Hollywood’un önde gelen yıldızlarından Bruce Willis’ten üzücü haber geldi. Özellikle canlandırdığı aksiyon filmleriyle tanınan ve “Zor Ölüm” filmiyle akıllara kazınan Bruce Willis hastalığı “demans” olarak açıklandı. Sevilen oyuncunun hayranları da “Demans hastalığı nedir, belirtileri neler?” sorusu ile ilgili araştırmalara başladı. Peki, Demans hastalığı tedavisi var mı?
#Bruce WillisDemans hastalığı halk arasında bunama olarak bilinmektedir. Çeşitli belirtilerle saptanabilen demans hastalığının aynı zamanda evreleri bulunmaktadır. Peki demans hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans Hastalığıİzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan oyuncu, yazar Pakize Suda’ya (71), 'akıl zayıflığı' yaşadığı belirtilerek opera sanatçısı ablası Ayşe Suda tarafından vesayet davası açıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda düzenlenen rapor üzerine mahkeme, Pakize Suda'ya yeğeni Dilara Elagözlü'nün (46) vasi olarak atanmasına karar verdi. Pakize Suda'nın yeğeni Dilara Elagözlü TV8'de yayınlanan 2. Sayfa programına telefonla bağlandı. Elagözlü, Suda'nın yaşadıklarını canlı yayında anlattı.
#Pakize Sudaİleri yaş grubunda en sık görülen hastalıklar içinde 'demans' öne çıkıyor. Demans hastalığında sağlığı korumak için düzenli egzersiz, diğer medikal hastalıkların takibi, yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı, ağız ve diş hijyeni, gözlük gereksiniminin karşılanması ve işitme problemleriyle başa çıkılması öneriliyor. Peki, demans hastalığı nedir?
#Demans Hastalığı Nedir?Demans halk dilinde bilinen ismiyle demans, tek bir hastalık değil, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Demans, kronik ve genellikle ilerleyici hastalıklar olarak bellek ve entellektüel kapasitenin azalması ile bellek, konuşma, algılama,hesaplama, yargılama, soyut düşünme ve problem çözme gibi bilişsel işlevlerden en az ikisinde bozukluk olması ile karakterize bir tablodur. Peki, Demans ne demek? Demans hastalığı nedir?
#Demans NedirDemans yaşlılarda sık görülen bir sorundur. Demans hastalığı sıklıkla alzheimer ile karıştırılır ancak ikisi aynı şey değildir, alzheimer hastalığı demansın nedenidir. Hastalık başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden yaşlılıkta izlenen unutkanlık normal olarak görülmemelidir. Günümüzde mevcut olan ilaçlar ile erken yakalanan vakalarda son noktaya gidiş süresi uzatılmakta, hastanın öz bakım süresi uzatılıp bakıcı yükü azaltılmaktadır.
#Demans NedirDemans hastağı nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Demans hastalığı kişinin yaşından beklenen beyin performansı gösterememesi anlamına gelmektedir. İşte, hafızayla ilgili büyük problem yaratan demans hastalığı hakkında bilinmeyenler.
#Demans HastalığıDemans hastalığı Yeşilçam’ın usta ismi Münir Özkul’un vefatıyla bir kez daha gündeme geldi. Belirtileri Alzheimer ile de karıştırılan demans hastalığının en belirgin özelliklerinden biri kişinin çevresindekileri tanımaması. Peki demans hastalığı nedir? Demans ve Alzheimer arasındaki farklar neler?
#DemansDemans hastalığının tanımı merak konusu oldu. Alzheimer hastalığı ile de karşılaştırılan demans, hem psikiyatri hem de nöroloji bölümlerini ilgilendiren bir hastalık. Demans hastalığı nedir? Alzheimer hastalığı ile farkı ne?
#Demans HastalığıHababam Sınıfı'nın Mahmut Hocası olarak gönüllere taht kuran usta oyuncu Münir Özkul şu an 90 yaşında. Yeşilçam filmlerinde 'Mahmut Hoca' ve 'Yaşar Usta' gibi rollerle akıllara kazınan ünlü oyuncunun sağlık durumu merak konusu. Peki; Münir Özkul'un son durumu nedir? İşte detaylar...
#Münir Özkul38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#Parkinsonİngiltere'nin en tanınmış demans uzmanlarından biri olan Peter Garrard için annesindeki değişimler fark edilmeyecek gibi değildi. Peki neydi o değişiklikler? Daha da önemlisi Garrard, annesine Alzheimer teşhisi konduktan sonra neler yaptı?
#Alzheimer"Hayatta her şey insanlar için" diyen bunu boşuna söylemedi görünüşe göre... İnsan ister sadece yakınları ve arkadaşları tarafından tanınan biri olsun ister milyonların karşısına çıkan, onların hayranlığını kazanmış bir ünlü bu durum değişmiyor.
#Wendy Williamsİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Son yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkDemans hastasını depremle ilgili bilgilendirmek ona fayda sağlamayacağı gibi, kaygısını da arttırıyor. Otizm spektrumundaki kişilerin aralıklarla deprem provası yapması gerekiyor. Özel gereksinimli kişiler için deprem öncesi ve sonrasında planlanması gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#DepremYaşları henüz 6 ve 2 olan iki kardeşlerin 'çocuk demansı' ya da 'çocukluk bunaması' olarak da bilinen Batten hastalığı teşhisi alması ABD'li ailenin hayatını kabusa çevirdi. Sayılı günleri kalan kardeşlerin yaşam kalitesinin artması için yakın zamanda bir ameliyat olacağı öğrenilirken anne baba yaşadıkları süreci ABD medyasına anlattı...
#Batten HastalığıAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkÖMRÜMÜZ uzuyor. Bu hepimizi sevindiren olumlu bir gelişme. Ama bilelim ki ömrümüzün uzayan bölümü gençlik ve orta yaşlarımız değil, hayatımızın yaşlılık dilimi. Eğer kendimize iyi bakmayı beceremezsek, yeteri kadar sağlıklı değilsek net ve açık söyleyeyim, uzun bir ömür düşündüğümüz kadar iyi, güzel ve keyifli bir şey olmayabilir. Yeteri kadar hareket edemeden, dostlarla neşeyle savrulup gülemeden geçirilen bir yaşlılık dönemi,uzun ömür bize huzur ve mutluluk vermek yerine farklı sağlık sorunlarına kapı açan sorunlu bir yaşam dönemi de olabiliyor. İşte bu nedenle sadece uzun bir yaşama değil huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir hayata odaklanmak kısacası “ihtiyarlamadan yaşlanmak” temel hedefimiz olmalı.
#1