Güncelleme Tarihi:
Kalp yetmezliği nedir?
Kalpteki daralmış arterler veya tansiyon gibi etkenler kalbin yorulmasına neden olur. Bazı durumlarda enfeksiyon nedeniyle de kalp yetmezliği gelişir. Kalp yetmezliği düşük tansiyon halsizlik, ödem, kilo alma nefes darlığıyla ortaya çıkar. Hastalığa sebep olan her etkeni ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Ancak belirtiler tedavi ile iyileştirilebilir ve yaşam standardı yükseltilebilir.
Kalp yetmezliğinin nedenleri nelerdir?
Genellikle kalp kasının zarar görmesiyle ortaya çıkan kalp yetmezliği yaşlanmayla birlikte yüksek risk taşımaya başlar. Hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca etkenler şu şekildedir;
Kalp yetmezliği kimlerde görülür?
Kalp yetersizliği; nefes darlığı, ödem ve çabuk yorulma ile belirtilerini gösterir. Bunun yanında ailesinde kalp hastası olanlar, yüksek tansiyon hastaları, obezite, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı olanlar ve sıklıkla alkol ve sigara tüketen kişiler yüksek risk altındadır. Erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görülmektedir. Kadınlarda ise menopoz sonrası daha sık karşılaşılmaktadır.
Nefes darlığını görmezden gelmeyin!
Kalp yetmezliği hem kronik hem de aniden gelişen (akut) bir hastalıktır. Özellikle nefes darlığı ve tıkanmayla kendini hissettirir. Bunun yanında;
Kalp yetmezliği nasıl teşhis edilir?
Kalp yetmezliğinin teşhisinde öncelikle hastanın şikayetleri ve hikayesi dinlenir. Sonrasında fiziki muayene yapılarak bazı testler yapılması istenir. Kan tahlili, Elektrokardiyogram 2 (EKG), göğüs röntgeni, stres testi, 1 ekokardiyogram gibi testlerle hastalık teşhis edilir ve uygun tedaviye başlanır.
Hastalar için beslenme önerileri
Kalp yetmezliği olan hastaların beslenme şekline dikkat etmesi yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından oldukça önemlidir. Hastalar öncelikle mutlaka tuz kullanımını sınırlandırmalı, meyve sebze tüketimine ağırlık vermeli, tahıl ve balık gibi besin değeri yüksek yiyecekleri öğünlerine dahil etmelidir. Kayısı, muz, portakal gibi potasyum değeri yüksek meyvelerle vücudun ihtiyacı olan potasyum miktarı, yağlı tohum ve sebzelerle ise magnezyum ihtiyacı karşılanmalıdır.Hastalar günde 1,5-2 litre arası sıvı tüketmeli, alkolden ve sigaradan uzak durmalıdır.