Güncelleme Tarihi:
Pandora’nın Kutusu’na bakınca insan soyunu cezalandırmak için yaratıldığını görürsünüz, Âdem ve Havva’da ilk günah eylemini üstlendiğini... Doğurganlığıyla kutsal olduğunu, Antik Yunan’da yüceltilen bedenin bir unsuru olduğunu, Delacroix’nın meşhur eserinde özgürlüğü simgelediğini...
Doğrudur, kadınlar için çok söz söylendi. Şiirler yazıldı, imgeler üretildi...
Femme Fatale’den meta-olarak kullanımına kadar birçok tartışmanın da odak noktasında yine kadın var.
EKAV Art Gallery’de açılan ve 25 erkek sanatçının yer aldığı serginin odağında da kadınlar var. Sergiyi küratörü Döne Otyam’a sorduk.
Sergi için yola nasıl çıktınız?
- EKAV Art’ın kurucusu sevgili İnci Aksoy, kadınlara yönelik bir sergi projesinden söz ettiğinden heyecanlandım. Kısa sürede hazırlandık. Hızlıca yaptığım okumalardan sonra, öncelikle serginin adı çıktı: Olmazsa Olmaz! Kadın imgesi yüzyıllardır sanat yapıtlarının konusudur. Hatta ilham kaynağı... Ne cok söz söylenmiş, yazılar yazılmış, tartışılmış, imgeler üretilmiş. Tanrıça olmuş, özgürlüğün simgesi olmuş, cezalandırıcı, günahkâr, şeytan olmuş... Bu kadar detay dolu bir konuda söylenen sözlerin ve üretilen imgelerin üzerine bir küçük söz nasıl eklenebilir fikriyle yola çıkılan bir sergi bu.
Ali Raşit Karakılıç / Özge Canlar, 2015
Sizin de söylediğiniz gibi birçok şey olmuş kadın... İmgede ciddi bir kafa karışıklığı var. Seçtiğiniz eserlerde de bu kafa karışıklığının yeri var mı?Küratör olarak bize ne demek istediniz?
- Kadın konusu bitmez. Tartışması hiç bitmez. Dolayısıyla kafa karışıklığının da bir sonu yok. Ancak bu sergide bunu belki izleyiciye bırakmak daha doğru. Sadece farklı yaş gruplarından ve farklı disiplinlerden 25 erkek sanatçının gözünden küçük bir kesit sunmak istedim.
İsimleri neye göre bir araya getirdiniz?
- Uzun yıllardır işin içinde olmak, sanatçıların işlerini takip etmek sanatçı seçimi için her zaman önemlidir. Dolayısıyla hangi sanatçının ne tür ‘Kadın’ işinin var olduğunu bilmek veya tahmin edebilmek kısa sürede hazırlanmamızı sağladı. Farklı yaş grupları ve farklı disiplinlerden sanatçılar seçmeye özen gösterdik.
Kimlerin eserleri yer alıyor?
Abidin Dino, Ali Raşit Karakılıç, Ali Şentürk,
Ataol Behramoğlu, Aykut Cömert,
Balkan Naci İslimyeli, Bedri Baykam,
Erdal Duman, Fatih Aydoğdu, Ferhat Özgür,
Fırat Engin, Harun Antakyalı, Horasan, İsmet Doğan, Koray Erkaya, Muhsin Akgün, Murat Tosyalı, Mustafa Duymaz, Mustafa Sevinç, Muzaffer Akyol, Osman Dinç, Sıtkı Kösemen, Şevket Arık,
Yılmaz Aysan, Yusuf Taktak.
31 Mart’a kadar EKAV Art Gallery’de.
BUNLAR FABL DEĞİL ÇOCUKLAR!
Ekin Saçlıoğlu / Leopar ve Geometri / 2017
Sergi size bu cümleyle sesleniyor. Her sergisinde farklı konulara değinen sanatçı Ekin Saçlıoğlu, yeni kişisel sergisinde yok olmuş ve yok olma tehlikesindeki canlıları ele alıyor. Anadolu Leoparı, Anadolu Vaşağı, Beyaz Kuzey Gergedanı ve birçok soyu tükenen canlı... İnsanın doğayla çatışmasının yok edici örnekleri desenler, resimler, yerleştirmeler, bitkiler ve heykellerle anlatılıyor.
1 Nisan’a kadar Galata Rum İlkokulu’nda.
YA DEĞİLSE? IF NOT?
Ümit Kıvanç / 2013-2014
Ümit Kıvanç’ı daha çok siyasi ve toplumsal içerikli yazıları ve belgesellerinden tanıyoruz. 2013-2014’te çektiği, o zamandan bu yana işlediği fotoğrafları bir araya getiren Kıvanç, bize şimdi seçme ve yorumlama macerasını anlatıyor. Sergiyi gezerken şu şüphe de yanınızda olacak: Ya kolektif hafızamızı, yanı başımızda oldukları halde göremediklerimizi de görerek kurabilseydik?
15 Nisan’a kadar Sanatorium’da.