında ekolojik zihniyet olmazsa olmaz.
4- DİJİTAL OKURYAZARLIK
Bugün dijital beceriler, okumak ve yazmak kadar hayati. İşinizle ilgili program ve yazılımları akıcı kullanmanın dışında günlük hayatınızda arttırılmış ve sanal gerçeklik gibi yükselen teknolojilere yer ayırmalı, 21’inci yüzyıla uyum sağlamalısınız.
5- YARATICILIK
Makine öğrenmesi ve yapay zekâ gibi teknolojiler sadece birkaç yıl önce insanın kas veya beyin gücüyle yaptığı birçok işi otonom hale getirdi. Öyleyse şimdi ne olacak? 21’inci yüzyılın henüz sadece ilk 20 yılını geride bıraksak da, milenyuma girerken adı söylendiğinde hiçbir çıkarım yapamayacağımız birçok iş alanı bugün artık alışıldık hale geldi. Gelecekte de mevcut olanın dışında yeni çözüm önerileri sunabilen, yaratıcı insanlar bir adım öne çıkacak.
6- KÜLTÜRLERARASI YAKLAŞIM
İş dünyası birbiriyle bağlantılı. Uluslararası birçok şirket, farklı milletlerden profesyonelleri istihdam ediyor. Kültürlerarası beceriler; dil yeterlilikleriyle birlikte farklılıklara saygı duyarak bir arada çalışabilme yeteneğine işaret ediyor. Bu becerinin önümüzdeki
yıllarda etkisi daha da artacak.
7- KENDİ KENDİNE öğrenme
Sürekli yeni bilgiler keşfediliyor. Eğitim hayatınızda öğrendiklerinizle tüm yaşamınızı geçirmeniz artık mümkün değil. Hayat boyu bir öğrenene dönüşme vakti geldi. Bunun için de kendi kendine öğrenme becerisini kazanmalısınız. Bunu yapabilirseniz, kendinizi her an güncelleyebilir, böylelikle değişen dünyaya bir profesyonel olarak uyum sağlayabilirsiniz.