Güncelleme Tarihi:
Vücuttaki kan damarlarının bir kısmının veya tamamının sertleşmesi sonucu, esnekliklerini kaybetmesine; halk arasında “damar kireçlenmesi” tıp dilinde ise “Arterio Skleroz” veya “Atheremo” denir.
Belirtileri baş dönmesi, baş ağrısı, titreme, yürürken sendeleme, düşünme ve öğrenme gücünde zayıflama, sinirlilik veya damarın sertleştiği bölgelerde ağrılardır.
Damar sertliği teşhisi konan kimse, perhiz yapmalı, alkol ve sigara gibi keyif verici maddeleri bırakmalı, yumurta, tereyağı ve benzeri yiyecekleri terk etmeli, tuzu da azaltmalıdır.
Damar sertliğine yönelik pratik bitkisel formüller
- Ökse yaprağı, alıç yaprağı ve çiçekleri, zeytin yaprağı, enginar yaprağı, servi tohumu gibi bitkilerin çaylarından günde 2-4 bardak içilmesi önerilir.
- 1 bardak kaynar suya, 10 gram şahtere konulup, 10 dakika bekletilir. Bu çaydan günde 2 fincan içilmesi tavsiye edilir.
- 1 baş sarmısak ezilip, 300 gram yoğurtla karıştırılıp, 1 gece bekletilir. Ertesi günü 2-3 defada tüketilmesi önerilir.
- Yulaf bitkisi tohumu toz halinde kurutularak çay şeklinde ya da yemeklerin üstüne serpilerek kullanılması önerilir.
- Cam bir kavanozu 3 baş sarmısak ve kabukları soyulmuş 3 adet limon konularak 3 hafta bekletilir. Bu sürenin sonunda karışım tülbentle süzülür. Bu karışımdan 12 yaşa kadar olan çocukların günde 3 kere 1 tatlı kaşığı, yetişkinlerin ise yine günde 3 kere bir çorba kaşığı tüketmeleri, 84 mineralli kozmik kristal tuz kullanılması önerilir.
- Alıç yaprağı, alıç çiçeği ve karabaş otu karıştırılarak çay demler gibi demlenir. Sabah, öğle ve akşam 1 fincan içilmesi önerilir.
Damar sertliğine yönelik kullanabileceğiniz şifalı taşlar
Yeşim Taşı: Genelde yeşil olarak bulunur. Yeşilin üzerinde sarı, beyaz, kahverengi, siyah, kırmızı ya da beyaz lekeler olabilir. Binlerce yıl öncesinde bu yana Çinliler yeşim taşını en değerli taşlardan biri yapmışlardır. Başta yeşilin tonları olmak üzere kırmızı, sarı, yeşil, leylak, siyah, portakal, beyaz, pembe, mavi ve kahverengi gibi çok değişik renklerde olabilir.
Zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Hücreleri yeniler, dinç ve uzun hayat sağlar. Böbreklerin ve mesanenin fonksiyonel çalışmasını sağlar, böbrek, mesane ve dalak hastalıklarını iyileştirir. Yüksek tansiyonu düzenler, normal seviyeye indirir.
SORUN CEVAPLAYALIM
Soru: 4 yıldır romatoid artrid hastasıyım. Ağrılarım bazen çoğalıyor, bazen rahatlıyorum. Önerilerinizi bekliyorum. (Remzi Yavaş)
Cevap: Romatoid artrit bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına yol açan kronik bir hastalıktır. Düzenli egzersiz ve dikkatli bir diyet, artritik sancılarla ilişkili ağrı ve sertliğin azalmasına yardımcı olabilir. Egzersizi fizyoterapist eşliğinde belirlemek doğru seçimdir, zira istirahat ve egzersiz süreleri doğru oranda ve hastanın durumuna göre ayarlanmalıdır.
Doktor kontrollerinizin yanı sıra alfa, soya, spirulina, omega3, biberiye, zencefil ve yeşil çay kullanmanızı önerebilirim.
Fesleğen, kara ısırgan, melisa, güvey otu, kekik, nane, biberiye, ada çayı, yeşil nane ve kekiğin üzerine birer tutam zencefil ve zerdeçal ekleyin. Bu karışıma kaynar su ekleyin ve içmeden önce 15-20 dakika kadar
demlenmeye bırakın.
Şeker hastalığı için şifalı bitkiler
Soru: 2 ay evvel şeker rahatsızlığım çıktı. Bu konuda ilaç kullanıyorum ama ilaçların çok yan etkisi olduğu söyleniyor. Ben de kullanmayı bıraktım. Yemek içmek konusunda hassas davranıyorum. Bu konuda şifalı bitki var mı? (Ahmet Sadi)
Cevap: Pankreas önemli organımızdır. Pankreas, kandaki şeker miktarını kontrol eden ve adına insülin denilen bir madde salgılar. Pankreas bu görevini yerine getirmezse, kandaki fazla şeker, karaciğere depo edilir. Bu olay da başta şeker hastalığı olmak üzere birçok soruna davetiye çıkarır. Doktor kontrollerinizin yanı sıra şeker hastalığında zeytin yaprağı, enginar ve yeşil çay kullanmanızı önerebiliriz. Bu bitkilerin özellikle ektstraktlarını temin edip kullanabilmeniz daha etkili olur. Bunun yanı sıra; arpa çimi, yulaf, kereviz tohumu, okaliptüs yaprağı, karadut yaprağı, ceviz yaprağı, hindiba, ardıç tohumu, böğürtlen yaprağı, adaçayı, yaban mersini, aslanpençesi gibi bitkilerin çaylarından da günde 3 fincan tüketilmesi önerilir. Karahindiba, ceviz yaprağı ile kaynatılıp içilmeye devam edilirse kandaki şekeri düşürür. Bunları kullanırken doktorunuzun tavsiyelerini göz ardı etmeyiniz.
ÖNEMLİ NOT
Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Tababet Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Hürriyet Gazetesi aracılığıyla elinize ulaşan bu bilgiler, tavsiye hükmündedir. Kürlerde ve metin içerisinde geçen bitkilerin kullanımından önce, adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirmeniz tavsiye edilir.