Deprem sırasında masa altına girilir mi, sorusu Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. "Olası depreme nasıl hazırlanmalıyız? Deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmalıyız? gibi konular uzmanlar tarafından sık sık dile getirilirken, çök, kapan, tutun yöntemi olarak bilinen hayat üçgeni hayati önem taşıyor. Özellikle çocukların yaşam üçgeni sayesinde kurtuldukları deprem uzmanlarının açıklamalarıyla gözler önüne serildi. Peki, Depremde masa altına girmek doğru mu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremDeprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan "İstanbul ve Marmara Bölgesi deprem için şu anda en çok konuşulan yer. Buralarda eski yapılar çok fazla. Yapılan tespitlere göre yaklaşık 650 bin binada risk olduğu belirleniyor. Durum bu haldeyken mutlak suretle topyekün bir çözüm üretmemiz lazım" dedi.
#Kentsel DönüşümTOKİ, bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan "Hatay TOKİ konutlarında skandal görüntüler. Hepiniz öleceksiniz" başlıklı haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.Açıklamada, ilgili haberler ve paylaşımlarda, TOKİ'nin Hatay'ın Samandağ ilçesi Hıdırbey Mahallesi'ndeki 424 adetlik konut projesiyle ilgili kamuoyunu yanlış yönlendirecek bilgiler verildiği belirtildi.
#TOKİİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’nde Türkiye’deki şehirlerin birer dijital ikizi kurulacak. Bu sayede şehirleri ve insan yaşamını etkileyen ulaşım, doğal afet, çevre kirliliği veya iklim koşulları gibi soruna neden olabilen birçok faktör önceden saptanacak ve bunların neden olabileceği sorunlar çözüme kavuşturulacak.
#İTÜİzmir’deki okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik hazırlanan deprem eğitimi kitabı, çocukları deprem konusunda bilgilendirecek. İzmir’in sembolü olan saat kulesinin İZMO ismiyle illüstre edildiği kitapta, çocukların deprem deneyimlerini sağlıklı yönetmesi için erken bilinç ve farkındalık geliştirmesi hedefleniyor. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik çok yönlü bütünleştirici etkinliklerin bulunduğu kitapta, İZMO isimli kahraman üzerinden miniklere erken yaşta deprem eğitimi verilecek.
#1Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şu ana kadar 245 bin vatandaşımız yerinde dönüşüm için müracaat etti. Bir taraftan da köylerimizde hasarları giderebilmek ve evlerini yapabilmek adına yeni bir proje daha geliştirdik. Bin tane çelikten ev yapmak üzere programlama yaptık” dedi.Kahramanmaraş’ta devam eden çalışmaları yerinde incelemek üzere depremin merkez üssüne gelen Bakan Özhaseki, Azerbaycan Mahallesi TOKİ inşaat alanı ile Emlak Konut İnşaat alanında incelemede bulundu.
#Mehmet ÖzhasekiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, üniversite öğrencilerine cep telefonu ve bilgisayar desteği müjdesini vererek, "9 bin 500 lirayı geçmeyen telefon ve bilgisayar için 5 bin 500 liraya kadar teknoloji desteği vereceğiz. Bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay aylık ücretsiz 10 GB kota tanımlıyoruz" dedi. "Önümüzdeki günlerde Aile ve Gençlik Bankası'na dair kanun teklifini Meclis'imizin takdirine sunacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Evlenecek gençlerin ekonomik açıdan desteklenmesi, evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini amaçlayan projelerimizi tamamladık. Önümüzdeki dönemde Aile ve Gençlik Bankası'na dair kanun teklifini Meclisimizin takdirine sunacağız. Yeni evlenen çiftlere faizsiz kredi imkânı sunacağız. Aile ve Gençlik Bankası bu uygulamayı pilot proje olarak deprem bölgesinde başlatacağız." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan6 Şubat depremlerinde 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Hâlâ açtığı yaraları sarmak için uğraşıyoruz. Depremden kısa bir süre sonra aşırı yağışlar nedeniyle Şanlıurfa ve Adıyaman’da 18 kişi sele kapılarak hayatını yitirdi. Geçen hafta meydana gelen yağışlar nedeniyle yine aynı şeyler oldu, selin vurduğu Kırklareli ve İstanbul’da oluşan su baskınlarında toplam 18 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Hastaneleri, yolları, 5 ilçede 564 konut ve 744 işyerini su bastı İstanbul’da. Uzmanlar yaşanan doğal felaketlerde üzerinde yaşadığımız zeminin etkisinin çok büyük olduğunu ve dere yataklarına, göl kenarlarına veya sahil şeridindeki dolgu alanlarına bina yapmanın çok riskli olduğunu söylüyor.
#Hazan Aköz IşıkCumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunan Başbakan Miçotakis’in ‘yeni bir sayfa’ kararından sonra ilk büyük adım Ankara’da atıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı Giorgos Gerapetritis’i ağırladı. Fidan, “İlişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz” derken Yunan Bakan da “Ele aldığımız yol haritası üç aşamalı. Birincisi siyasi görüşmeler, ikincisi güven arttırıcı önlemler, son olarak da pozitif gündemin devamı konusunda mutabık kaldık” dedi.
#YunanistanBugün 17 Ağustos 1999'un 24'üncü yıl dönümü. Binlerce canı kaybettiğimiz 1999 depremini yeniden hatırladığımız bugün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve içimizi yakan depremin acısını henüz atlatamamışken, "Ha bugün ha yarın olacak" diye aklımızdan hiç çıkmayan bir başka korkuyu da iliklerimize kadar yaşıyoruz: Marmara depremi... Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün deprem sebebiyle İstanbul’u terk edeceğini açıklaması da bu endişeyi yeniden hatırlattı. Şengör'ün sözlerinde dikkat çeken bir nokta vardı: "Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum." Peki deprem sonrası gerçekten neler yaşanacak? Hep “felaket olacak” deniyor ya, işte bu felaket gününde bizleri tam olarak neler bekliyor?
