Konuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukGünümüzde birbirinden farklı hastalık çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle de dil bağının nasıl geçeceği çok merak edilmektedir. Dil bağı kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Ameliyat ve tedavi gerektirir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ankiloglossi şeklinde de bilinen dil bağı, bazı bebeklerde doğumdan itibaren mevcut olan bir dil yapısı ile ilgili problemidir. Dilin işlevini yerine getirebilmesi için ağız içinde rahat bir şekilde hareket edebilmesi gerekir. Ama dil bağı, buna engel olur. Dil bağı bulunan kişilerde dilde hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Dil bağı nedir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#SağlıkBazı bebeklerde doğumdan itibaren Ankiloglossi olarak ifade a-edilen dil bağı oluşmaktadır. Bir dil yapısı problemi olan dil bağı bebeklerde dilde hareket kısıtlılığı oluşturmaktadır. Bu anlamda ebeveynler dil bağı rahatsızlığının nasıl geçtiği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki bebeklerde dil bağı nasıl anlaşılır ve kendiliğinden geçer mi? Bebeklerde dil bağı tedavisi ve ameliyatı hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#EğitimArtikülasyon bozukluğu son dönemlerde dil ve konuşma gelişimi takibinin çocuk gelişiminde ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasıyla beraber sık duyduğumuz bir ifade olmaya başladı. Peki çocuklarda görülen herhangi bir konuşma bozukluğunda direk olarak akla ilk gelen artikülasyon bozukluğu nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Ne yapmak gerekir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#ÇocukYeni anne babalar, bebek bakımı ile ilgili kulaktan dolma bilgiler nedeniyle bazen tüm bildiklerini unutup panikleyebiliyorlar. Peki, bu konuda bildiklerimizin hangisi doğru hangisi yanlış? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Günhar, bebek ve çocuk sağlığında doğru bilinen yanlışları anlatıyor.
#Bebek BakımıGünümüzde elektronik aletlerin yaygın kullanımı çocuklar için önemli iletişim sorunlarına neden olabiliyor. Oyuncağın ve oyunun yerini alan elektronik aletler çocuğun bireysel, sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyerek çocuğun yaşıtlarına uygun becerileri göstermesini engelliyor.
#ÇocukÇocukluk döneminde en sık karşılaşılan konuşma problemlerinden biri konuşma seslerinin doğru üretilememesidir. Halk arasında “harf bozukluğu”, “harfleri söyleyememe” olarak ifade edilen artikülasyon bozukluklarıyla okul öncesi dönemde sıklıkla karşılaşılmaktadır.
#ÇocukSorunu olmayan bir insan arıyorum! Özel problemleri falan bir kenara bırakın sadece bu ülkeye vatandaşlık bağı,dil bağı,kültür bağı,din bağı…gibi çoğaltılabilecek bağlardan herhangi biri ile bağlı olan insanların sırf bu bağlardan dolayı yaşamak zorunda olduğu problemler kastım.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
‘Man Computer Symbiosis’ üzerinde duruyorduk önceki hafta. 1960 yılında, Amerika’da Len Klainrock diye bir araştırmacının sonu internete varacak dünyanın ilk ‘packet switching’ kitabını çıkartmasından bahsetmiştik. (Packet Switching, mesajların gönderilmeden önce paketlere bölünmesini ve her mesajın ayrı bir paket olarak yollanmasını ve hedefe ulaştıktan sonra yeniden bir araya getirilerek orjinal mesajı oluşturmasını ifade ediyordu. Symbiosis ise, birbirinden farklı canlıların ortak yaşayışı anlamına geliyordu.
1960 yılında daha biz henüz parkalı komünizmi, üniversite işgallerini, yokluğu, açlığı, sefilliği, karaborsayı, benzin, gazyağı ve tüp kuyruklarını, muhtırayı ve darbeyi tartışırken Amerika’da Len Klainrock diye bir araştırmacı ‘Man Computer Symbiosis’ adı ile sonu internete varacak dünyanın ilk ‘packet switching’ kitabını çıkartmıştı. (Packet Switching, mesajların gönderilmeden önce paketlere bölünmesini ve her mesajın ayrı bir paket olarak yollanmasını ve hedefe ulaştıktan sonra yeniden bir araya getirilerek orjinal mesajı oluşturmasını ifade eder. Symbiosis ise, birbirinden farklı canlıların ortak yaşayışı demektir.)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen anma törenine katıldı. Buradaki konuşmasında terörle mücadele vurgusu yapan Erdoğan, "Teröristler ile ülkemiz arasındaki bağlarını keseceğiz. 40 yıllık kuklaların terör oyununu bozacağız." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen anma törenine katıldı. Buradaki konuşmasında terörle mücadele vurgusu yapan Erdoğan, "Teröristler ile ülkemiz arasındaki bağlarını keseceğiz. 40 yıllık kuklaların terör oyununu bozacağız." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıYıllarca eğitim aldıkları halde çocuklar neden yabancı dil öğrenmekte zorlanıyor? Ebeveynlere bu konuda 10 altın tavsiyede bulunan Marmara Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hamiloğlu, “Yabancı dil öğrenmek için en iyi zaman ergenlik öncesi” diyor...
#Yabancı Dil