Depresyon hemen hemen herkesin yaşayabileceği bir psikolojik durumdur. Depresyon anında kişinin neler yapması gerektiği uzman psikologlar tarafından belirlenmiştir. Depresyona iyi gelen pek çok durum bulunmaktadır. Bundan dolayı depresyonun neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Son günlerde depresyon ile ilgili araştırmalar da aniden artmıştır. Peki depresyona ne iyi gelir? Depresyon neden olur? Depresyona ne yapmak gerekir? Depresyon nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
#Depresyona Ne İyi Gelir Neden Olur?Doğum yaptınız, hastaneden kucağınızda bebeğinizle eve geldiniz ve yepyeni bir hayat sizi bekliyor. Evet, bebekli hayata alışma süreci keyifli olduğu kadar zorlu da ama bu dönemde yanınızda desteğe hazır aile büyükleriniz var. Peki bu kişi kim olacak? Kendi anneniz mi, eşinizin annesi mi ya da kardeşleriniz mi? Yeni anneye doğumdan sonraki süreçte kim yardım etmeli? 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu sorumuza yanıt aradık ve anne babaların hikayelerini dinledik.
#Çocuk BakımıDevamlı olarak somut konular hakkında bilgi sahibi olmayı seven oğlak burcu kadınları, ruhsal açıdan doyumlu bireylerdir. Bunun dışında oğlak burcu kadınlarının bilinmeyen pek çok özelliği vardır. Peki, bu özellikler nelerdir? Oğlak burcu kadınları hakkında bilinmesi gereken ayrıntılar nelerdir? İşte, detaylar...
#Oğlak BurcuPartnerinizi aldatsanız, kaybetmemek için bu gerçeği ondan saklar mısınız yoksa suçluluk duygusundan kurtulmak için her şeyi itiraf eder misiniz? Uzmanlara göre, bu sorunun cevabı duygusal durumlara, ilişkinin geçmişine, aldatmanın nedenlerine bağlı olarak değişebiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Partnerini aldatan kişi itiraf etmeli mi yoksa saklamalı mı?’ diye sorduk.
#İlişki SorunlarıYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#LohusalıkHerkesin başına gelmiştir; dinlediğiniz bir şarkı sizi bir anda yıllar öncesine götürür, eski hatıralar bir bıçak gibi aklınıza saplanır. Tıpkı "Çoktan unuturdum beni seni çoktan, ah bu şarkıların gözü kör olsun..." şarkısında dendiği gibi... Peki bunun nedeni ne? Müzik ve hafıza ilişkisi neden bu kadar güçlü? Müziği oluşturan sesler beynimizde nasıl bir işlemden geçiyor? Bu durum sağlığımız açısından ne anlama geliyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkRuh sağlığı sorunları içerisinde en yaygın görülen depresyon, kişinin yaşam kalitesini, ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Halk arasında “Bugün depresyondayım”, “Kendimi hiç iyi hissetmiyorum” ya da “Bugün çok stresliyim” şeklinde yakınmaların arttığını görüyoruz. Özellikle depresif ruh halinin 15 günden uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyoruz.
#DepresyonBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSFGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#Bursa‘Hayır’ tek bir kelime ve söylemesi de çok kolay. Fakat her zaman ağızdan ‘evet’ kadar kolay dökülmüyor. Bu durum pek çok insanın en büyük sorunu… 'Hayır' diyememenin hayatımıza etkileri ve olası sonuçları da oldukça düşündürücü. Peki neden hayır diyemiyoruz? Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde 'hayır' diyememe sorununu yaşayanların anlattıkları ve uzmanların görüşleri ışığında masaya yatırdık...
#PsikolojiToplantılar, e-postalar, bildirimler, faturalar, trafikte geçen saatler, evin, ailenin sorumlulukları… Günümüz insanı için dinlenmek, eğlenmek dahi ‘yapılacaklar listesine’ yazılan, planlanan, takip edilen bir ‘iş’ haline dönüşüyor. Hayatın akışı hem bedenen hem de zihnen yorgun hissetmemize neden olurken dört gözle beklediğimiz tatiller bile bazen yeterince dinlenmemizi sağlamıyor. Son zamanlarda kafayı dinlemek isteyenlerse farklı bir yönteme başvuruyor: Her şeyden kopup inzivaya çekilmek! Sessizlik inzivası, dolunay inzivası, beslenme inzivası, Vipassana meditasyonu... Bu trendin izini sürdük, uzmanlarla konuştuk.
#Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serhat Tunç‘Bir Sebebi Var’dan bugüne kadar yaptıkları her şarkı çok dinlendi ve sevildi. ‘Kaybolurum Gülüşünde’, ‘Bu Saatten Sonra’, ‘Geçemem Senden’ şarkıları listelerin en tepesinden giriş yapıp aylarca en çok dinlenenler arasında yer aldı. İşte bu şahane şarkılara imza atan İkilem’den sevgili Uğur Ateş ve Serhat Karan’la bir araya gelip çok samimi bir söyleşi yaptık. Üstelik ilk defa bize söyledikleri bir de totemlerinden bahsettiler. Şarkılarını yayınlamadan önce arabayla dolaşıp çıkaracakları şarkılarını mutlaka bir de yollarda dinliyorlarmış. Demek boşuna değilmiş yol listelerimizin en vazgeçilmezi olmaları.
