Ülkemizde eylül ayı ile birlikte milyonlarca evde çocuk ve gençlerin okul hazırlığı heyecanı başlamış oluyor. Sayılarla ele alındığında ülkemizde okulların açılmasının bu kadar önemli bir toplumsal hareket oluşturmasına şaşırmamak gerekiyor. TÜİK’in 2021 yılında yayınladığı çocuk istatistiklerine göre Türkiye’de 26 milyon çocuk ve genç nüfusu var. Bunların çoğunluğunu sayıları yaklaşık 6 milyonu bulan 4-6 yaş grubu oluşturmakta.
#Okula BaşlarkenYaz tatilin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı takvime göre okullar 12 Eylül’de açılacak. Ancak okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 5 Eylül’de uyum haftası başlayacak. Ayrıca birçok özel okul tüm eğitim kademelerinde aynı tarihte ders başı yapacak.
#MEBÜniversite sınav sonuçları pek çok adayın genel başarı ortalamasının barajı geçemediği gerçeğini bizlere gösterdi. Aslında pandeminin eğitimde yarattığı aksaklıkların olumsuz sonuçları olacağı öngörülmekteydi. Ancak eğitimde pandeminin asıl dramatik sonuçlarının önümüzdeki üç dört yılda ortaya çıkacağını unutmamak gerekiyor.
#ÖğrenmeZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKS6 Haziran’da yapılacak LGS sınavı için artık sayılı günler kaldı. Uzmanlar öğrencilere stres ve kaygı yönetimi, verimli ders çalışma teknikleri gibi birçok tavsiyelerde bulunuyor. Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun da sınav öncesi uykudan fedakarlık edilmemesini söyledi. Coşkun “Dengeli bir rutin sınav performansını olumlu etkiler” diyor.
#LGSYaklaşık 2 milyon adayın ter döktüğü YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından, tercih telaşı başladı. Adaylar, 29 Temmuz'a kadar tercih yapacak. Eğitim uzmanları, adayların kariyer hedeflerine en uygun üniversiteyi ve bölümü seçmesinin sınavda gösterilen başarı kadar önemli olduğunu söylüyor.
#YksSon yıllarda okuma becerisine dayalı uzun paragraflar ve üst düzey düşünme becerisi gerektiren sorular, başarılı öğrencileri belirlemede kullanılır hale geldi. Bu sadece bizde değil başka ülkelerde de giderek yaygınlaşan bir durum. YKS'ye katılacak adaylardan da kitap okuyan, analitik düşünenler öne çıkacak.
#YKSBu yıl ilk defa uygulanacak YKS, 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Sınav yaklaştıkça öğrencilerin kaygı ve stresleri de artıyor. Uzmanlar ise sınav kaygısını yenmek için ailelerin destek olması gerektiğini belirtiyor. Konu çalışmayı son günlere bırakmamalarını tavsiye eden uzmanlar adaylara, “Test çözmek için uykusuz kalmayın” uyarısında bulunuyor.
#Yeditepe ÜniversitesiÜniversiteler bu yıl YÖK’ün aldığı tavsiye kararı doğrultusunda 2 Ekim’de açılacak. 1 milyondan fazla yeni üniversitelinin okullarıyla buluşmasına da sadece 10 gün kaldı. Yeni bir başlangıca yelken açacak olan öğrenciler, farklı bir sosyal ortamın kapısını aralayacak. Peki, yeni üniversitelileri okullarında neler bekliyor? Kampuse, derslere ve hocalarına kolayca nasıl uyum sağlayabilirler? ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, üniversiteye uyum yollarını 10 maddede sıraladı:
#YÖKLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanan merkezi sınav 4 Haziran’da yapıldı. Aylar süren yoğun ders çalışma maratonu adayların sınava girmesiyle birlikte sona erdi. Şimdi sonuçların açıklanması tercih dönemi bekleniyor. Ama aylar boyu her gün saatlerce ders çalışan ve onlarca hatta yüzlerce soru çöze öğrenciler şimdi büyük bir boşlukla karşı karşıyalar. Uzmanlar tam da bu noktada “sınavı hayatın anlamı” olarak görmenin, öğrencilerde sınav sonrasında hayatı yeniden sorgulamaya neden olduğunu söylüyor.
#LGSİlk ders başının 12 Eylül’de yapıldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili 14- 18 Kasım arasında olacak. Ancak hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil 11 Kasım Cuma günü son ders zilinin çalmasından itibaren başlayacak. 21 Kasım pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara verecek 19 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen ve ailelerin süreci verimli geçirmek için neler yapması gerektiğini uzmanlara sorduk.
#2022-2023Yaklaşık 18 milyon öğrenci için bahar dönemi ara tatili bugün başlıyor. 11-15 Nisan haftasındaki ara tatilden en iyi biçimde faydalanmak için neler yapmalı, günler nasıl değerlendirilmeli? Bu soruları Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cihangir Çankaya ve Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yelkin Coşkun Diker’e sorduk. “Zihnimiz hiçbir şey yapmadığında değil, her zaman yaptığımızdan farklı şeyler yaptığımızda dinlenir” diyen uzmanlar ara tatil önerilerini 10 maddede sıraladı.
#OkulÜniversitelerde problem çözümü için öğrenci dekanlığı, çözüm merkezi gibi birçok seçenek olsa da, öğrenciler için en kolay çözüm sosyal medyadan geçiyor. Öğrenciler okulla ilgili sorunlarını sosyal medyadan paylaşarak çözüme ulaştırıyorlar.
#Sandalyenin ÇivisiYüz yüze eğitimin ilk ders zili bugün çaldı. Şimdi evlerde heyecanın yanı sıra kaygı da var. Veliler okula geri dönüş sürecinde çocuklarına nasıl davranacakları konusunda endişeli. Uzmanlar ebeveynlere, çocuklara daha ilk günden “Dersler nasıldı” sorusunu sormayın, daha çok duygularını önemseyin uyarısında bulunuyor...
#Gazetehaberleri