Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde ciddi enkazlar bırakan 7,7 şiddetindeki depremin ardından deprem toplanma alanları ya da acil durum toplanma alanları merak ediliyor. Artçılar devam ederken, görevliler vatandaşları hasarlı veya hasarsız olsa da evlerine girmemeleri konusunda uyarı. Geceyi çadırlarda geçiren depremzedeler, deprem toplanma alanları için araştırmalara hız kazandırdı. Derpem bölgesi acil durum toplanma alanları e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Peki, deprem toplanma alanları nerede, nasıl ulaşılır? Deprem Acil Durum Toplanma Alanı sorgulama (e-Devlet)
#Deprem Toplanma AlanlarıDün Kahramanmaraş merkezli 7,7 şiddetindeki depremin ardından öğle saatlerinde 7,6 büyüklüğünde ikinci büyük deprem gerçekleşmişti. Artçılar devam ederken, görevliler vatandaşları hasarlı veya hasarsız olsa da evlerine girmemeleri konusunda uyarı. Geceyi çadırlarda geçiren depremzedeler, deprem toplanma alanları için araştırmalara hız kazandırdı. Deprem bölgesi Kahramanmaraş, Kilis, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Şanlıurfa deprem toplanma alanları e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Peki, deprem toplanma alanları nerede? İşte il il deprem toplanma alanları sorgulama ekranı...
#Deprem Toplanma AlanlarıDeprem toplanma alanları nerede, sorusu Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası merak ediliyor. Uzmanlar, artçı sarsıntılar sebebiyle depremin meydana geldiği illerde evlere girmenin riskli olduğunu vurguluyor. 7.7 şiddetindeki deprem Gaziantep, Malatya, Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi birçok ilde hissedildi. Yaşanan deprem sonrası güvenli olarak bölge kabul edilen il, ilçe ve mahalleler deprem zedeler tarafından merak ediliyor. e-Devlet üzerinden güncel deprem alanları sorgulanabiliyor. Peki AFAD Deprem toplanma alanları nereler, nasıl sorgulanır? İşte, 2023 e-Devlet deprem toplanma alanları sorgulama
#Deprem Toplanma Alanları Sorgulamaİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 39 ilçenin toplanma ve geçici barınma alanlarını belirledi. Bu gelişmenin ardından hangi ilçenin deprem toplanma alanlarının nerelerde yer aldığı vatandaşlarca merak ediliyor. Peki, İstanbul deprem toplanma alanları nerede?
#İBBİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#Deprem200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktarİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, Gazze’ye yardım mesajı verdiği için kendisini eleştiren İBB Başkanı’nın Gazze’ye yardım tırıyla poz vermesini değerlendirdi. “Tebrik ederim iyi poz veriyor” diyen Kurum, “Dün bizi Gazze, Filistin üzerinden eleştiren Belediye Başkanı bugün tır dorsesinin arkasına geçip sevimlilik pozu veriyor. Ucunda iyilik dokunacak her işin yanındayız. Ekrem Bey bizi takip ederse, böyle iyi örnekleri, hizmetleri yapacaktır. Bizim söylemimiz üzerinden Gazze’ye yapılacak yardım bizi sevindirir” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumAK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, "Gittiğimiz her yerde coşkuyu görüyoruz. Bir heyecan var. İstanbul yorulmuş, beklentileri karşılanamamış. Bir değişim sinyali var. Değişim arzusu ve isteği var. 31 Mart'a da tüm İstanbul'un kazanacağı gün diyoruz biz" dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emekli maaşlarıyla ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, "Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız." dedi. CHP'deki 'değişim' tartışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yönelik "En hayırlısı kendisi çekilip gitmesi lazım. Yani dünyada ülkeleri görüyorsunuz, bir seçim kaybediyorsa bir lider ne yapıyor, hemen istifasını veriyor, çekip gidiyor. Fakat bunda böyle bir şey yok." ifedelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 75 günde 100 bin konutu başlatabiliyorsa, bu dönüşümü de 5 yıl içerisinde yapar bitirir" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Vatandaşımıza Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. Bayramın birinci günü paylaşacak" dedi.
#İstanbulYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#Depremİstanbul'da taşınacak1.5 milyon konuta ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "500 binini Anadolu yakasında, 500 binini Avrupa yakasında, 500 binini de olduğu yerde yapacağız" dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında cevapladı. Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımlarının artırıldığını açıklayarak, "Nisan ayından itibaren yardımları hesaplara yatıracağız" dedi. "11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz vardı. 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı" diyen Bakan Kurum, "Hasar alan binalar elbette oldu, ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını açıkladı.
#Murat KurumHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel Dönüşümİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı. İmamoğlu, "Uzmanlarla birlikte hazırladığımız 'Deprem Eylem ve Müdahale Planı'yla birlikte, deprem hazırlıklarımızı bugünden itibaren daha ileri bir aşamaya taşıyoruz. Bu hareket planına uygun olarak, afet hazırlık dahil, bütçemizi revize edeceğiz. Ne kadar artırabiliyorsak, zaruri harcamalarımız bir yana konulmak şartıyla, deprem için ayıracağız" dedi. İmamoğlu, "Biz, bugün itibarıyla, İstanbul'u depreme dirençli bir kente dönüştürme konusunda kararlıyız, cesuruz. Biz, artık duramayız. Hepimiz biliyoruz ki; İstanbul durursa, Türkiye durur. İstanbul durursa, Türkiye diz üstü çöker. Bizim için bu, bir başlangıç. Bu amaçla, bugün itibarıyla sahaya çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.
