Fonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#TiroidO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşe ArmanO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşegül ÇoruhluBir değil, birkaç yaşımız var. Birincisi nüfus kâğıdımızda yazan kronolojik yaş. İkincisi bedensel gücümüzü, yani biyolojik potansiyelimizi gösteren biyolojik yaş. Bir de psikolojik yaş meselesi var ki o apayrı bir konu. Ona daha çok sizin kendinizi nasıl hissettiğiniz karar veriyor. Peki gerçek yaşınız bunlardan hangisi? Bence üçünün kesiştiği ve barıştığı bir noktada olmalı. “Peki nasıl hesaplanıyor?” sorusunun yanıtını ise aşağıdaki testin sonuçları belirliyor. Buyurun....
#Osman MüftüoğluBu sorunun cevabı kocaman ve güçlü bir “evet”tir. Eğer böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız herhangi bir kilo programına başlamadan önce mutlaka ama mutlaka açlık ve tokluk insülin değerlerinize baktırıp insülin direnci sorununuzun olup olmadığını öğrenmeye çalışınız.
Gün geçmiyor ki tanıdık bir ismin ya da yakın bir dostun kansere yakalandığını öğrenip üzülmeyelim. Gün geçmiyor ki kanser sözcüğünü anmayalım, bir sohbette kullanmayalım, bir vesileyle kanserden bahsetmeyelim! Peki nedir kanser? Nasıl oluşur? Neden, nelerden kaynaklanır? Hangi hatalar kansere davetiye çıkarır? “Kanserojen”ler kanseri nasıl tetikliyor? İşte bu soruların yanıtları...
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Vanderbilt Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, "popüler diyet programlarını uygulayan hastalarda bir süre sonra ümitsizlik hissi, yorgunluk, uyku bozuklukları ve aşırı karbonhidrat tüketmeyle karakterli (şekerli, unlu gıdalar yemeye istek duymak) depresif bir ruh halinin oluştuğunu" gösterdi.