Kış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuMerhaba lezzetsever dostlarım... Bu yılbaşında yeni yılı saray sofrası dokunuşlarıyla karşılamaya ne dersiniz? Havalar iyice soğumuş, bir de yeni yıla çok az bir zaman kalmışken, yılbaşı sofralarınız için saray mutfağının ve sultanların gözbebeği olan ayva tatlısı ile geldim. Kış meyvelerinin gözdesi ayvanın sahneye çıktığı bu çok özel yılbaşı tatlısı, yeni yıl sofranızı taçlandırmanın en güzel yolu olacak.
#Milföylü Ayva TatlısıKayısı; hem kurutulmuş şekli hem de yaş olarak sevilerek tüketilen oldukça sağlıklı atıştırmalıklar içerisinde bulunmaktadır. Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber kurutulup saklanmakta ve tüm sene tüketilen atıştırmalıklar içerisinde bulunmaktadır. Peki, kayısı nasıl kurutulur? Evde taze gün kurusu kayısı güneşte ve fırında nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#KayısıÇeşitli ve dengeli bir beslenme, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediklerimizin renkleri de son derece önemli. Zira ister kırmızı bir elma olsun ister turuncu bir portakal, doğal gıdaların renkleri içerdikleri besin maddelerinin bir işareti. Peki hangi renk sebze ve meyve hangi maddeleri içeriyor ve neye fayda sağlıyor?
#SağlıkÖdem dünyadaki pek çok insanın baş etmeye çalıştığı bir rahatsızlıktır. Bilimsel olarak deri ve diğer dokularda hücreler arası mesafe bulunur. Bu mesafede sıvı yer alır. Elbette ki bu mesafede olması gerekenden daha fazla sıvı bulunuyorsa ödemden bahsedilir. Güçlerin etkisiyle insan vücudunda belirli alanlarda bulunan sıvılar normal insanda olması gereken vücut sıvıları olarak bilinmektedir. O halde vücut sıvılarının ödemle doğrudan bir ilişkisi vardır. Sizlerin sağlık açısından ödem attırıcı bitkilerin neler olduğuna, zayıflatan ve ödem attıran bitkilerin özelliklerini derledik.
#ÖdemKöfte en çok sevdiğimiz yemeklerden bir tanesidir. 1 porsiyon köfte günlük olarak bir öğüne tekabül etmektedir. 1 porsiyon köftenin kaç kalori olduğu ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. 1 porsiyon köfte ile ilgili araştırmalar arama motorlarında trend aramalar haline gelmeyi başarmıştır. Peki 1 porsiyon köfte kaç kalori? Köftenin sahip olduğu besin değerleri nelerdir? İşte 1 porsiyon köfte ile ilgili tüm detayları derledik.
#SağlıkTürkiye genelinde özellikle Ege Bölgesi'nde yetişen zeytinlerin genellikle etli kısmı tüketilir. Peki, zeytin çekirdeği yutulur mu, nasıl yutulur, zararları var mıdır? İşte zeytin çekirdeği yutmanın faydaları...
#Zeytin Çekirdeği Yutulur Muİçi kırmızı bir narenciye kan portakalı... Aroması, renklenme derecesine göre artıyor. Rengini veren ‘likopen’ sayesinde güçlü bir antioksidan… En bilinen türleri ‘moro’, ‘sanguinelli’ ve ‘tarocco’. Eğer öğle ve akşam arasında sağlıklı bir ara öğün seçeneği arıyorsanız, yağlı tohumlar veya yoğurt gibi süt ürünleriyle tüketebilirsiniz.
#Metro TürkiyePatlıcan çoğu yemekte kullanılan ve ortaya lezzetli yemeklerin çıkmasına fayda sağlayan bir besindir. K vitamini, tiamin, B6 vitamini, C vitamini, diyet lifi, magnezyum, bakır, folik asit, manganez, fosfor, niasin gibi pek çok maddeyi içerisinde barındırır. Doymuş yağ ya da kolesterol neredeyse hiç içermemektedir. Faydalı bir besindir ve kullanım alanı oldukça geniştir. Çoğu kişi tarafından tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra akılları karıştıran bir konu vardır. Patlıcanın meyve mi yoksa sebze mi olduğu kişilerde kafa karışıklığına neden olmuştur. Peki patlıcan meyve midir sebze midir tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaPomelo, greyfurt ile yakından ilişkili olan büyük bir Asya turunçgil meyvesidir. Özellikle şef tabaklarında karşılaştığımız pomelo meyvesi son zamanlarda mutfaklarımızda da yerini almaya başladı. Peki pomelo meyvesi nedir, nerede yetişir? İşte pomelo meyvesinin faydaları hakkında bilgiler...
