Çağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYouTube’da Katarsis adlı kanalında yaptığı sohbetlerle dikkat üzerine çeken Uzman Psikolog Gökhan Çınar, Tv8 ekranlarında yeni bir programın sunuculuğunu üstleniyor. Uzman Psikolog Gökhan Çınar'ın ekranın önünde olacağı "Paylaş Benimle" adlı programda ilginç hayat hikâyeleri aracılığıyla insanlığın ortak yanları vurgulanmaya çalışılacak. Peki, Paylaş Benimle programının sunucusu Gökhan Çınar kimdir?
#Gökhan ÇınarErteleme sendromu, kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi olarak tanımlanıyor. Ama tembellikle ilgisi yok! Pandemiyle birlikte sıklaşan erteleme eğilimini nasıl yeneceğimizi uzmanlara sorduk: “İyi performans gösterme olasılığınızın en yüksek olduğu işle başlayın.”
#Erteleme SendromuYale Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Christakis ‘Apollo’nun Oku’ adlı kitabında pandemi sonrası hedonizm patlaması yaşanacağına dair bir öngörüde bulundu. Christakis’e göre salgın sona erdiğinde insanlar yarın yokmuşçasına ‘partilemek’ isteyecek. Virüs tamamen ortadan kalktığında ne gibi sosyal değişikliklerin bizi beklediğini, ülkemizden alanında uzman isimlere sorduk. “Şu an birçok dürtümüze ket vuruyorsak bu, sonrası için bir süreliğine patlama yaratabilir” diyen de var, “Hedonizm sadece fiziksel hazlarla ilişkili değil. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir yaşam sürmek de haz verebilir” diyen de...
#Gazetehaberleriİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukEve kapanan ve uzaktan eğitim almak zorunda kalan çocuklarda doğal olarak kaygı bozukluğu yaşanabiliyor. Ailelerin zorlu sınavı ise çocuklarını ders için bilgisayar başına oturtmaya çalışırken aynı zamanda oyun konusunda sınırlamak… Peki bu dengeyi nasıl sağlamalı, çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Klinik psikolog ve Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurucu Başkanı Emre Konuk ile konuştum. İşte 10 maddede çocuklarda adım adım kaygı azaltma rehberi:
#YAZARPandemi ile birlikte pek çok çalışan evden çalışmaya geçti, şirketlerin büyük bir kısmı pandemi sonrasında da evden çalışmaya sürekli ya da en azından haftanın bir veya iki günü devam etmeyi düşünüyor. Şimdilerde pek çok şirketin gündemindeki konulardan biri de evden çalışanları nasıl motive edecekleri, takım ruhunu nasıl sağlayacakları. Ekip ruhu için online öğle yemekleri düzenleyen şirketler de var, iş konuşmanın yasak olduğu ‘nasılsın toplantıları’ yapanlar da var.
#GazetehaberleriKoronavirüs nedeniyle okullar tatil. Çocuklar evde. Onlar mutlu ama ebeveynler hazırlıksız yakalandı. Uzmanlar “Tatil değil önlem” dese de parka, bahçeye çıkmadan, sinemaya, tiyatroya, AVM’ye gitmeden evin içinde zaman nasıl geçer? Evde dikkat edilmesi gereken hususlar ne? Uzmanlar anlatıyor.
#YAZARTuğçe Işınsu, çıkardığı son kitabı ‘Hiç’likten Gelen Güç’ün tılsımlı olduğu iddiasında. İçinde Kuran-ı Kerim’den alıntılar var. Zenginlik, aşkı bulma vaadi ile ‘bir kahve parası’na pazarlanıyor. Kitap, iddiaya göre kişiyle özel bir enerji bağı kuruyor. Işınsu bu yolla ‘para kırarken’, yaptığının sahtekârlık olup olmadığını uzmanlara sorduk.
#YAZARAile Meclisi’nin bu haftaki konuğu nam-ı diğer “Yeliz” desem, büyük çoğunluk kimden bahsettiğimizi hemen anlayacak. Son olarak “Horolop şorolop” sözleriyle özellikle sosyal medyanın gündemine oturan AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ve eşi Fatma Hilal Çamlı’nın İstanbul Fatih’teki evlerine misafir olduk.
