Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türk-Alman Üniversitesinin 2024-2025 Akademik yılı açılış törenine katıldı. Burada konuşan Altun, "Maalesef, terör örgütü mensuplarının propagandasına alet olacak şekilde bazı görüntüler servis edildi. Biz elbette, bu görüntüleri kim servis ettiyse, terör örgütünün propagandasına bilerek ya da bilmeyerek kim hizmet ettiyse bu anlamda onların üzerine gideceğiz. Kamuoyunu bilgilendirmek, demokrasinin esasıdır. Bu anlamda medyanın en önemli işlevidir. Fakat terör propagandasına hizmet etmek asla kabul edilemez. Bu nedenle sorumlu yayıncılık ilkeleri bu tarz olaylar gerçekleştiğinde mutlaka hatırda tutulması gereken bir husus" dedi.
#CumhurbaşkanlığıHarvard Üniversitesi’nde bir akademisyen, öğrencilerin Sokrates, Konfüçyüs, Shakespeare gibi tarihin ünlü figürleriyle konuşarak hem onların düşüncelerini hem de tarihi dönemlerini birinci ağızdan dinleyebilecekleri bir yapay zekâ uygulaması geliştirdi. Öğrenciler, derste tarih ve felsefeyle ilgili merak ettiklerini doğrudan ünlü düşünürlere sorabiliyorlar.
#Harvard ÜniversitesiAİLE ve Sosyal Yardım Bakanı Mahinur Göktaş’ın bir açıklamasını ve bir çocuğa sarıldığı o sıcak fotoğrafı görünce sordum: “Bakanlar, valiler, kaymakamlar zaman zaman korunmaya muhtaç çocuklara sarılıyor, hediyeler veriyor. Bu sıcak fotoğraflar çekiliyor. Ama biz onları hep o çocuklar olarak görüyoruz. Peki o çocuklar büyüyünce ne oluyor?”
#Özcan SümerTam da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, doğumhanede Tosca operasından aryalar eşliğinde dünyaya geliyor. Adını Nâzım Hikmet koyuyor. Çocukluğu, annesi Türkiye’nin ilk primadonnası Semiha Berksoy ile sahnede, kuliste, sanatla dolu bir ortamda geçiyor. Tiyatro dünyamızın usta ismi Zeliha Berksoy ile beraberiz… Eski albümlerini karıştırırken bir yandan da önümüzdeki hafta 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet’in ilk kuşak kültür-sanat atılımlarını birinci elden dinledik.
#27 Mart Dünya Tiyatro Günü'Geometric Patterns with Creative Coding' (Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler) adlı yeni kitabı New York'ta bulunan Apress tarafından yayımlanan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, sanatçı Selçuk Artut, "Soyutlama meselesinin kökenlerini anlamak istediğimde geometrik desenlerin kendine has, inanılmaz bir dünyasının olduğunu sezdiğimden konuya derinlemesine girmek için bir türlü cesaret edemiyorum. Bir süre konu üzerine çalışıp bu cesareti topladıktan sonra gelenekte var olan desenleri kendi yöntemlerimle yaratıcı kodlama ile üretebileceğime dair bir maceraya atıldım. Bunu başarabildiğimi görünce elbette bu düşüncelerimi başkalarıyla da paylaşmak istedim ve gelenekte bulunan 23 farklı deseni analizleyerek, bu yöntemi uygularak oluşturmayı başaran kitap bu şekilde ortaya çıkmış oldu" diyor.
#Selçuk ArtutDurmadan üreten, yazan, yöneten, oynayan ve çok sorgulayıp eleştirmesine rağmen herkes tarafından sevilen ender sanatçılardan Müfit Can Saçıntı. Sohbet için bir araya geldiğimizde coşkusu hepimize geçti. Mandıra Filozofu’nda, Seksenler’de ve hemen hemen tüm filmlerinde bizlere sorgulamayı, soru sormayı unutmuşlara sormayı hatırlattı. Tüm bunları sıcacık, geldiğimiz mahalle, tanıdığımız komşu tadında veren ve bu özgünlüğünü biricik olmanın farkındalığı ve farkı ile sunan değerli bir sanatçı Müfit Can Saçıntı. YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta etrafımıza Müfit Can Saçıntı’nın gözlerinden bakmayı deneyelim. O renkli ruhun sohbetinden ilham almanız dileğiyle...
#1Cumhurbaşkanı Erdoğan, vizyon belgesini açıklayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na ve altılı masaya yüklendi: “Elin birilerini toparlamış etmiş. Uyuyanlar mı ararsın, bunun yanında ne dediği anlaşılmayan sözler mi ararsın. Bize yerli ve milli bir zihniyet, yerli ve milli bir zeka lazım.”
