Güncelleme Tarihi:
Sevimli, Yakutiye Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi'ne günlük 250-300 civarında hastanın müracaat ettiğini belirterek, teknolojik imkanları kullanarak, hastalara en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını vurguladı.
Kalp krizinin bazı önemli belirtileri olduğuna dikkati çeken Sevimli, "Hasta göğüs ağrısıyla geliyor. Bu şekilde müracaat edenlerin çoğu kalple alakalı değil. Bunun ayırt edilmesi gerekiyor ama hastanın kendi kararıyla ayırt etmesi mümkün değil" ifadesini kullandı.
"EGZERSİZLE BAŞLAYAN AĞRI KALPLE İLGİLİ OLABİLİR"
Sevimli, kalp ağrılarının belirli özelliklere sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Egzersizle eforla birlikte gelen merdiven çıkarken, hızlı yürürken, istirahat edince de kaybolan ağrıların kalple ilgili olmama olasılığı yüksek. Kalp krizleri biraz daha farklı, daha çok akut başlangıçlardır. Ortada hiçbir bulgu yokken başlıyor. Bunlarda tablo daha gürültülü. Hastada çok şiddetli soğuk terlemenin eşlik ettiği, dayanılmaz bir göğüs ağrısı. Özellikle şöyle bir yanlış algı var. Hastalar arasında, 'sol kolum uyuşuyor, ağrıyor' derler. Kalp ağrısının tipik yerleşimi, göğsün orta bölgesindedir."
Prof. Dr. Sevimli, mideyle çene arasındaki herhangi bir bölgede iki kolda dahil olmak üzere ağrı olabileceğini dile getirdi.
Fakat hastanın bunu en iyi algılayacağı durumun, göğsün ortasında bir ağrı, baskı, sıkıştırma ya da göğsün üzerine birisi oturmuş gibi oluşacağını anlatan Sevimli, "Bu belirtiler varsa kalp krizi geçirme olasılığı yüksek" dedi.
"KALP HASTALARINA MUTLAKA GRİP AŞISINI ÖNERİYORUZ"
Sevimli, kalp ve damar hastalarının tedavilerini aksatmadan devam ettirmesi gerektiğinin altını çizerek, özellikle bu aylarda viral enfeksiyonlara eğilimin arttığını ve hastalar üzerinde çok ciddi olumsuz etkilere sahip olduğuna işaret etti.
Kardiyovasküler hastalara mevsimsel olarak mutlaka grip aşısı yaptırmalarını tavsiye eden Sevimli, özellikle bu aylarda, önceden tedbirlerini almalarını ve aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Bazı aşıların yapıldıktan belirli bir süre sonra etkisini gösterdiğini anlatan Sevimli, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kalp hastalarına mutlaka grip aşısını öneriyoruz. Özellikle yaşlı hastalara, kalp hastalığı varsa şeker hastalığı varsa yüksek tansiyon varsa akciğer problemi varsa mutlaka grip aşısı yaptırmalıdır. İyice soğuk dönemlerden önce bu tedbiri alması gerekiyor. Viral ve gribal enfeksiyonun getirmiş olduğu vücut üzerindeki etkiler kalp hastalıklarını tetikler. İlaçlarını düzenli kullanan, hiçbir şikayeti olmayan bir hasta gribal bir enfeksiyon sonrası kalp hastalıklarından dolayı şikayetleri ileri derecede artabilir, hastaneye yatıracak pozisyona getirebilir. Onun için mutlaka enfeksiyonlardan korunmaları gerekiyor."