Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 7,7 şiddetindeki deprem sonrası enkaz çalışmaları devam ediyor. Deprem sonrası yeniden gündeme gelen ancak hep ihmal ettiğimiz deprem çantasında olması gerekenler listesi yurt genelinde araştırılmaya başlandı. Bilindiği gibi deprem sonrası ilk 72 saat çok önemli. Yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız deprem çantası hayat kurtarabilir. Peki, deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantasında neler olmalı? İşte, deprem çantasında olması gerekenler listesi...
#Deprem ÇantasıDeprem çantası nasıl hazırlanır sorusu, Elazığ depremi sonrası internette en fazla araştırılan konular arasında yer aldı. Gündemde yer alan depremle beraber, deprem çantasına konulması gereken eşyalar, olası bir depreme karşı tedbir almak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Peki, deprem çantasında neler olmalı? İşte, AFAD'ın örnek deprem çantasında olması gereken malzemeler listesine göre deprem çantası hazırlamanın detayları...
#Deprem Çantası Afadİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1Türkiye deprem, sel, kuraklık gibi pek çok doğal afetin sıklıkla yaşandığı bir ülke. Uzmanlar, 17 Ağustos Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri gibi büyük felaketlerin doğal afetler konusundaki farkındalığı artırdığını ancak eğitim alanında bu konuda atılan adımların yeterli olmadığını söylüyor.
#Deprem6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Afetlerde yardım konusunda bilgili olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlamıştık ama kimimiz zamanla bu konuyu unuttu. Bazılarımızınsa gündeminden hiç çıkmadı. Çoğunluğu, büyük bir depremin beklendiği İstanbul’dan olmak üzere, Türkiye’nin 40 ilinden on binlerce kişi afet gönüllüsü olmak için Mahalle Afet Gönüllüleri’ne (MAG) başvurdu. Bu eğitimlere biz de katıldık.
#Afet GönüllüsüTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiPazartesi sabahı Türkiye son 100 yılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş olan, biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde ağır yıkıma ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ve bir kez daha deprem karşısında ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlattı. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “İnsanların dikkatini faylara değil, tehlikelere çekmemiz lazım. Risk algısı eksik olunca insanlar afete hazırlık için harekete geçmiyor” diyor.
#DepremDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremCan ve mal kayıplarının yaşandığı Elazığ’daki depremin ardından tüm ülke seferber olurken; son dönemdeki sarsıntılarla deprem korkusunun sürdüğü Ankara’da da gözler ‘acil toplanma alanları’na çevrildi. Hürriyet Ankara, olası bir depremde hayati öneme sahip ilk 72 saatte yapılması gerekenleri mercek altına aldı.
#Sedat CENİKLİElazığ'da meydana gelen depremin ardından vatandaşların deprem çantası hakkındaki araştırmaları hız kazandı. Deprem başta olmak üzere afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin yer aldığı deprem çantaları, aniden meydana gelen sarsıcı doğal afetler sonrası hayat kurtarabiliyor. Deprem çantasında neler olmalı?
#Deprem Çantasında Neler Olmalı?İstanbul büyük deprem korkusuyla yaşarken uzmanlar daha önce alınacak hayat kurtaran önlemleri anlattı: Evdeki eşyaları sabitleyin. Deprem anında dışarı çıkış planı ile afet çantası hazırlayın. Toplanma yerini saptayın. Şehir dışından bir irtibat numarası belirleyin. Evinizin dayanıklılığını kontrol ettirin.
#Gazetehaberleriİstanbul'da meydana gelen depremin ardından vatandaşlar deprem çantası nasıl hazırlanır sorusunun cevabını araştırıyor. AFAD'dan deprem çantasının nasıl hazırlanması ile ilgili detaylı açıklama yapıldı. İşte deprem çantasının içinde olması gerekenler.
#Deprem"Deprem çantası nasıl hazırlanır?" sorusu İstanbul'da yaşanan deprem sonrası yeniden gündeme geldi. Olası bir depremde, hayatta kalmak için hazırlanan deprem çantası, vatandaşların güvenliği açısından oldukça önemli. Peki, deprem çantası hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Deprem çantasına neler koyulmalı? İşte, AFAD'ın açıklamalarına göre, deprem çantasında bulunması gerekenler.
#Deprem Çantası Nasıl Hazırlanırİstanbul'da meydana gelen depremin ardından, vatandaşların deprem çantası hazırlama ile ilgili araştırmaları gündeme geldi. Olası bir depremde hazırlanan deprem çantasına konular eşyaların neler olacağını merak edenler, internetten konunun detaylarını araştırıyor. AFAD, deprem çantasında bulunması gereken eşyaları açıkladı. Peki, Deprem çantasında bulunması gerekenler neler? Deprem çantası nasıl hazırlanır?
#Deprem ÇantasıTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Yazarlar