Hızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkAnneler ve anne adayları artık internetin kolaylıklarını kullanıyorlar. İnternette annelerin kendileri ve bebeklerinin sağlığı hakkında bilgi sahibi olabilecekleri, forumlara katılıp tartışabilecekleri ve alışveriş yapabilecekleri pek çok site var. Bu sitelerde ayrıca çocuklara rahat isim seçebilmek için yöntemler, en moda çocuk kıyafetleri ve doktorlardan yardım alınabilecek bölümler de bulunuyor. İşte anne, kadın ve bebeklerle ilgili internet siteleri.
Başkent Ankara’da 15 bine yakın çölyak hastası bulunduğunu söyleyen Çölyak Derneği Genel Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “Bizim en büyük isteklerimizden biri kent merkezinde belediyeye ait bir ‘Çölyak Kafe’ açılması. Üstelik bunun örnekleri İstanbul, Bursa ve Kayseri’de de var” dedi.
#Çölyak HastalığıPandemi hayatımızda birçok alışkanlığı değiştirdi. Ancak en acısı, yaşamak için umuda tutunan binlerce insanı gölgede bırakmasıydı. Organ bağışı, pandeminin arkasında kalan o sessiz kahramanlardan biri oldu. Belki de toplum olarak “Bir gün benim ya da sevdiklerimin de buna ihtiyacı olabilir” diyerek, organ bağışını yeniden gündemimize almamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de organ nakli bekleyen tam 32 bin insan var. İzmir’de bu sayı 4 bin 418...
#1Adana'da eşinin ölümünün ardından depresyona giren ve 120 kiloya çıkan kadın, başvurduğu Çukurova Sağlıklı Hayat Merkezi'nde diyet yaparak 14 ayda 57 kilo vererek adeta bambaşka birisine dönüştü. Serpil Ata, "Depresyona girip dengesiz beslenmeye başlamıştım. Başvurduğum merkez sayesinde yeniden hayata tutundum. Artık günde en az 10 bin adım atıyorum" dedi.
#DiyetSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkKasım burç yorumları 2024 Aygül Aydın tarafından açıklandı. 16 Kasım saat 00:28’de Boğa burcunda 24 derecede bir Dolunay gerçekleşiyor. Kariyerinde büyük etkiler yaratacak bir dolunay! Bu dolunay sana; iş alanındaki etkini, meslek seçimlerini ve değerlerini yeniden değerlendirme fırsatı sunuyor. Diğer taraftan Plüton, Kova burcuna giriyor. Bireysel düzlemde ezberleri bozmak için muhteşem bir fırsata sahip oluyorsun. Uzman Astrolog Aygül Aydın ile ekim burç yorumları tek tek yorumlandı. Kasım ayı hangi burcu neler bekliyor astroloji tutkunları tarafından merak ediliyor. Aygül Aydın, Ekim ayında Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor detaylı olarak anlattı. Peki 2024 Kasım ayında aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuz neler söylüyor? İşte, aylık burç yorumları Kasım 2024
#Kasım Ayı Burç Yorumları 2024Yaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#Uzman