Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), sağladığı destekler ve gerçekleştirdiği çalışmalarla Türkiye'nin bilim ve teknoloji ekosistemine katkıda bulunurken, gençleri odağına aldığı programlarla da geleceğin bilim insanlarına ilham veriyor.
#TübitakAydın'ın Didim ilçesinde Deniz Güner (18), kimya konulu çeşitli şampiyonalarda aldığı madalyalarla dikkat çekti. Dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MİT) kabulüyle kent sakinlerine gurur yaşatan Güner, "İleride mesleğimi akademide devam ettirmek istiyorum. Kimya üzerine profesör olmak istiyorum" dedi.
#Deniz GünerKimya alanında gösterdiği başarılarla uluslararası olimpiyatlarda madalyalar kazanan İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Deniz Güner, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsüne (MIT) kabul edildi.
#Teknoloji‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserMekânların hafızası vardır, bunu hepimiz biliriz, hissederiz. Bazı mekânlar vardır ki, yaşanmışlıkları daha fazladır, elbette bize anlattıkları/anlatacakları da... İşte Dolmabahçe bunlardan biri. Bahar Kaya’nın hazırladığı bir kitabı tanıtacağım size, kitaplığınızda olması pek faydalı.
#Doğan HızlanERGENEKON Davası sanıklarına destek vermek için gittiği Silivri’de jandarmanın tazyikli su ile müdahale etmesi sonucu sağ gözü kanayan 63 yaşındaki Behice Kaya, “Sanki gözümde bomba patladı. Görme kaybı yaşıyorum ama gözüm değil, kalbim ağrıyor. Kendi doğurdumuz çocuklar bizi yaralıyor. Biz düşmanla değil, birbirimizle çatışıyoruz” sözleriyle vicdanlara ateş düşürmüştü.
Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın vatandaşa bu dönemde lüks bir ev için borçlanmaması yönündeki uyarısı konusunda “Bu tavsiyelerin ihtiyacın çok üzerinde ve alım gücünü aşan konutlara yönelik olduğu çok net anlaşılıyor” dedi. Çamlıbel, konut kirasının ya da taksidinin, bir ailenin aylık harcamalarının ortalama 4’te birini kapsadığı için bu harcamanın ev sahibi olmak adına yapılmasının önemine dikkat çekti.
ALMANYA Türk Toplumu Kuzey Ren Vestfalya Teşkilatı’nda (TGNRW) sular durulmuyor. Bir süre önce NRW Eyaleti Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın hakkındaki demeçleri nedeniyle istifa eden, ancak olağanüstü kurultay ile yeniden seçilen TGNRW Başkanı Deniz Güner’e bu kez eski üyelerden tepki geldi.
Almanya Türk Toplumu'nun Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet teşkilatı TG-NRW Başkanı Deniz Güner'in istifasını istedikleri gerekçesiyle ihraç edilen dört üye şaşkınlık yaşarken, ihraca neden olan yazıya imza koyan beşinci kişi Dr. Ali Akgün'ün ihraç edilenler arasında yer almaması şaşkınlık yarattı.