Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ömer Sertkaya, ayakkabı seçerken şıklığına değil ayak yapısına uygunluğuna önem verilmesi gerektiğini söyledi. Sertkaya, "Her insanın ayak anatomisinin farklı olması nedeniyle ayakkabı seçerken öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabı seçmeye özen göstermek gerekir" dedi.
Ayak sorunlarının sağlıksız ayakkabılardan kaynaklandığını vurgulayan Denizli Devlet Hastanesi ortopedi ve travmatoloji uzmanı Dr. Ömer Sertkaya, kışlık ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında vatandaşları uyardı. Şık ve gösterişli ayakkabıların genellikle pek sağlıklı olmadığını belirten Sertkaya, "Vücudumuzda yük her iki ayak üzerine dağıldığı için ayaklarımız sürekli basınç altındadır. Ayakkabı seçerken ekonomiklik, dayanıklılık ve şıklık yerine ayak yapısına uygunluğa önem verilmesi gerekir. Kapalı ve sert malzemeden yapılmış uygun olmayan kışlık ayakkabılar, kötü koku, basış bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Bu nedenle kışlık ayakkabı alırken daha dikkatli olmak gerekir. Bilinçli ayakkabı seçimi ayak sorunlarını önlediği gibi, bazı sağlık sorunlarının da oluşmasını engeller" dedi.
Ayakkabının pahalı veya şık olmasının sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Dr.Ömer Sertkaya, " Özellikle yüksek topuklu, dar ve sivri burunlu ayakkabılar, parmakları uca doğru toplayarak parmakların doğal duruşunu etkiler, ayak başparmağı bozukluğu, ayak başparmağında çıkıntı, ayak bilek ve ayak önü ağrıları, tırnak batmaları, nasırlar ve kalıcı şekil bozukluklarına neden olabilir. Ayaklarda oluşacak dengesizlikler diz, kalça ve tüm omurga sistemini etkiler. Her insanın ayak anatomisinin farklı olması nedeniyle ayakkabı seçerken öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabı seçmeye özen göstermek gerekir. Uygun olmayan bol ya da sıkı ayakkabı giymek sakıncalıdır. Bu nedenle ayağa tam uyan numara alınmalı, kesinlikle sonradan genişler düşüncesiyle dar ayakkabı alınmamalıdır. Parmaklarda ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk kalmalıdır. Kişiye göre sıkılığın ayarlanabilir olması nedeniyle bağcıklı ayakkabılar tercih edilmelidir" diye konuştu.
Ortopedik ayakkabıların kişinin yorulmasını geciktirmenin yanında taşıyıcı noktaları desteklediğine söyleyen Sertkaya, "Ortopedik ayakkabılar yükün eşit ve dengeli dağılımını sağladığı için omuriliğin duruşunu destekler, yürüyüş rahatlatır. Bu nedenle sadece ayak için değil, vücut için de faydalıdır. Topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de 3- 3,5 santimetreden yüksek olmamalıdır. Yüksek topuklu ve ince burunlu ayakkabı giyildiğinde dengede durmak için beden öne eğilir ve yürüyüş zorlaşır. Kişi çabuk yorulur. Yanlış ayakkabı seçimi ve ayak ağrıları tüm vücudu ilgilendiren ciddi ortopedik sorunlara yol açabileceği için ihmal edilmemesi gerekir. Kalıcı ağrılarda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır" dedi.
Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAF