Sigara, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, bazı kronik hastalıklar ve daha bir çok etken nedeniyle bacaklarda görülme sıklığı her geçen gün artan damar tıkanıklığı, genellikle 50 yaş üzerinde yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, bacaklarda damar tıkanıklığına neden olan 8 önemli nedeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Damar TıkanıklığıGünümüzde farklı nedenlere bağlı olarak hastalıklar ortaya çıkıyor. Çağın en önemli hastalıklarından birisi de damar tıkanıklığıdır. Damar Tıkanıklığına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Damar Tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Aort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#Aort DamarıAort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#İSTANBULOBEZİTE tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artmaya devam eden bir hastalık. Aynı zamanda vücutta pek çok organı etkiliyor. Bunlardan biri de gözlerimiz. Uzmanlar, “Obez insanların diyabete yakalanma riski daha yüksek. Göz muayenenizi ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyorlar. Peki, göz sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Özel Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ve Uzm. Dr. Beyza Tekin Altınbay, obezite ile göz hastalıkları arasındaki ilişki anlattı.
#1İzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Kolesterol, yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Beyin, kalp, sinir, bağırsak bölümü, karaciğer ve kaslarda yaygın şekilde bulunur. İki ayrı çeşittirler. Bunlar LDL ve HDL olarak iki kısma ayrılır. LDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkBaş ağrısı, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu ağrının en önemli nedenleri arasında başta gelen migrenin, küçüklerde yüzde yaklaşık olarak 3-10 oranında görüldüğü bilinir. Çocuklarda baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukKalp hastalıkları her yıl yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hastalık daha çok erkekleri etkilese de son yapılan araştırmalar, kadınların ciddi risk altında olduğunu ortaya koyuyor. En önemli tehlike ise hastalığın erkeklerdeki semptomları vermemesi...
#SağlıkGöğüs ağrısı, bilinç kaybı, ani kafa karışıklığı veya şiddetli baş ağrısı gibi alışılmadık semptomlarınız varsa derhal tıbbi yardım almanız gerekiyor. Çünkü Periferik damar hastalığınız olabilir. Peki, Periferik damar hastalığı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Periferik Damar Hastalığı Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Çok fazla merak edilen ve araştırılan konu başlıkları arasında yer almakta olan Polisitemi nedir ve nedenleri nelerdir? Polisitemi hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi konularını sizin için tüm detayları ile birlikte derledik.
#Polisitemi Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?Kalp krizi, göğsünüzde aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle başlar. Kalp krizinde erken müdahale büyük önem taşır. Bu bağlamda, kalp krizinin öneminden ve belirtileri, nedenleri de dahil kalp krizi hakkında tüm bilinmesi gerekenleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir detaylandırdı. Kadınlarda kalp krizi tanısının gecikebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, kalp krizinin erken teşhisi ve tedavisiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#Sessiz Kalp KriziHalk arasında ‘şah damarları’ olarak bilinen ‘karotis arterler’in boynun her iki yanında yer alan ve beyne oksijence zengin kanı ulaştıran damarlar olduğunu belirten kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, beyin ile birlikte yüz, boyun ve saçlı derideki dokuların kan dolaşımının önemli bir bölümünün şah damarları aracılığıyla sağlandığını söyledi.
#İzmirBilindiği üzere doğada birçok hastalığın ilacı bulunuyor. Özellikle eski zamanlarda ve henüz sanayileşmeden yeteri kadar iyi olmadığı çağlarda insanlar hastalıklarına doğal yöntemler ile şifa arıyordu. Günümüzde ise bu durum kaldığı yerden devam edip birçok hastalığın tedavisi hala doğal yöntemler kullanılarak yapılıyor. Sarımsak kürü nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir ve tarifi gibi konuları sizin için derledik.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Serpil Mızrakçı, vücudun tüm sistemlerini etkileyen diyabetin en ciddi sonuçlarından biri ayaklarda oluşan ve iyileşmeyen yaralar olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Mızrakçı, "Zamanında tedavi edilmeyip kontrol altına alınmayan diyabetik ayak yaraları ayağın ve bacağın kesilmesine neden olabiliyor" dedi.
#AyakKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaRiskli gebelik, anne veya bebeğin hayatını tehdit eden veya kalıcı sekellere neden olabilecek durumlar ile birlikte olan gebeliklerdir. Aslında her gebelik potansiyel olarak riskli bir durum olup riskli gebeliğe dönüşebilir.
#Riskli Gebelik BelirtileriNefes almakta zorlanıyor, kısa mesafe yürüyüşlerde bile kolayca yoruluyorsanız nedeni kalp yetmezliği olabilir. Geceleri uykunuzdan uyandıran ve çarpıntılarla kendini gösteren kalp yetmezliğinin ömrünüzü kısaltmanızı engellemek sizin elinizde. "Özellikle ailesinde kalp hastalığı olan kişilerin kalp yetmezliği riskiyle daha sık karşılaşma ihtimali var" diyen Kardiovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Cenal hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kalp Hastaları Nasıl BeslenmeliÖnümüzdeki günlerde kurban bayramını milletçe kutlayacağız ve akraba, komşu ziyaretlerimiz hiç eksik olmayacak. Tabi ki vazgeçemediğimiz geleneklerimize uygun olarak et, kavurma, sakatat ürünleri ve tatlı gibi ikramlarımız olacaktır. Ancak bayramda tükettiğimiz et sonucu ödem artışı, kalp rahatsızlıkları, tansiyon yüksekliği, mide problemleri yaşayabiliriz. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Alper Uçak, bayramda dikkat edeceğimiz ufak noktalarla daha keyifli bir bayram geçirebilmek için önerilerde bulundu.
#Kurban Bayramı