‘John Wick’ serisinin son adımı ‘Chapter 4’da suç konseyi niteliğindeki ‘Yüksek Şûra’nın gazabına uğramış kahramanımız hayatta kalmak için yine önüne çıkanı öldürüp duruyor. New York, Osaka, Berlin ve Paris’te geçen filmde Keanu Reeves, bir kez daha robotvari ölüm makinesi rolünde...
#John WickSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMFeminist sanat tarihçisi Linda Nochlin ‘Kadınlar, Sanat ve İktidar’da, kadın sanatçıların yapıtlarının itibarını iade etmek veya kanona kadın sanatçılardan oluşan bir liste eklemekle değil, ideolojik bakımdan iktidarın nasıl işlediğini göstermekle ilgileniyor.
#Kadınlar Sanat Ve İktidarBritanyalı tarihçi Orlando Figes ‘Avrupalılar’da İspanyol primadonna Pauline Viardot, onun tiyatro yöneticisi kocası Louis Viardot ve Rus yazar İvan Turgenyev arasındaki bir aşk üçgenini odağına alıyor. Döneminin bu üç şöhretli ismini anlatırken ‘Kozmopolit Avrupa Kültürü’nün oluşumuna odaklanıyor.
#AvrupalılarBritanyalı tarihçi Orlando Figes ‘Avrupalılar’da İspanyol primadonna Pauline Viardot, onun tiyatro yöneticisi kocası Louis Viardot ve Rus yazar İvan Turgenyev arasındaki bir aşk üçgenini odağına alıyor. Döneminin bu üç şöhretli ismini anlatırken ‘Kozmopolit Avrupa Kültürü’nün oluşumuna odaklanıyor.
#Avrupalılar‘Paris’te sonbahar’ kulağa bir Woody Allen filminin ismi gibi geliyor ama ‘Işıklar Şehri’ni görmenin ya da bir kez daha ziyaret etmenin en güzel zamanı gerçekten de sonbahar. Parizyenlerin söylediğine göre kışın havası fazla kirli oluyor. Yazın insanın başına ne geldiğini ise bu yıl haber bültenlerinin ilk sırasında dinledik: Haziran ve temmuzdaki sıcak dalgasında başkentte hava değerleri 42.6 derece ölçüldü. İklim değişimi kaynaklı aşırı sıcaklıklara denk gelmeseniz bile yazın Paris’te bir Parisli görmek, şehrin gerçek atmosferini yaşamak zor. Yerlileri toparlanıp yazlığa gidiyor ve kent turistlere kalıyor. Ünlü kültür-sanat hayatı da uykuya yatıyor. İlkbahara söyleyecek söz yok; parklar, bulvarları çevreleyen kestane ağaçları yeşerirken de şehir çok güzel. Ama tabii sonbaharın sunduğu renk paleti başka… Eylülle birlikte Parisliler şehre dönüyor, kültür-sanat hayatı canlanıyor, birbiri ardına iddialı sergiler açılıyor, kaldırım kahveleri hâlâ güneşin altında tembellik fırsatı sunuyor. Aklınızda adresi belli olmayan bir seyahat varsa, işte şu sıralar Paris’te yapılabileceklerin özeti...
#ParisOsmanlı’nın son dönemine gerek resimleri gerek müzeciliği ve arkeoloji alanındaki çalışmalarıyla damga vuran Osman Hamdi Bey’in bir eseri daha mahkeme koridorlarına takıldıktan sonra satışa çıkıyor. Haber, Şubat başında müzayede usulüyle satışı gerçekleştirecek Antik A.Ş. tarafından duyuruldu.
#Osman Hamdi Bey‘Resimli İstanbul, Hatıralar ve Şehir’ daha ilk satırlarından itibaren okurun elini tutarak şehirde gezmeye çıkarıyor. Pamuk’un anıları ve şehirle iç içe yürüyen bu yolculuk 1950’li yılların İstanbul’unda başlıyor. Ancak zaman ve mekân yazarın götürmek istediği yerle birlikte sürekli değişiyor. Yeri geliyor yolu İstanbul’a düşmüş eski zaman seyyahının eline iliştiriyor elinizi, yeri geliyor Yahya Kemal’e, Tanpınar’a teslim ediyor. Bununla da yetinmiyor Pamuk... Bazen masalsı bir gravürün içine sokup oraya kilitliyor okuru, bazen de Ara Güler’in eski bir fotoğrafına hapsediyor. Ne şanslıyız ki İstanbul yıllar geçse de bazı özelliklerini kaybetmiyor. Masalsı, egzotik, bir yanı Batı, bir yanı Doğu... İşte Pamuk’un ‘hüznün dünya başkenti İstanbul’undan manzaralar...
#Orhan Pamuk'un Son KitabıModern ve çağdaş sanatın ikonlarını İstanbul’a getiren ArtInternational, 4-6 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. İspanya’dan Çin’e, İtalya’dan Bulgaristan’a, 27 ülkeden 87 galeri ve 400’den fazla sanatçının katılacağı fuar Türk ve dünya sanatının zirve isimlerini de bir araya getiriyor.
#Haliç Kongre MerkeziZengin, köklü Provence kültür mirasını keşfetmek, eğlenceli olduğu kadar göz korkutucu. Camargue tuz madeni ya da Gordes gibi tepenin üstüne kurulmuş masal köylerinden, güzelim manzaralarıyla Marsilya’ya, görülmesi gereken yerleri hakkıyla gezmek için en az bir ay gerekir. Peki öyleyse nereden başlamalı? Arles ve Avignon’dan tabii…
#SeyahatDünyaca ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso’nun Cezayir’in Kadınları isimli tablosu New York’taki Christie’s Müzayede Evi’nde düzenlenen bir açık artırmada tam 179 milyon dolara alıcı buldu. Tablo ulaştığı rekor fiyatla dünyanın açık artırmada satılan en pahalı sanat eseri ünvanını elde etti.
#TabloParis, herkesin kendi romantizmini kendi yarattığı harika bir kültür legosudur. Kadınsanız, bence bir erkekten sizin için şehri baştan sona yürümesini isteyin. Erkekseniz de hemen kabul edip baştan sona yürüyün. Öyle birileri yoksa hayal edin… Eşsiz ‘Paris romantizmi’nin duraklarını tanıtmayı ben üstleniyorum...
#ParisFolkart Towers'ta 8 Şubat'ta 800 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük sanat galerisi unvanıyla açılacak Folkart Galeri sanatseverleri aralarında Pablo Picasso, Salvador Dali günü dehaların da eserleri yeralan "Ellerin Büyüsü" koleksiyon sergisiyle selamlayacak.