Son dakika haberine göre; Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
#SGKRusya ve Türkiye normalleşme adımlarından sonra tarım ürünlerinde yaşanan sıkıntıyı çözüme kavuşturmak için önümüzdeki hafta masaya oturacak. Görüşmenin yeri ve zamanının henüz belli olmadığını söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yasaklarla hiçbir ülke kazanmaz, her iki ülke de kaybeder. Yasakların olmadığı bir ortamda her iki ülke kazanır” dedi.
#DomatesŞekerleme ihracatçısı ihtiyacı olan şekeri yurtiçinden karşılayamayınca, Hindistan ve Brezilya’dan ithal etmeye başladı. Ancak bu şekerden ürettiği ürünü AB’ye ihraç etmek isteyince karşısına ‘Telafi edici vergi’ sorunu çıktı. 3.5 aydır yetkililerle görüşme halinde olan ihracatçılar bir sonuca ulaşamadı. Zekeriya Mete bürokrasiyi aşamadıklarını söyledi. Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin ise Mayıs ayında Türkiye'de uluslararası bir şeker kongresi düzenleneceğini, şeker karşıtlığı ile bilinen Canan Karatay'ın bu kongreye davet edilmediğini söyledi.
#ŞekerTarım Bakanlığı, ithal ete iki önlem üzerinde çalışıyor. Bunlardan ilki gümrük vergilerinin yükseltilmesi, diğeri de kaba yeme destek vermek. Ayrıca sektörde, süt üretimin teşviki ve kayıt altına alınması için kg başına verilen süt primi, 2011 yılı için, inek-manda sütünde 4 kuruştan 6 kuruşa, koyun-keçi sütünde 10 kuruştan 15 kuruşa yükseltildi. Fazla sütün piyasadan çekilerek, süt fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla, bu yıl da süttozu teşviği uygulanacak, ithalata ise yasak getirildi.
Piyasadaki fazla sütün çekilerek devlet desteği ile süt tozu üretilmesi uygulaması için 30 milyon liralık kaynak ayrıldığını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 12 firmayla anlaşma yapıldığını açıkladı. Böylece, süt tozu ithal etme izni bulunan çikolata, puding, bisküvi sanayicileri, süt tozunu yurt içindeki üreticilerden alacak. Yurt dışıyla aradaki fiyat farkını, devlet sanayiciye ödeyecek.
Sanayiciye vergisiz hammadde ve ara mal ithal fırsatı veren ‘Dahilde İşleme Belgesi’ birçok sektörde amaç dışı kullanılıyor. Üzerinde yüksek antidamping ve gümrük vergisi olan ürünler iç piyasaya veriliyor. İhracat taahhüdü basit ürünlerle kapatılıyor. Hükümet önlem hazırlığı yapıyor.