Metro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekUskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Protein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYAProf. Dr. Ayça Açıkalın Akpınar, Türkiye'nin Toksikoloji Haritasını anlattı. Prof. Dr. Akpınar, neredeyse her evde bir hastanın kullandığı kalp ilaçlarının unutulup tekrar tekrar alınması ve ayrıca mantar zehirlenmelerinin 'ölümcül' vakalar olarak acillere geldiğini söyledi. Prof. Dr. Akpınar, bu yıl karadul örümceğine bağlı zehirlenmelerdeki artışın da kendilerini şaşırttığını kaydetti.
#ANTALYAYediklerimizin sadece bedenimizi değil, zihnimizi de etkilediğini artık biliyoruz. Zihnimiz ve bedenimiz, kesinlikle yediğimiz şeylere göre form alıyor. Eğitim hayatında en çok zihinlerine ihtiyacı olan gençlerimizin beslenmesi ile ilgili birkaç tavsiyem olacak.
#EBDRU DOĞDUDenizlerimizdeki balık türlerinin çoğu tükendi. Kalanın da tadı bozuldu. Tüm bunları bilmeme rağmen yine de İstanbul’da ara sıra balık lokantalarına gidiyorum. Peki, sonuç? Balıklar hayal kırıklığı yaratsa da Kıyı Restaurant’da vantuzuyla haşlanıp kereviz sapıyla salatası yapılan ahtapot çok iyiydi. Lakerda tuzunu iyi emmişti. Balıkçı Kahraman’daysa birkaç başyapıt vardı: Acılı dilbalığı kavurma, kıvamında pişip içi sulu kalmış kalkan ciğeri ve domates salatası gibi...
#BalıkBilinen birçok çeşitli balık türü bulunmaktadır. Akya balığı da bu balık türlerinden birisi olarak bilinmektedir. Siz de akya balığı ile ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Akya Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Akya balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
ABD'li bilim insanları California kıyı şeridinde son derece nadir rastlanan Ejder Balığını görüntülemeyi başardı. Torpido şeklindeki ejder balığı, bu balık türüyle ilgili araştırmalara da hız kazandırdı. Peki, ejder balığı nedir, nerede yaşar? İşte, ejder balığı özellikleri hakkında bilgiler...
#Ejder BalığıDenizlerde ve çeşitli tatlı sularda yaşayan pek çok balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden biri de kömür balığıdır. Kömür balığı merak edilen bir türdür. Kömür Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kömür balığı faydaları ve özelliklerini tüm detayları ile derledik.
Denizlerin bereketi ile gelen en sevilen yiyeceği olarak bilinen bu balık, insan sağlığına faydası ile biliniyor. Aynı zamanda lezzetiyle de hafızalarda her zaman kalan balıklar arasında yer alır. Sofraların en vazgeçilmez tadı olan bu yararlı ve güzel besinin, sahip olduğu vitaminler ve minerallerden dolayı tüketilmesi çok önemlidir. Grida Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Elimizdeki kaynakların azalma hızı göz önüne alındığında gelecek nesillerin deniz balığının tadını bilmesi zor görünüyor. Bu konudaki öncü çözümse balık yetiştiriciliği ve çiftlik balıkları. Alg yağlı yemlerle beslenen levrek ve çipura yetiştirip raflarında tüketiciyle buluşturan Metro Türkiye, balıkçılıkta sürdürülebilirliği hedefliyor. Hatko Su Ürünleri’nden Prof. Dr. Akın Candan ise teknolojinin ulaştığı seviyeye bakınca kültür balıklarının daha sağlıklı ve takip edilebilir olduğunu anlatıyor.
#BalıkÖzellikle Karadeniz'de görülen, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde de sıklıkla karşılaşılan 'tırsi balığı', hem lezzeti hem de ucuz fiyatıyla dikkat çekiyor. 'Mangal söndüren' olarak bilinen, kılçıklarıyla birlikte yenilebilen tırsi balığı, Düzce'de tezgahları süslüyor.
