Bebeklikten itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin şişmanlık oluşumunu engellediğini, sağlıklı ve uzun bir yaşamın güvencesi olduğunu artık birçoğumuz biliyoruz.
Bu yüzden çocuklarımızın beslenmesine özen göstermemiz gerekiyor. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarımızın gelişimlerini normal olarak tamamlayabilmeleri için, okula götürdükleri beslenme çantalarının doğru hazırlanmış olması gerekir. Uzmanlar çocukların beslenme çantası için, süt, yoğurt, meyve, az yağlı kek, peynirli tost, börek, az yağlı kurabiye, ceviz, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı gibi besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Çocukların gelişme döneminde vücutlarının yüksek oranda enerji harcadığına dikkat çeken uzmanlar, bu süreçte bağışıklık sistemi de şekillenen çocukların üç ana öğün ve bir ya da iki ara öğün yemelerini tavsiye ediyorlar. Tabii ki salam, sosis, ketçap, mayonez gibi katkı maddesi içeren yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalı ve çocuklara mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı.
Yumurtalı rulo köfte
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
500 gr köftelik kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
3 dilim bayat ekmek
(Tost ekmeği de kullanılabilir.)
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon, yenibahar
İç harcı için;
2 adet ince uzun orta boy havuç
1 su bardağı konserve bezelye
3-4 adet yumurta
Köftenin hazırlanması için, kıyma, rendelenmiş soğan ve yumurta derin bir kaba aktarılır. Üzerine bayat ekmek içi ufalanıp tuz, karabiber, kimyon ve yenibahar serpilir. En az 4-5 dakika, tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar sıkıca yoğrulur. Sonra da üzeri kapatılarak buzdolabında 1 saat bekletilir. Diğer taraftan, havuçların kabukları kazınıp tuzlu kaynar suda 5-6 dakika kadar haşlanır. Süzülür ve soğuması beklenir. Soğuyan havuçlar uzunlamasına dörde bölünür. Yumurtalar katılaşıncaya kadar haşlanır. Süzülüp kabukları soyulur ve bütün olarak bir kenarda bekletilir. Mutfak tezgahının üzerine 50 santim boyunda alüminyum folyo serilip zeytinyağı, fırça yardımıyla folyonun üzerine sürülür. Üzerine galeta unu serpiştirilir. Buzdolabında bekleyen köfte harcı, kalınlığı bir santim olacak şekilde folyonun üzerine dikdörtgen şeklinde yayılır. Konserve bezelyeler ve dilimlenmiş havuçlar etin ortasına uzunlamasına koyulup bütün haldeki yumurtalar da aralarına yerleştirilir. Et iki uzun kenarından üstte toplanıp rulo haline getirilir ve folyoya sarılıp paketlenir. Hazırlanan rulo hafifçe yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlı fırında, en az 40-45 dakika pişirilip çıkarılır. Folyo üzerinden sıyrılıp çıkarılır ve rulo köftenin ılınması beklenir. Köfte iki parmak eninde dilimlenerek servise sunulur. Bu yemek, pilav, salata, makarna yanında ikram edilebilir.
Sakızlı İstanbul muhallebisi
8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
6 su bardağı süt
1 yemek kaşığı mısır nişastası
2 tepeleme yemek kaşığı un
1,5 su bardağı tozşeker
25-30 gr tereyağı
(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
nohut büyüklüğünde 3 adet damla sakızı
1 paket vanilya
1 adet yumurta
Üzerini süslemek için;
2 tatlı kaşığı tarçın
3-4 yemek kaşığı kuş üzümü
Yumurta ve tozşeker orta boy bir tencereye koyulur. Üzerine mısır nişastası eklenip tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpılır. Un ve vanilya ilave edilip süt azar azar aktarılır ve çırpılarak pürüzsüz hale getirilir. Toz haline getirilen damla sakızı da katılıp karıştırılır ve tencere kısık ateşin üzerine oturtulur. Muhallebi çırpma teli ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca tereyağı ya da bitkisel margarin eklenip ocaktan alınır. Bir el blenderi yardımıyla 2-3 dakika çırpılır ve henüz sıcak haldeyken kaselere paylaştırılır. Üzerleri kuş üzümü ve tarçınla süslendikten sonra buzdolabında bekletilir. Soğuk olarak servise sunulur.