#İstanbulOlası Marmara depreminde tsunami beklentisiyle ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, "Ben büyük ölçekli tsunami olacağını düşünmüyorum. Bazı düz alanlarda dalga yaptıktan sonra dar bölgelerde, farklı etkiler yapma olasılığı var. Haliç'e girdiğinde, büyük bir su kütlesi az bir alanda çok yerlere hasarlar verebilir " dedi. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise, tsunaminin en çok tekneleri etkileyeceğini belirterek, "Kıyılardaki tabelaların gösterdiği yöne en hızlı şekilde ulaştığımız takdirde güvenli bölgeye varırız. Bu güvenli bölgede uzak mesafede değildir, birkaç 100 metredir. O nedenle tsunaminin geleceği zamana kadar bizim güvenli bölgeye çıkmamız mümkündür" dedi.
#TsunamiOlası Marmara depreminde tsunami beklentisiyle ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, "Ben büyük ölçekli tsunami olacağını düşünmüyorum. Bazı düz alanlarda dalga yaptıktan sonra dar bölgelerde, farklı etkiler yapma olasılığı var. Haliç'e girdiğinde, büyük bir su kütlesi az bir alanda çok yerlere hasarlar verebilir " dedi. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise, tsunaminin en çok tekneleri etkileyeceğini belirterek, "Kıyılardaki tabelaların gösterdiği yöne en hızlı şekilde ulaştığımız takdirde güvenli bölgeye varırız. Bu güvenli bölgede uzak mesafede değildir, birkaç 100 metredir. O nedenle tsunaminin geleceği zamana kadar bizim güvenli bölgeye çıkmamız mümkündür" dedi.
#İstanbulŞehir plancısı ve kentsel dönüşüm uzmanı Pelin Pınar Giritlioğlu’na Kahramanmaraş merkezli depremler akabinde şahit olduklarımızı sorduk. Yarılan yollar, yıkılan hastaneler...... Giritlioğlu uyarıyor: “Erişilebilirlik çok mühim. Sadece acil durumlarda kullanılacak, halkın koornideli bir şekilde afet alanından tahliye edilebileceği yollar olmalı. Ayrıca kentsel boşluk diye tanımladığımız açık alanlar çoğaltılmalı.”
#DepremSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep Diyarbakır olmak üzere 10 kent yıkıma uğradı. AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir. " denildi
#DepremDeprem bölgesi tahliye alanları AFAD tarafından yayınlandı. AFAD'ın verilerine göre 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem bölgesinde ekiplerin çalışmaları sürerken depremzedeler için tahliye noktaları belirlendi. AFAD yaptığı açıklamada AFAD deprem bölgelerinden yapılacak tahliye adres bilgilerini paylaştı. Peki, tahliye toplanma alanları nerede? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Afad1999 Marmara Depremi yaşandığında Türkiye’de halihazırda son koalisyon dönemi yaşanıyordu. 57. Hükümet başta, onun da başında Başbakan sıfatı ile Bülent Ecevit vardı. Ortakları ise Mesut Yılmaz ile Devlet Bahçeli’ydi. Bense çaylak muhabir sıfatı ile İzmir, Kanal 1 TV’de çalışıyordum. Ne Twitter ne Instagram ne de Facebook var tabii o zaman. Cep telefonları çıkalı henüz 3-4 yıl olmuş hani şu antenlilerden, ‘akıllı’ değiller yani. Sabah erken saatlerde aldık haberi. Haber müdürümüz küçük bir el kamerası tutuşturdu elime, ‘Büyüdün’ dedi, gönderdi beni Yalova’ya. 20 gün kaldım orada. 23 yıl sonra bugün bile şehri kaplayan, toz ve o ölüm kokusunu dün gibi hatırlarım. O nedenle depremin yıldönümünde o günleri bilmeyen, hatırlamayan, yaşamayanlar için depremi yaşayan dostlarımla konuştum...
#17 Ağustosİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal D Ana Haber'de 17 Ağustos depreminin yıl dönümü öncesi 'Türkiye depreme hazır mı?' sorusunu yanıtladı. Deprem simülasyonu içerisinde 7,6 büyüklüğünde Gölcük depremini yaşayan Bakan Soylu, "Biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz" dedi. Öte yandan Bakan Soylu, deprem uyarı sisteminin tüm ayrıntılarını açıklayarak, "Mobil sistemimiz var. Buradan çıktıktan sonra navigasyonla toplanma alanına yönlendiriyor. Enkaz altında sizi noktasal olarak bulabiliyor" ifadelerini kullandı.
#Süleyman SoyluTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 17 Ağustos Marmara depreminin 23. yıl dönümünde bir açıklama yaparak "Depremi Değil Ama Afeti Önlemek Mümkün" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna olası 7.4 İstanbul depremi simülasyonunda 50 bin binanın hemen yıkılacağını belirtti.
#17 Ağustos 1999 Depremiİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "2020 yılı bitmeden evvel, İstanbul'da bu çalışma grubu toplantılarını tamamlayıp, masa başı tatbikatlarını tamamlayıp, tüm belediyelerimize 7.5'lik bir depremdeki son senaryo düzeltmelerimizi ortaya koyacağız. 2021 yılında ise daha büyük tatbikatları burada gerçekleştireceğiz. Tüm İstanbul'a diyeceğiz ki, şu saatte deprem oldu. Ve bütün kurumlar harekete geçeceğiz. Bunları saat saat değerlendireceğiz, bir gündüz çalışma saatinde bir de gece uyku saatinde yapacağız" dedi.
#Haber