Damar hastalıkları; özellikle atardamar hastalıkları, tıkayıcı atardamar hastalıklarında hastaların önemli bir kısmında genellikle hiç belirti olmaz. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren damar hastalıklarının belirtilerini anlattı.
#SağlıkSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkKardiyovasküler; Kalp ve damar hastalıklarının genel adıdır. KVH şeklinde ifade edilen kardiyovasküler hastalıklar bütün dünyada ölüm nedeni olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Kardiyovasküler sistem, vücudun kan ve damarlarını etkileyen hastalıkların tamamını kapsamaktadır. Kardiyovasküler nedir? Beliertileri nelerdir? Hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri konularını detaylarıyla derledik.
#Kardiyovasküler NedirGünlük hayatta insan vücudu metabolik reaksiyonların oluşması, fonksiyonlarının gerçekleşmesi, hormonal düzenin korunması gibi hücresel onarımlar için pek çok minerale ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle magnezyum insan vücudunda bulunan önemli minerallerden biri olmaktadır. Bu bakımdan vücudumuzda olması gereken magnezyum minerali hakkında birçok konu merak edilir. Magnezyum eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGüvey otu ya da kekik otu olarak da bilinen mercanköşk, vitamin ve mineraller açısından çok zengin olan bir bitkidir. Özellikle de Akdeniz bölgesine özgü kekik alttürü olan bu bitkinin çiçekleri ve yaprakları çeşitli baharatlarda ve bitkisel ilaçlarda sıkça kullanılıyor. Mercanköşkün faydaları nelerdir sizler için derledik.
#FaydalarıClaire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın SağlığıVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#Kolesterolİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#KolesterolKan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri) ,akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) ve trombositler (pıhtılaşma ile ilgili hücreler) olarak üçe ayırmaktayız. Alyuvarların içerisinde hemoglobin denilen protein ile dokularımızın ihtiyacı olan oksijen akciğerden hücrelerimize taşınırken dokulardan biriken karbondioksit ise hücrelerden akciğere taşınarak vücuttan atılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Kansızlık toplumda sıklıkla görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir sağlık sorunudur.
#KansızlıkKışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
#Çocuk Hastalığıİlk kez 1967 yılında Japonya'da Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedilen Kawasaki hastalığı hızla yükselen ateş, deride döküntüler, lenf bezlerinde şişkinlik gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor. Hızlıca teşhis edilip tedavi edilebilirse tüm şikayetler ortadan kaybolurken, tedavide geciktiği takdirde hayati risk taşıyabiliyor.
#ÇocukAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, gribal enfeksiyonun getirmiş olduğu vücut üzerindeki etkilerin kalp krizini tetiklediğini, o yüzden kardiyovasküler hastalarının mutlaka grip aşısı olması gerektiğini söyledi.
- Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevimli: "Gribal enfeksiyonun getirmiş olduğu vücut üzerindeki etkiler kalp hastalıklarını tetikler. İlaçlarını düzenli kullanan, hiçbir şikayeti olmayan bir hasta, gribal enfeksiyon sonrası kalp hastalıklarından dolayı şikayetleri ileri derecede artabilir onun için mutlaka enfeksiyonlardan korunmaları gerekiyor" - "Kalp hastalarına mutlaka grip aşısını öneriyoruz. İyice soğuk dönemlerden önce bu tedbiri almaları gerekiyor"