Güncelleme Tarihi:
Serbest bölgelere yapılacak ihracatta ise şekerin ya da işlenerek elde edilen mamulün ihracatçı tarafından taahhüt edilen süre içerisinde bölgeden yurt dışı edildiğinin belgelendirilmesi şartı aranacak. Serbest bölgelere tüketim amacı ile yapılacak şeker ihracatında ise bu şart aranmayacak.
Şeker Kurumunun Şeker İhracatı ve Ön İzin Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, şekerin yurt içi arz talep dengesini, fiyatlarını, stok durumunu, üretici ve imalatçı ihracatçıların durumları dikkate alınarak ihracına ve ön izin belgesi düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Şeker Kurumu Elektronik Veri İşleme Sistemi (EVİS) üzerinden ihraç ön izin belgesi talebinde bulunulabilmesi ve diğer işlemlerin yapılabilmesi için ihracatçılara ilişkin bilgiler, Kurum tarafından sisteme tanıtılacak. Bu işlem için gerekli bilgi ve belgeler, ihracatçılar tarafından Şeker Kurumuna iletilecek.
İhracatçılar tarafından yetkilendirilen kullanıcılar, internet sitesi üzerinden kuruma başvuracak. İhracatçının başvurusunda, şekerin temin edileceği gerçek veya tüzel kişi şirketlerden birisi olarak belirtilmiş ise, ihraç edilecek şeker ve ihraç edilecek bölgeye bağlı olarak gerekli belgeler ibraz edilecek.
Başvuruların EVİS üzerinden gerçekleştirilemediğinin kurumca tespiti halinde, yazılı olarak iletilen başvurular da değerlendirilerek sonuçlandırılacak.
Kurum, tam ve eksiksiz yapılan başvuruları 3 gün içinde sonuçlandıracak. Talebin uygun görülmesi halinde ihracatçıya kurum tarafından elektronik imza ile onaylanan ihraç ön izin belgesi ücretsiz olarak düzenlenecek.
Sınır ticareti kapsamında yapılacak ihracatlar ile miktarı 50 kilogram ve altındaki ticari değeri olmayan şekerler, ihraç ön izin belgesi düzenlenmeksizin ihraç edilecek. Serbest bölgelere yapılacak ihracatta ise şekerin ya da işlenerek elde edilen mamulün ihracatçı tarafından taahhüt edilen süre içerisinde bölgeden yurt dışı edildiğinin belgelendirilmesi şartı aranacak. Serbest bölgelere tüketim amacı ile yapılacak şeker ihracatında ise bu şart aranmayacak. Başvuru sırasında serbest bölgeye ihracatın hangi amaçla yapıldığı ihracatçı tarafından beyan ve taahhüt edilecek.
Kurumca verilecek ihraç ön izinlerinin süresi altı ayı geçmeyecek.
İhracatçıların, ihraç ön izin süresi içerisinde ihracatlarını tamamlayamamaları ve süre uzatım talebinde bulunmaları halinde kurumca ek süre verilebilecek. Ek süre verilebilmesi için ihracatçının ek süre talebini ihraç ön izin süresi içerisinde kuruma bildirmesi gerekecek. Kurumca ek süre verilmesi halinde, bu süre ilk başvurudaki belgede yer alan süreyi geçemeyecek.
İhraç ön izin belgeleri devredilemeyecek.
İhracatçının sorumluluğu
İhracatçı, kurum ve şirket tarafından talep edilen bilgi ve belgelerin doğruluğundan sorumlu olacak, gerektiğinde doğruluğunu ispatlama yükümlülüğü bulunacak. Bilgi ve belgelerin gerçeğe aykırılığının tespiti halinde Şeker Kurulu, ihraç ön iznini iptal edebilecek, yanlış beyanda bulunan ihracatçılara kurulca belirlenecek bir süreyle ihraç ön izni düzenlenmeyebilecek.
C şekerini (A ve B kotaları dışında üretilen ve yurt içinde pazarlanamayan şeker ile işlenmek üzere ihraç kaydıyla temin edilen ham ve beyaz şeker) kısmen veya tamamen ihraç etmeyip yurtiçinde satan veya bedelsiz devreden ihracatçılara, ilgili diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, kanunda öngörülen idari para cezaları uygulanacak. Bu ihracatçılara kurulca belirlenecek bir süreyle ihraç ön izni belgesi düzenlenmeyecek.
İhracatçılar, ihraç edemediği C şekeri miktarını kuruma ön izin belge süresinin bitimini müteakip en geç 30 gün içerisinde bildirecek. İhracatçılar, ihraç etmek amacıyla temin ettikleri C şekerine ilişkin stoklarındaki her türlü değişimi, değişimi müteakip en geç otuz gün içerisinde kuruma bildirecek ve bunu gerekli bilgi ve belgelerle ispatlayacak.
Şirketlerin sorumluluğu
Bir veya birden fazla sayıda şeker fabrikasını bünyesinde bulunduran ve/veya işleten tüzel kişiliğe sahip şirketler ise ihraç etmek üzere C şekeri talebinde bulunan ihracatçıların güvenilirliğini teminen talep edilecek bilgi ve belgelerin doğruluğunu tespit için, gerekli özen ve hassasiyeti gösterecek.
C şekerinin ihraç amaçlı satışında, İhraç Ön İzin Belgesi'nin, Dahilde İşleme İzin Belgesi'nin, ilgili satış faturalarının onaylı suretlerinin kuruma aylık olarak gönderilen üretim satış stok formlarıyla birlikte, şekerin yurt dışı edildiğini belgeleyen gümrük çıkış beyannamelerinin ise beyannamenin kapanmasını müteakip en geç 1 ay içinde kuruma gönderilmesinden şirketler sorumlu olacak.
Şirketlerden, Dahilde İşleme İzin Belgesine kayden ihraç kaydıyla alınan C şekerinin yurt dışı edilmediğinin anlaşılması halinde, kanunda belirtilen idari para cezası, belgenin ait olduğu firmaya uygulanacak.
Şirketler tarafından ihraç kaydıyla ihracatçıya yapılan C şekeri satışlarında, şekerin yurt dışı edildiğinin gümrük çıkış beyannamesi ile tevsikinden önce yurt dışı edilmeyerek yurt içinde satıldığı ve/veya bedelsiz devredildiğinin tespiti halinde şirkete, şekerin yurt dışı edildiğinin gümrük çıkış beyannamesi ile belgelendirilmesinden sonra yurt dışı edilmeyerek yurt içinde satıldığı ve/veya bedelsiz devredildiğinin tespiti halinde ihracatçıya kanunda belirtilen miktarda idari para cezası verilecek.
Şirketler ihraç amaçlı şeker teslim edecekleri ihracatçılarla yapacakları satış şartnamesi ya da sözleşmelerde tebliğ hükümlerini göz önünde bulunduracak.
Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 3 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Şeker İhracatında İhracatçılara Ön İzin Verilmesi Şartları ve Uygulama Esaslarına Dair Karara göre düzenlenmiş bulunan ihraç ön izin belgeleri geçerliliğini koruyacak.