Tekstilciler hükümetin önlem alınmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Tekstilciler hükümetin önlem alınmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2001 00:00


Tekstil ve konfeksiyon sanayinin, rekabet gücünü, kalitesini ve verimliliğini artırmasının yanı sıra, teknolojik gelişmeleri takip edebilmesi için hükümetin, bir an önce önlem alması gerektiği bildirildi.
Haberin Devamı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) TBMM Tekstil ve Konfeksiyon Sektörünün Sorunlarını Araştırma Komisyonu'na sunduğu rapordan derlediği bilgiye göre, Bursa'da toplam katma değerin yüzde 25'den fazlasını oluşturan tekstil sektöründe yaşanan sorunlar, 8 ana başlık altında sıralanıyor.

Raporda, "Dampingli ithalatın yarattığı sorunlar, temel girdi fiyatlarının yüksekliği, finansman sıkıntısı, AB'nin bazı tekstil ürünlerine karşı aldığı antidamping önlemleri, kayıtdışılık, sektörde ulusal politika eksikliği ve bürokrasi, piyasalardaki durgunluk ve KDV uygulamaları" gibi etkenlerin sektörün önünü tıkadığı belirtiliyor.

Enflasyon maliyetleri olumsuz etkiliyor

Kronikleşen enflasyonun maliyetleri olumsuz yönde etkilediği ve teknolojik gelişmeye engel olduğu vurgulanan raporda, şöyle denildi:

"Kredi maliyetleri yüksek seviyelere çıkmış, bu da işletme ve üretim maliyetlerinde rekabeti engellemiştir. Temel girdilerdeki zamlar, ekonomide ve sektörde sürekli bir maliyet baskısı yaratmıştır. Ar-GE ve ürün geliştirmeye gereken önem yeterince verilememiştir.

Tekstil ve konfeksiyon sanayii, hammaddesini, yardımcı maddesini ve enerjiyi, dış rakipleriyle aynı şartlarda temin edememiş, böylece girdiler, dünya fiyatlarının üzerinde olmuştur. Dampingli ürünler, Türkiye pazarına girerek haksız rekabete neden olmuştur."

Alınması gereken önlemler

Raporda, tekstil ve konfeksiyon sektörü için alınması istenen önlemler ise finansman imkanlarının güçlendirilmesi, ihracat artışının sağlanması, girdi maliyetlerinin azaltılması ve diğer önlemler olarak sıralanıyor.

  • Finansman İmkanlarının güçlendirilmesi: Bankacılık sektörünce tekstil sektörüne uygun faiz ve vadelerde finansman desteği verilmeli. Eximbank'a kaynak desteği yapılarak, kredilerin etkin ve adil olarak kullanımı sağlanmalı. Birikmiş vergi borçlarının taksitlendirilmesi, birikmiş, SSK ve Bağ-Kur prim borçları için de uygulanmalı.

  • İhracat artışının sağlanması: Uzakdoğu ülkelerinden, Türkiye'ye yapılan dampingli iplik ve mensucat satışları ile ilgili önlemler kısa sürede alınmalı, devam eden soruşturmalar da süratle sonuçlandırılmalı. Ulusal tekstil politikası oluşturulmalı, dış ticaret politikası da bu yönde yürütülmeli. Kreasyonun, kalitenin ve pazarlamanın fiyatı belirlediği, katma değeri yüksek malların üretimine ağırlık verilmeli. İhracata dönük Dahilde İşleme İzni Belgesi'ne bağlanmış alım-satımlarda KDV yüzde 1'e indirilmeli, böylece işletmelerin KDV alacaklarından dolayı uzun süre beklemeleri önlenmeli.

  • Girdi maliyetlerinin azaltılması: Elektrik enerjisi ve doğalgazın sanayiye düşük fiyatla kullandırılması için, enerji üzerindeki vergi ve fonlar kaldırılmalı.

  • Diğer önlemler: Dahilde İşleme İzni Belgeleri'nin verilmesi aşamasındaki bürokratik engeller azaltılmalı, işlemler basitleştirilmeli. Tüm dış ticaret işlemleri bir bakanlık bünyesinde toplanmalı. Özellikle KOBİ niteliğindeki işletmelerin birleştirilmesi özendirilmeli. Tekstil makina parkının yenilenmesi, eski ve rantabl olmayan makinelerden arındırılmalı.

    Tekstil sektörünün ülke ekonomisinin lokomotifi olduğu ve burada yaşanan sorunların diğer sektörlere de yayılma eğilimi gösterdiği vurgulanan raporda, hükümetin acil olarak önlem alması gerektiği ifade ediliyor.

    Sektörde Bursa'nın yeri

    Öte yandan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Bursa'daki önemine de değinilen raporda, 2000 yılında tekstil ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleştiği, sektörde faaliyet gösteren 8 binden fazla çeşitli büyüklükte işyerinde 60 bin kişinin istihdam edildiği bildiriliyor.

    Raporda, Türkiye'de kurulu 11 adet sentetik iplik fabrikasından 8'inin Bursa'da faaliyet gösterdiğine ve ülkedeki kapasitenin yüzde 75'ine sahip olduğuna dikkat çekilerek, dünyada bu kadar iplik fabrikasının birarada bulunduğu bir başka kentin olmadığı da ifade edildi. (aa)

  • Araştırma komisyonu tekstil sektörüne çalışıyor

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!