Dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük çevresel sorunlardan birinin de iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mondelez Türkiye Genel Müdürü Karagöz, bu süreçte çözümün bir parçası olabilmek adına “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Karagöz, damla sakızının dünyada Çeşme’yle de anılmasını hedeflediklerini paylaştı.
#1Alaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Yol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#Gastonomiİzmir'in en ünlü tatil destinasyonlarından Çeşme'de bulunan Alaçatı yaz aylarında lüks bir tatil cennetine dönüşüyor. Havaların ısındığı bahar aylarında ise Alaçatı hem çeşitli festivalleri, hem de yöresel lezzetleri ile farklı bir deneyim sunuyor. İşte Alaçatı tatilinizi baharda farklı kılacak olan detaylar...
#Alaçatı TatiliÇeşme’yi özel yapan sadece plajları ve eğlence makanları değil. Lezzetleri, Ege mutfak mirasının bütün özelliklerini taşıyor. Kumru, deniz mahsulleri, balıklar, sakızlı dondurma gibi. Ama Çeşme öyle uluslararası bir yer ki, has İtalyan pizzası da yiyebilirsiniz. Kısacası, Çeşme’ye gidenlerin mutlaka tatması gereken bazı yiyecekler var.
Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Ülkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#Rotaİnce belli bardakta içilen çayımızın yeri ayrı... Simit-peynirin de vazgeçilmez tamamlayıcısı, mükellef bir kahvaltının da... Saatler akşamüstünü gösterdiğindeyse çay bu kez masanın ana kahramanı oluyor, yanına sayısız lezzet sıralanıyor. Kuru pastadan galetaya, mekikten ponçiğe en iyi çay eşlikçilerini sunan adresleri jürimiz seçti.
#KurabiyeAlaçatı sadece yazın değil, dört mevsimi ayrı keyif veren Ege’nin en özel yerlerinden biri. Arnavut kaldırımlı yollara, kesme taş evlere, hareketli gece hayatına ve Türkiye’nin sörfe en uygun sahillerine ev sahipliği yapan Çeşme’nin bu otantik beldesi, bugünlerde yine tatlı bir telaş içinde. Bu yıl 5-8 Nisan tarihleri arasından 9. kez gerçekleşecek olan Alaçatı Ot Festivali adeta baharın gelişini müjdelemeye geliyor.
#Alaçatı Ot FestivaliAlaçatı sadece yazın değil, dört mevsimi ayrı keyif veren Ege’nin en özel yerlerinden biri. Arnavut kaldırımlı yollara, kesme taş evlere, hareketli gece hayatına ve Türkiye’nin sörfe en uygun sahillerine ev sahipliği yapan Çeşme’nin bu otantik beldesi, bugünlerde yine tatlı bir telaş içinde. Bu yıl 5-8 Nisan tarihleri arasından 9. kez gerçekleşecek olan Alaçatı Ot Festivali adeta baharın gelişini müjdelemeye geliyor.
#Alaçatı GezisiAyvalık’ı diğer tatil bölgelerinden ayıran, kendine has kültürü olsa gerek. Ege’nin özgün mimarisi, sokakları saran zeytin ve zeytinyağı kokusu, balığın her türlüsü, kapı önlerinde tembellik eden kediler... Tatil rotanız burayı gösteriyorsa, gerçekten “Ayvalık’ta bulundum” diyebilmeniz için gitmeniz gereken yerler, tatmanız gereken lezzetler, görmeniz gereken manzaralar var. İşte Ayvalık’ın top 10’u.
Üniversitede uluslararası ilişkiler eğitimi alan Kerime Balta ile ekonomi okuyan Müge Başdemir on yıl çeşitli işlerde profesyonel olarak çalıştıktan sonra geçtiğimiz yıllarda kariyerlerini bir kenara bıraktı ve Kemerburgaz Arcadium Alışveriş Merkezi’nde butik pastane açtı. Dükkánın adını da İtalyanca değirmen anlamına gelen Mulino koydular.