ÇAĞIMIZDA insan sağlığını en çok tehdit eden fazla kilolar artık çocukları da etkiliyor. Alınan enerjinin harcanandan daha çok olması sonucu vücutta aşırı yağ depolanması şeklinde kendini gösteren fazla kilolar; çocukların hareketlerini engelleyerek yaşam kalitesini bozuyor. Yine fazla kilolar kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona, yağ ve şeker metabolizmasını bozarak damar tıkanıklığı ve şeker hastalığı gibi yaşamı olumsuz etkileyen birçok önemli hastalıklara da başlangıç oluşturmakta. Bunlardan daha da önemlisi fazla kilo; çocuğun psikolojisini bozarak onun dış çevreden soyutlanmasına, aile ilişkilerinin bozulmasına ve okul başarısının düşmesine neden olmaktadır. Çocuklarda kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Bay anlattı.
#1Özellikle ergenlik ve hamilelik döneminde ortaya çıkan deri çatlakları, ciddi bir sağlık sorununa neden olmamakla birlikte estetik görünümün bozulmasına ve estetik kaygıya yol açabilir. Genellikle kalça, bacak, karın ve göğüslerde meydana gelen bu çatlaklar birçok kadının en büyük cilt problemlerinin başında yer alır. Peki cilt çatlağı yani ‘stria’ neden olur ve tedavisi var mıdır? İşte cevapları...
#Dermatolog Dr. Neslihan DOLARÇatlak probleminin asıl nedeni deride yaşanan elastin kaybıdır. Cildimizde bulunan çatlakların rengi ve derinliği çevresel ve genetik faktörlerle azaltılabilmektedir. Normal bir ciltte %80 kolajen ve %4 elastik fiberler bulunur. Kolajenlerin parçalanmasıyla deri elastin kaybı yaşar ve çatlak görüntüsü oluşur. Çatlak olarak gördüğümüz aslında cildimizde oluşan yara izidir. Derinin orta tabakası ergenlik dönemi, hamilelik süreci, sık kilo alıp verme nedenleriyle gerilerek yırtılmaktadır. Yırtılma sonrası vücut kendini iyileştirmeye çalışırken çatlaklar oluşur.
#ÇatlakCilt yenileme ve gençleştirmenin yanı sıra bölgesel zayıflama, selülit, çatlaklar, lekeler ve yara izleri gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan mezoterapi yönteminin son zamanlarda iyice kullanıldığını belirten Dr. Ezgi Karavelioğlu, cilt altındaki kolajen ve elastin gibi yapıları uyararak etkisini gösteren mezoterapi yöntemi ile cilt yaşlanmasını gideriyor” dedi.
#İzmirYüz ve göbek çevresinde yağlanma ile kendisini gösteren ve vücudun fazla kortizona maruz kalmasıyla ortaya çıkan Cushing Sendromu halk arasında ‘Ay dede’ sendromu olarak da biliniyor. Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, 'Cushing Sendromu'nun aşırı yemeye bağlı şişmanlıkla karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi ve belirtilerine dikkat çekti.
#Cushing SendromuErgenlik dönemi belirtilerinden biri olan sivilceler gençlerin psikolojisini kötü etkiliyor. Ter salgısını arttıran, derideki bakteri ve mantarların üremesiyle yoğun kötü koku oluşmasına sebep olan ergenlik kokusu da, gençlerin sosyal hayatını olumsuz etkiliyor.
#Ergenlik KokusuTopuk çatlakları derinin kuru kalması ve nemin ortadan kaybolması sonucu ortaya çıkan, gittikçe derinleşen yarıklardır. Topuk çatlaklarının en sık yaz döneminde görüldüğünün altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, bu cilt sorununun tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Topuk Tedavisi- Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akdur: - "Kanserojen aril aminlerle bunları içeren azo-boyarla boyanmış ayakkabıların tüketiciye satılmasını önlenmenin en kestirme yolu, ithal ayakkabıların gümrüklerde, yurt içinde üretilen ayakkabıların ise üretim aşamasında devlet tarafından laboratuvar kontrolünden geçirilerek denetlenmesidir"
Son yılların moda akımı wellness (sağlıklı yaşam) kozmetikleri de etkiledi. İçinde doğal ve öğütülmüş mineraller bulunan, katkı maddeleri içermeyen, antioksidan bitki özleri, kökleri, doğal renk pigmentleri, meyve özleriyle zenginleştirilen mineralli kozmetikler, meraklılarına alternatifler sunuyor.