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanŞiirimizin önemli isimlerinden Yücel Kayıran’ın yeni kitabı ‘Stasis’, şairin felsefi derinliğine yeni katmanlar ekliyor. “Tekrara tekrar yenilmiş olmanın geçmişine gitmek gerekir” diyen Kayıran’la yeni şiirlerini ve bu şiirlere giden yolu konuştuk.
#Yücel KayıranSabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi sanatçı Selçuk Artut’un teknolojik sanat, yaratıcı kodlama, geometri sanatı tekniklerini kullandığı 'Geomart-ut7'’ isimli yeni sergisi Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor.
#Selçuk ArtutEy kelimesi, cümle içerisinde seslenme sözü olarak kullanılır. Örnekler: 1- Ey insanlık! Söyleyin bana neredesiniz! 2- Ey ahali! Duyduk duymadık demeyin. Eylül ve Eylem, ey ile başlayan en popüler kız isimleri arasında yer almaktadır. İlk iki harfi Ey olan ve en çok kullanılan erkek ismi ise Eyüp'tür. Ey ile başlayan tüm kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimGenel anlamda maviciler akımı edebiyat derslerinde ve tarihinde oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmakta olan bir edebi akım olmaktadır. Bu durum genel anlamda maviciler şiir akımının ne denli önemli bir edebi akım olduğunun bir göstergesi olarak adlandırılmaktadır. Birçok farklı edebiyatçıyı çatısında toplamış olan maviciler akımının birçok genel özelliği olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimTürkiye Felsefe Kurumu tarafından yayımlanan, Füsun Akatlı’nın 70’li yıllarda yazdığı doktora tezi ‘Edebiyat Eserlerini Doğru Değerlendirme Problemi ve İki Çağdaş Düşünür: I. A. Richards ve N. Hartmann’, tarihsel bakımdan ve Akatlı’daki teorik değişimi göstermesi bakımından önemlidir.
#Füsun AkatlıÜnlü Fransız düşünür ve yazar Jean Paul Sartre, eserleriyle 20. yüzyıl'a damgasını vurmuş isimlerden biridir. Varoluşçu felsefesiyle de edebiyat dünyasında yer etmiş, Bulantı ve Duvar kitaplarının yazarı Jean Paul Sartre eserleri ve hayatı ile bilgilerle haberimizde...
#Jean Paul SartreAşırı yiyorsunuz, doyduğunuzu hissetmiyorsunuz, üstelik yemek yediğinizde daha mutlu olduğunuzu düşünüyorsunuz. Kilo almanıza ya da verememenize neden olan bu sorunu yaşam tarzınızda yapacağınız küçük ama önemli değişikliklerle çözebilirsiniz.
#Aşırı YemekPek çok yorumcu, özellikle realistler için Hegemonya tanımı ortaktır. Hegemonya kavramı, basit devletten devlete ilişkilerden çok daha geniş bir ilişki ve süreç dizisini kapsadığı için daha tartışmalı hale gelmiştir. Peki, Hegemonya nedir, ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan cedelleşmek fiili, cedel sözcüğünden türetilmiştir. Cedel kelimesi, münakaşa ve fikir uyuşmazlığı anlamına gelirken, cedelleşmek tartışmak demektir. Mantık ve felsefede zıt görüşlere sahip kişilerin karşılıklı fikir alışverişinde bulunmasına da cedelleşme denir. Kelimenin sıfat hali ''cedelci'' şeklinde yazılır. Cedelleşmek ne demek, ne anlama gelir örnek kelimeler ve cümleler ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#TDKErgin (Günce) ile Akif’ten (Kurtuluş) konuşuyoruz, Akif’in şiiri Ergin’e göre daha fiyakalıdır. Süsüne kaçılmamıştır, tasarlanmış bir özensizliği yoktur ama ‘mesleki jargon’un inceliklerine hem Türkçe hem Osmanlıca vâkıf olmaktan belki de, bazı fiyakaları hukuktan kapmıştır! “Yavrum Ergin”se bir matematik hocasıdır, şiiri 9 canlıdır! Hapishaneden zulasına avluya çıkardığı güneşli sözcükler kalmıştır.
#Akif KurtuluşVarlığı da şiir olanlardan Ali Cengizkan, çok kıymetli bir mimar ve hoca. Çok iyi tasarlayıp kurduğu az sayıda şiir kitabı yayımladı, çeviriler yaptı, şiir üzerine de bir kitap yazdı; ‘Şiir ve Yaşam’ (Islık Yayınları). İlk baskısından 25 yıl sonra nerdeyse iki katı genişlemiş olan kitapta, özellikle, 1983’te Yarın dergisinde çıkan yazılar ilginç ve şaşırtıcı hâlâ.
#Ali CengizkanDünya genelinde yer alan bazı akımların nedenleri farklılık gösterir. Yaşama yön veren bu akımları bilmek önemli bir kazanımdır. Özellikle idealizm dünya genelinde pek çok kişi tarafından da benimsenmiştir. İdealizm nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#İdealizm Nedir?