#İkilemAraştırmalar gösteriyor ki, özellikle 18-36 ay arası ebeveynleri tarafından keşif ve merak duygusu körüklenen çocuklar, yaşam boyu çok daha mutlu oluyor. Aynı şekilde 18-36 ay arası keşif ve merak duygusu desteklenmemiş çocukların ileriki yaşamlarında depresyona yatkın olduğunu da gösteriliyor.
#NİHAN ARDA KİMDİR?Kasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Kasık ağrısı genellikle fiziksel bir aktivite ya da spor yaralanmaları sonucu meydana gelebileceği gibi bu ağrılar sağ veya sol kasıkta da görülebilir. Ayrıca kasık ağrısı kadınlarda genellikle adet döneminde de kendisini gösterebilir. Kasık ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki kasık ağrısı nasıl geçer? Evde kasık ağrısına ne iyi gelir? Kasık ve karın ağrısına nasıl geçer? Kasık ağrısı neden olur? Kasık ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte kasık ağrısı nedenleri ve kasık ağrısına iyi gelen öneriler...
#Kasık Ağrısı Neden OlurMide rahatsızlıkları arasında en yaygın olanı olarak bilinen gastrit, günlük hayatı ciddi oranda olumsuz etkiler ve sinirsel, antral gibi çeşitli türleri vardır. Başta beslenme alışkanlıkları ve stres olmak üzere birçok faktör gastrit hastalığına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmaktadır. Peki, gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? Gastrit neden olur, nasıl geçer? İşte gastrit belirtileri, tedavisi ve iyi gelen yiyecekle
#Gastrit Nedir?Mide ağrısı belirli zamanlarda mustarip olduğumuz sorunların başında geliyor. Bu nedenle geceleri, strese bağlı geçmeyen mide ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur sorularının yanıtları pek çoğumuz tarafından sıklıkla araştırılıyor. Mide ağrısına sadece fiziksel nedenler değil, stres gibi psikolojik nedenler de sebep olabilmektedir. İş yaşamı ve özel yaşamdaki sorunlar sırta vuran, hatta kıvrandıran mide ve karın ağrılarını tetikleyebilir.
#Mide AğrısıÇocukluğunuz ve astroloji haritanız birbirlerinden ayrılmaz parçalardır. Çocukluğunuzda size olanlar burçlarınızda, evlerinizde ve gezegenlerinizde gizlidir. Bir Koç olduğunuz için mi, yoksa annenize rol yaptığınız için mi, eşinizin sizi aldatacağını sürekli düşünüyorsunuz?
#Aygül AydınTürkiye’de COVID-19 aşı araştırmaları ve Prof. Dr. Ercüment Ovalı konusuna değinmek istiyoruz. Acıbadem’de görev yapıyor Ovalı, aşı konusundaki çalışmalarını ısrarla sürdürdüğünü öğreniyoruz. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden arkadaşı Prof. Dr. Kemal Üçüncü, “Yalçın Bey, Sayın Ovalı vatansever ve mümtaz bir bilim adamıdır. Onu haksız ithamlarla çalışmalarını gölgelemeyelim” dedi. “COVID salgını sürecinde kamuoyunu ikaz etmek adına yaptığı açıklamalar bir iletişim yönetimi editörlüğüne tabi tutulmadığı için yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiş olabilir. Ercüment Ovalı rüştünü ispat etmiş ülkemizin dünyada bilim çevrelerinde tanınan yüz akı bilim adamıdır.”
#YALÇIN BAYERCinsellik, türün devamı için uygulanan bir davranış şekli olmaktan öte bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak tam bir iyilik haline sahip olması için gerekli bir olgudur. Cinsel ilişkiler yeni bir aile kurmaya çalışırken heyecan verici olabilir. Ancak çocuk sahibi olmakta sorun yaşayan ve infertilite problemi ile karşı karşıya olan çiftlerde bu heyecanın yerini karamsarlık ve depresyon alabilir. Bu çiftler için cinsellik artık zevk alınan bir davranış olmaktan çıkar ve adeta suçluluk duyulan bir ayıpmış gibi algılanır.
#Tüp BebekSinema dünyasının ikonik figürlerinden Al Pacino’nun son sinema filmi “The Irishman”, 27 Kasım’da Netflix’te yayınlanacak. Barbaros Tapan dünyaca ünlü yıldızla Los Angeles’ta buluştu, “The Irishman”i ve tiyatro sevdasını konuştu. Oscar Wilde’ın “Salome” oyununu uzun yıllardır sahneleyen usta aktör, “Sizi oyundaki hikayenin doğduğu yere; Kapadokya’ya davet etsek, gelir misiniz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Aman Allah’ım! Müthiş bir davet. Gerçekten mi! Çok isterim günün birinde Kapadokya’da oynamayı.”
#Al Pacino