#Gazetehaberleri“Yeni Duyumuz Deneyim mi?” temasıyla 28 Kasım’da, Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de gerçekleşen 2019 ÇMD Geleneksel Çağrı Merkezi Zirvesi, çağrı merkezi sektörünün üst düzey yöneticilerini ve fikir önderlerini bir araya getirdi.
#Çağrı Merkezi Zirvesi6 aydan uzun süren şiddetli yorgunluk hissi, kas ağrıları, aşırı uzamış bitkinlik ve hastalık, hafıza ve konsantrasyonda bozulma gibi şikayetleriniz varsa siz de kronik yorgunluk sendromuna sahip olabilirsiniz. Geçen hafta intihar eden Gaziantepsporlu Çek milli futbolcu Frantisek Rajtoral’nin kronik yorgunluk sendromundan muzdarip olduğunun öğrenilmesinden sonra gözler yine kronik yorgunluk sendromuna çevrildi. Sendrom, başta çalışanlar olmak üzere pek çok kişiyi etkiliyor. Kronik yorgunluk yaşayan 5 kişiden 4’ü ise kadın. En çok etkilenen meslek grupları bankacılık, borsa, muhasebe çalışanları. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden uzman klinik psikolog Zeynep Zat sorularımıza cevap verdi.
#Kronik YorgunlukTEOG sınavının yarın saat kaçta başlayacağı ve biteceği yüz binlerce öğrenci ve veli tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. TEOG sınavı yarın binlerce öğrencinin güzel bir lisede okumak için ter dökeceği bir sınav olacak. Öğrenciler ve veliler sınavın saat kaçta başlayacağını öğrenip ona göre hazırlıklarını tamamlamak istiyorlar. Peki, TEOG sınavı yarın saat kaçta başlayacak? TEOG kaç saat sürecek?
#TeogTEOG saat kaçta başlayacak sorusu, veli ve öğrenciler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Milyonlarca öğrencinin güzel bir lisede okuyabilmek için mücadele edeceği sınav, liselerin belirlenmesinde büyük pay sahibi olacak. Çok kısa bir süre kalan TEOG sınavına saat kaçta gireceğini merak eden öğrenciler, TEOG sınavı saat kaçta sorusuna yanıt arayacak. İşte, TEOG kaç saat sürecek sorusunun cevabı
#Teog Sınavı Saat KaçtaTemel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarının ikinci dönemi için son haftaya girildi. Öğrencilerin stresi gittikçe artıyor. Peki, bu durumda çocuklara destek olmak için ne yapılmalı? Aileler nasıl davranmalı? DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Klinik Psikolog Gülşah Ergin anlatıyor.
#TEOGTemel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı TEOG’un ilk aşaması 23-24 Kasım tarihlerinde yapılacak. Sınava yaklaşık 1.2 milyon öğrenci girecek. Yani 1.2 milyon hane, aylardır hazırlandıkları sınavın gelmesini bekliyor. TEOG, 6. sınıftan itibaren çocuğun hayatını etkilemeye başlıyor ancak 8. sınıfta hayat tamamen sınav etrafında dönüyor. Çocuklar spor yapmayı, arkadaşlarıyla boş boş takılmayı, sinemaya gitmeyi, pazar sabahı uzun uzun uyumayı, ders kitabı olmayan kitapları okumayı bırakıyor. Onlarla birlikte anne-babalar, kardeşler, büyükanne ve dedeler bile kampa giriyor. Ama hayatı en çok değişen anneler oluyor. TEOG anneleriyle konuştuk, isyanlarını dinledik.
#TEOGÇalışanların eksik ve zayıf yönlerine değil de halihazırda ‘güçlü’ olan yönlerine odaklanmak ve bu yönleri daha da parlatmak, bir takdir kültürü yaratmak diye özetleyebileceğimiz ‘pozitif psikoloji’yi benimseyen şirketlerin verimliliklerinde ve çalışan bağlılıklarında ciddi artışlar oluyor. Son dönemde pozitif psikolojiyi keşfeden ve yavaş yavaş adım atan şirket sayısı hızla artıyor.
#Pozitif Psikoloji