Güncelleme Tarihi:
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) TBMM Tekstil ve Konfeksiyon Sektörünün Sorunlarını Araştırma Komisyonu'na sunduğu rapordan derlediği bilgiye göre, Bursa'da toplam katma değerin yüzde 25'den fazlasını oluşturan tekstil sektöründe yaşanan sorunlar, 8 ana başlık altında sıralanıyor.
Raporda, "Dampingli ithalatın yarattığı sorunlar, temel girdi fiyatlarının yüksekliği, finansman sıkıntısı, AB'nin bazı tekstil ürünlerine karşı aldığı antidamping önlemleri, kayıtdışılık, sektörde ulusal politika eksikliği ve bürokrasi, piyasalardaki durgunluk ve KDV uygulamaları" gibi etkenlerin sektörün önünü tıkadığı belirtiliyor.
Enflasyon maliyetleri olumsuz etkiliyor
Kronikleşen enflasyonun maliyetleri olumsuz yönde etkilediği ve teknolojik gelişmeye engel olduğu vurgulanan raporda, şöyle denildi:
"Kredi maliyetleri yüksek seviyelere çıkmış, bu da işletme ve üretim maliyetlerinde rekabeti engellemiştir. Temel girdilerdeki zamlar, ekonomide ve sektörde sürekli bir maliyet baskısı yaratmıştır. Ar-GE ve ürün geliştirmeye gereken önem yeterince verilememiştir.
Tekstil ve konfeksiyon sanayii, hammaddesini, yardımcı maddesini ve enerjiyi, dış rakipleriyle aynı şartlarda temin edememiş, böylece girdiler, dünya fiyatlarının üzerinde olmuştur. Dampingli ürünler, Türkiye pazarına girerek haksız rekabete neden olmuştur."
Alınması gereken önlemler
Raporda, tekstil ve konfeksiyon sektörü için alınması istenen önlemler ise finansman imkanlarının güçlendirilmesi, ihracat artışının sağlanması, girdi maliyetlerinin azaltılması ve diğer önlemler olarak sıralanıyor.
Tekstil sektörünün ülke ekonomisinin lokomotifi olduğu ve burada yaşanan sorunların diğer sektörlere de yayılma eğilimi gösterdiği vurgulanan raporda, hükümetin acil olarak önlem alması gerektiği ifade ediliyor.
Sektörde Bursa'nın yeri
Öte yandan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Bursa'daki önemine de değinilen raporda, 2000 yılında tekstil ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleştiği, sektörde faaliyet gösteren 8 binden fazla çeşitli büyüklükte işyerinde 60 bin kişinin istihdam edildiği bildiriliyor.
Raporda, Türkiye'de kurulu 11 adet sentetik iplik fabrikasından 8'inin Bursa'da faaliyet gösterdiğine ve ülkedeki kapasitenin yüzde 75'ine sahip olduğuna dikkat çekilerek, dünyada bu kadar iplik fabrikasının birarada bulunduğu bir başka kentin olmadığı da ifade edildi. (aa)