Diz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Uzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
#Kireçlenme"Diz kapağına aşırı bir yük biner. Bu aşırı yüklenme diz kapağının altındaki kıkırdak ve altındaki kemiğe aşırı yük bindirir ve ağrıya neden olur" diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yılmaz Şahin, ön diz ağrıları ve tedavisi konusunda bilgiler verdi
#Ön Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuYaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkAğrının en öne çıkan özelliği başka faktörler aracılığı ile kolaylıkla değişmesidir. Ağrı sinyalinin kuvveti omuriliğe eş zamanlı gelmekte olan bir diğer duyumsal bilgiye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu değişkenlik insanın hissettiği acının boyutunu da değişken şekillerde ortaya koymaktadır. Az acı ya da fazla ağrı yaşamanın insana yansıması bu sebepten farklı olabilmektedir. İşte, kapı kontrol teorisi hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimKanda yer alan en yaygın yağ türü olan trigliserid, her insanda belirli miktarda bulunması gerekir. Bunun yanında trigliserid yüksekliği önemsenmeyen ancak ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Peki, trigliserid yüksekliği nedir, nasıl düşürülür? İşte, trigliserid yüksekliği belirtileri…
#TrigliseridMobilizasyon tekniği, yardımcı araçlarla ya da çeşitli el hareketleriyle eklem kompleksinin hareket aralığını artırma, dokuların genişleme yeteneğini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Pek çok kas işlevini tedavi etmek için uygulanan fizik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan mobilizasyon nedir, nasıl yapılır, mobilizasyon teorisi ve teknikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Mobilizasyon NedirPandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında ekstra bir artış yaşanıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri kırsal alanlara göç. Şehirlerden kırsal kesime giden ve bölgeyi tanımayan kişiler kan ile beslenen aç kenelerin hedefinde... Peki Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren KKKA vakalarını nasıl ayırt edeceğiz
#Kırım KongoÇoğunlukla yaşlı kişilerde görülen eklem ağrıları aslında her yaşta görülebilen bir problemdir. Bu rahatsız edici ağrılar çeşitli sebeplerle meydana gelebilmektedir. Korona günlerinde eklem ağrısı yaşayan insanlar hemen ''Korona mı oldum acaba?'' gibi bir endişeye kapılabilmektedir. Çünkü her eklem ağrısı korona belirtisi değildir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Eklem AğrısıTibia kemiği nedir? İnsan vücudunda çeşitli kemikler bulunur. Hareket etmemizi sağlayan bu kemiklerden en önemlilerini tibia ve fibula kemiği oluşturuyor. İri ve dayanıklı olarak bilinen bu kemiklerin deforme olması durumunda şiddetli ağrı ve hareket güçlüğü hissedilebilmektedir. Fibula ise tibiadan boyca küçüktür ve tüm uzun kemiklerin çoğundan daha incedir. İşte, tibia kemiği ve fibula kemiği ile ilgili ayrıntılar.
#Tibia Kemiği NedirYaz mevsimi yaklaşırken, kenelerle bulaşan hastalıklardan olan lyme hastalığı internette araştırılmaya başlandı. Zoonotik bir hastalıklar grubunda yer alan lyme hastalığı, Borrelia isimli bakteri sonucu ortaya çıkıyor. Peki, lyme hastalığı nedir, lyme hastalığının belirtileri nelerdir nasıl anlaşılır? Lyme hastalığı tedavisi var mı? İşte, lym hastalığı belirtileri, bulguları ve hastalıkla ilgili merak edilen bazı bilgiler...
#Lyme Hastalığı NedirSporcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtılması aslında her yaşta ve herkeste görülebiliyor. Menisküs dokusuna kısaca dizin beyni diyebiliriz. Menisküs dokusu oldukça önemli bir doku olup dize binen yükler üzerinde şok emici etkisi vardır. Peki menisküs yırtığı nedir? Menisküsün belirtileri nelerdir?
#MenisküsDiz ağrısı, günlük hayatta en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu ağrılar dikkate alınmalı ve neden meydana geldiği araştırılmalıdır. Peki, diz ağrısının kaynağı nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yasemin Soytürk Özseren, diz ağrısı ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#Sağlıkİnsan vücudu çeşitli kemiklerden oluşur. Hareket etmenizi ve dengede sağlayan her bir kemiğin farklı bir özelliği bulunuyor. Özellikle uyluk kemiği yapısı itibariyle farklı bir öneme sahiptir. Uyluk kemiği hakkında bilmeniz gereken bütün bilgileri sizler için derledik.
#Uyluk Kemiği (Femur) Nedir?Kaval kemiği, bacaklarımızın diz altında bulunan iki kemikten biridir. İri ve dayanıklı olarak bilinen bu kemiklerin deforme olması durumunda şiddetli ağrı ve hareket güçlüğü hissedilebilmektedir. Peki, kaval kemiği nedir? Kaval kemiği ağrısı ve kırığı nasıl olur? Kaval kemiği kırığı tedavisi nedir? İşte tüm soruların detaylı cevaplarını derledik.
#Kaval Kemiği KırığıVücut ağırlığını taşıma görevi bulunan fibula kemiği, farklı sebeplerden dolayı kırık ve ağrı yaşatabilmektedir. Özellikle yüksek baskı nedeniyle yaygın olarak meydana gelen problemler arasında yer almaktadır. Bu yüzden fibula kemiği kırığı konusunda araştırma pek çok kişi tarafından yapılır. Peki, fibula kemiği nedir? Fibula kemiği nerededir? Fibula kemiği ağrısı, kırığı ve tedavisi konusunda bilinmesi gerekenleri hazırladık.
#Fibula Kemiği TedavisiKuru iğne, kas iskelet sistemi problemlerinden kaynaklanan akut ve kronik ağrıların tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Profesör Dr. Turan Uslu, Kuru İğne Tedavisinin hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlatıyor.
#Kuru İğneEn son dünyaca ünlü bir şarkıcının başına gelen ve kenenin taşıdığı bakteriler nedeniyle gelişen Lyme, dünyada en yaygın antropod kaynaklı hastalık olarak görülüyor. Sebep olduğu şikayetlerle 300’den fazla hastalığı taklit eden Lyme hastalığını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık anlatıyor.
#KeneKuru iğneleme tedavisi, tetik noktasının tedavisi için çok ince bir iğnenin deriden itildiği bir tedavidir. Tamamlayıcı tedavi olan kuru iğne tedavisi tetik noktayla ilişkili olan ve geniş bir alana yayılan ağrıya sebep veren gergin kas bantlarının gevşemesi için kullanılır. Bazen bu tetik noktalar günlük işleri yapmayı zorlaştırır çünkü alana her dokunulduğunda ağrı olur ve ağrı vücudun yakın bölgelerine yayılır.
#Kuru İğneleme