Okula başlarken nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi:

Okula başlarken nelere dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 08:53

Ülkemizde eylül ayı ile birlikte milyonlarca evde çocuk ve gençlerin okul hazırlığı heyecanı başlamış oluyor. Sayılarla ele alındığında ülkemizde okulların açılmasının bu kadar önemli bir toplumsal hareket oluşturmasına şaşırmamak gerekiyor. TÜİK’in 2021 yılında yayınladığı çocuk istatistiklerine göre Türkiye’de 26 milyon çocuk ve genç nüfusu var. Bunların çoğunluğunu sayıları yaklaşık 6 milyonu bulan 4-6 yaş grubu oluşturmakta.

Haberin Devamı

Bu yıl ilkokula başlayacak olan birinci sınıfların tüm kademeler içindeki oranı oldukça yüksek. Bu nedenle ailelerin okul ihtiyaçları ile ilgili hazırlıkları kadar önemli bir diğer konu öğrenciyi okula uyumda ve öğretim süreçlerinde desteklemek olmalıdır. Okula uyum, öğrenciyi tanıma, akademik ve sosyal gelişim alanlarını tanıma gibi önemli konularda ebeveynlerin sürecin başında bilgi sahibi olmaları öğrencilerin yaşayabilecekleri sorunları ortadan kaldırabilir. Hangi kademe de olursa olsun öğrencinin temel gelişim alanlarına uygun, sağlıklı bir kişilik gelişimini destekleyici sosyal destek çok önemli.

OKULA HAZIR OLMAK GEREK
Okula yeni başlayacak bir öğrencinin zihinsel olarak okul, sınıf ve öğretmen kavramına hazırlanmış olması önemlidir. Bu hazırlığın ilk adımını evde okula, kendini geliştirmeye verilen değer oluşturur. Öğrencilerle okulun bireye kazandırdıkları ile ilgili yapılan sohbetler oldukça etkilidir. Daha sonraki adımda öğrencinin okulu, okul bahçesini ziyaret etmesi, öğretmeni ile tanışması sağlanmalı. Okulun, sınıfın bireyi geliştiren, sosyalleştiren değerli yönlerinden bahsedilmeli. Özellikle küçük çocukların okula ilişkin bilinmezlikten kaynaklanan endişeleri olabilir ve çok doğaldır. Çocuklara okula, sınıf ortamına, öğretmenlere, rutin okul yaşamına ilişkin olumlu bilgiler verilmesi bu endişeleri ortadan kaldıracaktır. Özellikle ebeveynlerin kendi olumsuz okul yaşantıları ile ilgili konuşmalarının çocuklardaki okul imajını olumsuz etkilediği unutulmamalı.

Haberin Devamı

YAŞAM OKULA GÖRE DÜZENLENMELİ
Okul kuralların, bir arada yaşama kültürünün olduğu bir kurum olarak öz benliğin gelişimi kadar öz disiplinin de kazanıldığı yerler. Okullar açılmadan en az bir hafta önce öğrencilerin bu açıdan da hazırlanması sağlanmalı. Yaz tatilinde uzayan uykuya geçiş ya da uyanma saatleri yeniden okula göre düzenlenmeli. Düzenli kahvaltı yapmaları, varsa oyun sürelerinin haftalık okul rutinine uygun olması sağlanmalı. Araştırmalar kariyer hedefleri olan öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerinin herhangi bir kariyer hedefi olmayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ilkokuldan itibaren kademeler ilerledikçe öğrencilerin kariyer gelişimleri ile ilgili hedefler oluşturması, bunun için okul rehberlik servislerinden yardım almaları teşvik edilmeli.

Haberin Devamı

ETKİLİ 7 BECERİ
Amerika okul psikolojik danışmanları derneği (ASCA) uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucu okulda öğrencilerin okulda başarılı olmaları için kullanılması gereken görece basit ama etkili 7 temel beceriyi belirlemiş. Bunlar “paylaşma, işbirliği, dinleme, yönergeleri izleme, kişisel alana saygı gösterme, göz kontağı kurma ve yardımseverlik”. Ailelerin çocuklarını bu basit becerileri okul ortamında sık sık kullanma konusunda desteklemeleri bile eğitim öğretimin kalitesini hem bireysel hem de kitlesel olarak artıracaktır.

DOÇ. DR. YELKİN DİKER COŞKUN KİMDİR?
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim anabilim dalından 2000 yılında mezun oldu. Aynı anabilim dalında “yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin belirlenmesi” konulu çalışmasıyla doktora derecesini aldı. Çeşitli özel okullarda program geliştirme uzmanı, müdür yardımcısı olarak çalışmıştır. 2007 yılından beri çalışmakta olduğu Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümünde bölüm başkanlığı ve Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Eğitim programları ve öğretim ana bilim dalında yüksek lisans ve doktora programı koordinatörlüğü görevlerini yürütüyor. Öğretim Programlarının Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi, yaşam boyu öğrenme, öğrenen özelliklerinin belir konularında çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma raporu ve yayını bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!