#DepremTorba yasada yer alan teklife göre; motorlu taşıtlar vergisi, bir sefere mahsus olmak üzere, yıl sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için iki katına çıkarıldı. Kurumlar vergisi yüzde 25’e yükseldi. Bankalar ise yüzde 30 ödeyecek.
#Torba Yasaİstanbul Boğazı’nın simge yapılarından Kız Kulesi’nde restorasyon çalışmaları tamamlanıyor. Kız Kulesi Mayısın ilk haftası ziyaretçileriyle buluşacak. Kız Kulesi'nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kız Kulesi'nin birkaç hafta içinde açılışa hazır hale geleceğini belirterek "Bu çalışmayla yapının sadece üstünün değil alt tarafında, platformun altında, deniz tarafındaki eksiklikleri de fark edildi. Bununla ilgili sağlamlaştırma, güçlendirme çalışmaları tamamlanıyor. Platformun etrafında bir kazıklama çalışmamız var. Aslında şu anda sürecin iki ay gecikmesindeki ana sebep de bu depreme karşı alınması gereken ekstra önlemler." dedi.
#Kız KulesiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, depremde Hatay'da yıkılan Rönesans Rezidans'ta yaptıkları incelemelere ilişkin, “Hatay’da gördüğümüz Rönesans binasında bodrum ve üstteki 1 ile 2 katın hiç hasar almadığını, ama yetersiz bindirme boylarından dolayı, üst katların arkaya doğru devrildiğini gördük” dedi.
#Ahmet Can Altunışıkİçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “ İçişleri Bakanlığı, Merkez/Taşra Teşkilatı Planlaması”, “Oy Verme Günü Alınacak Tedbirler”, “Oy Verme Günü ve Sonrasında Alınması Gereken Tedbirler” ve “Diğer Hususlar” konu başlıklarını içeren toplam 61 maddelik “Seçim Tedbirleri Genelgesi” gönderdi.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “ İçişleri Bakanlığı, Merkez/Taşra Teşkilatı Planlaması”, “Oy Verme Günü Alınacak Tedbirler”, “Oy Verme Günü ve Sonrasında Alınması Gereken Tedbirler” ve “Diğer Hususlar” konu başlıklarını içeren toplam 61 maddelik “Seçim Tedbirleri Genelgesi” gönderdi.
#İçişleri BakanlığıDeprem nedeniyle yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, kronik akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğini söylüyor.
#DepremTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#Depremİstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#Maltepe Köprüsüİstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#İstanbulYaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremSağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu. Bakan Koca, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Alınan su örneklerinden 176’sı uygunsuz bulunmuştur. Bir kısmı mikrobiyolojik veya kimyasal uygunsuzluktur. Bilimsel tespitlerden hareketle gerekli önlemler alınmaktadır. Israrlı uyarımı burada da tekrarlamak istiyorum. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar, şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım. Su hayattır, hep öyle kalsın ve hastalık sebebi olmasın. Daha önce yaptığım açıklamalarda belirttiğim gibi, mevcut şartlar itibarıyla halk sağlığını tehdit edici bir durum şu ana kadar yoktur. Şartların gerektirdiği tedbirlere uymak bunun güvencelerinden biridir." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaBUNDAN önceki iki gün 43 binin üstünde vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açan 6 Şubat deprem felaketinin hukuki planda ortaya çıkardığı sonuçları, Türkiye’yi bu alanda bekleyen muhtemel gelişmeleri değerlendirmeye çalıştık.
#AİHMHatay'da dün akşam meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Akkuyu Nükleer A.Ş. açıklama yaptı. Şirketten yapılan açıklamada, "Mersin'de de hissedilen son depremin ardından Akkuyu NGS sahasında hızla inceleme yapıldı. Akkuyu Nükleer tarafından yapılan inceleme sonucunda herhangi bir anormallik veya hasar tespit edilmemiştir” denildi.
#DepremYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş DepremiKençikuşi adlı mimarların özelliği ne, 1995’teki Kobe depremi Japonlar için nasıl bir anlam taşıyor, neden bu kadar simülasyon çalışması yapılıyor? Depreme en hazırlıklı ülke olarak tanıdığımız Japonya’daki deprem araştırmalarını orada yaşayan Türk inşaat mühendisi Seda Şendir Torisu ve Türkiye’de yaşayan yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’yle konuştuk. Torisu: “Japonya’nın sihirli bir değneği yok aslında. Ülkeyi daha güvenli hale getirmek için çalışmalar aralıksız yürütülüyor. Son depremde Japonya’dan Türkiye’ye gönderilen yardım ekibi dakika dakika nerede, ne yaptıklarını raporlamış. Emin olun, bundan da ders alıp kendileri aynı durumda kalsa ne şekilde çözüm üretirler, ona bakacaklardır hemen.”
#DepremDepreme yaşadığı Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde yakalanan okulöncesi öğretmeni Meral Tıraş, kendisi gibi depremzede olan çocuklara depremin ikinci gününde sığındıkları camide eğitim vermeye başladı. 5-9 yaş aralığındaki depremzede çocukların yaşadığı korku ve endişeyi azaltmak isteyen Tıraş, çocuklara depremin ne olduğunu videolarla anlatarak onlarla oyunlar oynadı.
#Gaziantep