#Tırsi BalığıDeniz balığı türlerinden olan uskumru balığı, balık sezonunun açılmasıyla birlikte merak edilen tarifler arasında yerini aldı. Yaklaşık 30 cm boyutlarında olan uskumru balığı besin değeri zengin olması ve lezzeti nedeniyle ülkemizde en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır. Peki uskumru balığı en güzel nasıl yapılır? İşte uskumru tarifi ve malzemeleri karşınızda…
#UskumruEkim ayına sayılı günler kaldığına göre artık sonbahar kampı için hazırlık yapmanın zamanı geldi demektir. Çünkü ekim ile birlikte doğa tam anlamıyla güz renklerine bürünmüş oluyor ve ortaya harika manzaralar çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "En güzel sonbahar kampı nerede yapılır?" diye sorduk; 7 şehirden 15 kamp alanı önerdiler. Çoğu hem ücretsiz hem de bolca aktiviteyi barındırıyor.
#SeyahatFauna terimi doğal yaşam için sıklıkla duyulan terimlerden biridir. Ancak çoğu kişi bu terimin ne anlama geldiğini bilmemektedir. Bu sebeple fauna teriminin anlamı ile alakalı araştırmalar yapılmaktadır. Fauna nedir? Fauna örnekleri ve bölgeleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Fauna Nedir?Bulduğumuz ve bütçemiz elverdiği sürece elbette deniz balığı yiyelim ama önemli bir protein kaynağı olan balığı herkesin yiyebilmesi ve yabani türlerin üzerindeki tüketim baskısını azalttığı için çiftlik balıkçılığı önemli. Tabii tüm bunlar çiftlik balıkçılığı doğru koşullarda gerçekleşiyorsa geçerli. Yeni tür bir balık yemi uygulayan çiftlikleri yerinde ziyaret ettim.
#YazarGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikAkdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, plastik kirliliğinin Akdeniz’in en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Balık çiftliklerinde, balık yemlerinde hormon kullanılmaz. Balık çiftliklerinde yem olarak balık unu, balık yağı, soya fasulyesi, mısır unu kullanılır. Çiftlikteki balıkların plastik birikimi, doğal ortamdaki balıklardan daha azdır" dedi.
#Deniz BalığıDenizlerdeki kirliliğin artması deniz ürünlerinde de ağır metal oluşumunu tetikledi. Bazı balık türleri yüksek miktarda cıva içeriyor. Ağır metal cıvanın en fazla dip balıkları ve midye, istiridye gibi kabuklu ürünlerde görüldüğünü belirten öğretim üyesi Murat Doğan, ''Dip balıklarında tehlike daha fazla ama yüzey balıkları ve hamsi, istavrit gibi küçük balıklarda tehlike daha az. Haftada 1 kere büyük balık tükettiğinizde problem yaşamayabilirsiniz'' uyarısında bulundu. Yıllar önce cıva zehirlenmesi geçiren ve ellerinin titremesinin nedeninin bundan kaynaklandığını söyleyen yemek eleştirmeni Vedat Milor, “Midye yemek, pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora görünüp ağır metal testi yaptırın" dedi.
#İstanbulELAZIĞ'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Balık Müzesi'nde 120 deniz canlısı sergileniyor. Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay, 2015 yılında kurulan müzenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki en büyük balık müzesi olduğunu belirterek, "Malum dijital çağdayız. Pandemide gördüğümüz gibi her şey uzaktan oluyor. Bu yüzden dijital balık müzesi hayalimiz de var" dedi.
#ElazığBundan onbeş-yirmi sene önce hiç kimsenin adını duymadığı, sadece bataklık ve çamurluk alan olarak gördüğü longoz ormanlarının aslında doğal denge açısından ne kadar kıymetli, zengin oldukları bilincinin yerleşmesi çok güzel . Buna bağlı olarak son yıllarda insanların merak ederek imkanlar ölçüsünde ükemizdeki az sayıda longoz alanlarına ilgi göstermesi, geziler düzenlemesi de güzel. Ülkemizde; Kırklareli’de İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Sakarya’da Acarlar Longoz Ormanı, Sinop’ta Sarıkum Longozu ve Bursa sınırları içinde Karacabey Longoz Ormanı bulunuyor.
#Bursa