#Pomelo“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PortakalBağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiPassiflora (çarkıfelek) meyvesi çeşitli sağlık yararlarına sahip egzotik bir mor meyvedir. Passiflora meyvesi, güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu ve başka sağlık yararları da olabileceği için son zamanlarda çok dikkat çekiyor. Peki passiflora meyvesi nedir, neye iyi gelir, nerelerde yetişir ve nasıl yenir? İşte passiflora (çarkıfelek) meyvesi faydaları ve özellikleri…
#Passiflora MeyvesiHaşhaş, Asya veya Hint haşhaş tohumları olarak da bilinir ve mutfakta kullanılır. Nötr bir tada sahip olan haşhaşın pek çok faydası vardır. Haşhaşın faydalarından ve içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller hakkında detayları derledik.
#HaşhaşKeten tohumu insan vücudu için oldukça yararlıdır. Pek çok insan, tohumun dış kabuğunun sindirilmesi zor olduğu için keten tohumu karışımını öğütülmüş keten tohumu veya keten tohumu yağı şeklinde temin eder. Peki, keten tohumunun yararları nelerdir, bahsedildiği gibi kolesterole etkileri nasıldır ve nelere iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıKeçiboynuzu genellikle keçiboynuzu ağacının meyvesini veya kabuklarını ifade eder. Keçiboynuzu ağaçları Akdeniz bölgesine ve Orta Doğu'ya özgüdür, ancak ağaçlar artık dünyanın çoğu yerinde bulunmaktadır. Keçiboynuzun faydalarını hemen hemen herkes bilir. Ancak bunun yanı sıra keçiboynuzunun özü de en az kendisi kadar faydalıdır. Peki, keçiboynuzunun özü ne gibi faydalar sağlar detayları ile derledik.
#FaydalarıÖğünlerinize çeşitli sebzelerin dahil edilmesinin sağlığa birçok faydası olduğunu söylememize gerek bile yoktur sanırım. Annelerin yıllardır çocuklarına her gün sebze tüketmeleri gerektiklerini söylemelerinin de budur aslında. Sebzeler; vitaminler, potasyum, folik asit ve diyet lifi dahil olmak üzere vücut için gerekli olan besinler açısından oldukça zengindir. Elbette doğru şekillerde kullanılabilirse… Sizler için aşağıda, sebze yemeği hazırlamanın inceliklerinden ve en çok yapılan hatalardan bahsedeceğiz. İşte sebzeleri pişirirken en çok yapılan hatalar…
#Sebze TüketimiKişniş, görünüm olarak maydanoza benzetilebiliyor. Aş otu, kizbere ve kinzi olarak da bilinen bu faydalı bitki taze, kuru veya baharat şeklinde kullanılabiliyor. Ayrıca diyet lifi, A vitamini, C vitamini, fosfor, manganez, magnezyum ve elzem yağlar, antioksidanlar, faydalı fitonutrientler içerir. Peki kişniş nelere iyi gelir, tüketirken nelere dikkat edilmeli? İşte kişnişin faydaları...
#Kişniş Faydalarıİftar sofralarının sıcacık lezzeti Ramazan pidesi, hele de gün boyu süren açlığın ardından ‘nasıl olsa yılda bir ay yiyeceğim, bir şey olmaz’ denilerek gereğinden fazla tüketilebiliyor. Oysa her şeyi olduğu gibi pideyi de ölçülü tüketmek, aşırıya kaçmamak şart.
#Ramazan PidesiÇin çekirdeği olarak bilinen aynı zamanda siyah çekirdek olarak da tanınan çekirdeğin pek çok faydası vardır. Küçük ama besleyici bir gıdadır. Çin çekirdeğinin içinde yoğun olarak vitamin, mineral ve yağ asitleri bulunur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
FODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP DiyetiKendine has ekşimsi, tuzlumsu bir bitki olan semizotunun faydaları merak konusu oldu. Sağlıklı beslenmenin son yıllarda yaygınlaşmasıyla sofralarımızda daha fazla yer bulan semizotu, sıcağından soğuğuna farklı lezzetlerde karşımıza çıkıyor. Peki, semizotunun faydaları neler?
#Semizotunun Faydaları Neler?Elderberry denilen mürver bitkisi, berry grubuna ait bir meyvedir. Türkiye'de de çeşitli yerlerde yetişen kara mürver meyvesi, bağışıklığı güçlendirmede oldukça etkili. Ayrıca bu bitkinin her kısmı değerlendirilir. Peki kara mürverin faydaları nedir, nelere iyi gelir? İşte merak edilenler...
#KaramürverBrokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliFıstık, hemen hemen herkesin severek tükettiği bir kuruyemiştir. Tatlılarda özellikle baklavada kullanılan fıstık nerede ve nasıl yetişir? Fıstığın faydası nedir? Fıstık ağacı nasıl yetişir gibi sorular akıllara gelebilir. İşte fıstık ağacı hakkında merak edilen tüm detaylar.