Üniversitelerin öğrenci klüpleri düzenledikleri toplantılarda önceki yıllarda alanında yetkin; sanatçı, akademisyen, iş insanı ya da sporcuları ağırlamayı tercih ederken son dönemde ilgileri internet ünlülerine kaymış gibi görünüyor. İnternet fenomenlerinin üniversitelerde konuşmacı olarak yer alması da sosyal medyada tepkilere yol açıyor. Son olarak ‘yakışıklı güvenlik’ olarak tanınan ve kelepçe gösterisiyle ilgi çeken Muhammed Sürmeneli’nin Ege Üniversitesi Sosyal Medya ve İletişim Topluluğu tarafından panele çağırılması; “akademik değerlerin yerini popüler kültüre dayalı etkinlikler mi aldı?” sorusunu akıllara getirdi.
#Yakışıklı GüvenlikYabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Bizler, dijital dünyada başıboş bir şekilde savrulan bireyler değil; bilgiye sahip çıkan, onu sorumlulukla bütünleştiren ve insanlığa katkı sunan nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Eğitim sistemimizi, özgür bireyler yetiştirmek için sürekli güncelliyor; teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni sorun alanlarına karşı rehberlik ve bilinçlendirme çalışmalarını yaygınlaştırıyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli medeniyetimizin köklerinden beslenerek çocuklarımızı yarınlara daha güçlü şekilde hazırlayacak” dedi.
#Yusuf TekinKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler'de katıldığı toplantıda, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi ile Filistin'in tüm şehit kadın ve çocuklarını yad ederek, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği katliamı ve Gazze halkının karşı karşıya kaldığı ve tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden insani krizi görmezden gelemeyiz." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşSingapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling SanHepsiburada’nın deprem bölgesindeki ticarete destek vermek amacıyla başlattığı program, 1.5 yılda 8 bin 897 satıcıya ulaştı. Bunların 4 bin 654’ü ilk kez e-ticaret ile tanıştı. 1058 kadın girişimci de e-ticaret ile iş hayatına girdi. İki yıllık proje kapsamında eğitim alan satıcılar 6.8 milyar TL’lik ciro elde etti. Hedef ise iki yılı 10 milyar TL’lik ciro ile kapatmak.
#HepsiburadaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) anasınıfı, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatı kapsamında “beceri örgüsü” temelli ders kitapları, yeni eğitim-öğretim döneminde okutulmaya başlanacak. Kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan "beceri örgüsü temelli" yeni ders kitaplarının yazım süreci tamamlandı. Yeni kitaplar, 9 Eylül'den itibaren sınıflarda olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıEskişehir'de oynadığı bilgisayar oyunundan etkilenen 18 yaşındaki genç, özel ekipmanlarla girdiği bahçede vatandaşlara bıçakla saldırıp 5 kişiyi yaralamıştı. Bu olay sonrası dijital oyunların oluşturduğu tehlike gündeme gelmişti. Bilgisayar oyunları ile ilgili DHA'ya konuşan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, çocukların nitelikli zaman geçirmesi gerektiğini belirterek, "Muhakkak bu bilgisayarda geçirdikleri, oyunlarda geçirdikleri sürelerin kısıtlanması gerekiyor. Bu çok önemli, hayati bir konu; çünkü Türkiye'de bu oyun meselesi, bir milli güvenlik sorununa dönüşmüş durumda ve bu noktada bizim gençlerimizi korumamız lazım" dedi.
#Hüseyin YaymanKuşadası’nda dijitalleşen dünyaya ayak uydurma hedefiyle önemli bir işlere imza atılıyor. Kuşadası Belediyesi, Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Facebook’un iş birliği ile hayata geçirilen İstasyon Topluluk Merkezi, bölgenin dijital dönüşümüne katkı sunma amacı taşıyor. Merkez, Türkiye'de belediye iş birliği ile kurulan ilk İstasyon Topluluk Merkezi olma özelliğini taşıyor.Merkez, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen ve toplumsal etki yaratmayı hedefleyen projeler ile eğitimlerin planlandığı ve uygulandığı bir alan olarak tasarlandı. Eğitimler, bireyler, topluluklar, kooperatifler, işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak ileri teknoloji, girişimcilik, inovasyon ve cinsiyet eşitliği gibi değerleri temel alıyor.
#1Kadın A Milli Futbol Takımı’nın sponsoru olan Sürat Kargo, takımın antrenörü Necla Güngör Kırağası ile birlikte Anadolu’da yetenek keşfine çıkıyor. Kadın futbol antrenörleri yetiştirmek ve eğitimlerine destek olmak olmak istediklerini belirten Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, “Necla hoca il il dolaşıyor, yetenekleri buluyor. Antrenör olmak için kişi başı 400 bin TL gibi bir ücret ödenmesi gerekiyor. Biz bu süreçte finansal desteğimizi de vereceğiz” dedi.
#A Milli Futbol TakımıKadınların dijital yetkinliklerini geliştirerek girişim ekosisteminde var olmaları için 2019 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği iş birliğinde Dijitalde Hayat Kolay projesini hayata geçiren Türk Telekom, proje ortakları ile birlikte yeni dönem eğitimlerine devam ediyor. Deprem bölgesindeki kalkınmayı desteklemek amacıyla yeni dönemde öncelikli olarak depremden etkilenen kadınlara eğitim verildiği, böylece kadınların dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama becerileri kazanması sağlanarak ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif ve eşit yer almalarına katkıda bulunulduğu belirtildi.
#Türk TelekomYapay zekâ teknolojilerinin eğitim sistemini yakın gelecekte topyekûn değiştireceği düşünülüyor. Gizem ve Gülay çocuklarımızı bu yeni dünyaya nasıl hazırlamamız gerektiği üzerine konuştu ve Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’ndan önemli bilgiler aldı.
#Yapay ZekâMilli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla hazırladığı yeni müfredat, görüş ve öneriler için askıya konulmuştu. 2 hafta askıda kalan ve itirazların yanı sıra 67 bin görüş ve öneri gelen müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylandı.
#Milli Eğitim BakanlığıTeknopark İstanbul'da Uluslararası Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Forumu'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Aslında müfredatımızın özü bugün burada konuştuğumuz şey. Teknolojik gelişmelere, güncel gelişmelere, toplumsal gelişmelere ayak uyduracak bir müfredat oluşturalım ve bu müfredatta çocuklarımız kendilerini bekleyen dünyaya daha hazırlıklı olsunlar. Bu mantıkla hazırladığımız Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli maalesef çok yüzeysel çok ideolojik eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bu tür eleştirilere çok fazla prim vermeden yolumuza devam etmemiz lazım ki 1987'de Turgut Özal'ın hayali, 1970'li yıllarda Erbakan Hoca'nın hayali 1930'lu 1940'lı yıllarda Nuri Demirağ'ın hayalleri hayata geçebilsin" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile güncel gelişmelere ayak uyduran bir müfredat hazırladıklarını söyledi. Bakan Tekin, yeni müfredat modelinde, dijital okuryazarlık ve yapay zeka uygulamalarının eğitim öğretim süreçlerinde uygulanabilmesi için önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.
#Eğitimde Yapay Zeka UygulamalarıMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital dünyada da çocukların kontrolsüz bir şekilde bırakılmasının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tüm anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş ve uçsuz bucaksız bir ortam olan internet dünyasında yalnız bırakmayın. Çok farklı koruma ve güvenlik yöntemleriyle onları dijital alemin kötülüklerinden uzak tutun.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı