Covid-19 pandemisi hayatımıza girdiği ilk günden beri endişe yaratıyor. Virüsten korunmak isteyenler pek çok yönteme başvuruyor. Halk tarafından alınan bu önlemlerden biri de D vitamini yüklemesi yapmak. Peki kontrolsüz kullanılan D vitamini organları nasıl etkiliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#D Vştaminiİç Hastalıklar Uzmanı Dr. Nesibe Karakuş, son bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin tümör gelişimine (kalın bağırsak, meme, prostat kanserleri), kalp damar hastalıklarına, enfeksiyonlara yatkınlıkta artışa, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
#D Vitaminiİç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Aysun Özbek, salgın sürecinde bağışıklığı güçlü tutmak adına vitaminlerin, özellikle D vitamini ile gıda takviyelerinin kontrolsüzce kullanılmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
#SağlıkSalgın sürecinde bağışıklığı güçlü tutmak adına vitaminlerin, özellikle D vitamini ile gıda takviyelerinin kontrolsüzce kullanılmaya başlandığını belirten İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Betül Mercan, "Özellikle son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan aşırı ve gereksiz D vitamin kullanımı sonucu gelişen hipervitaminoz D, olumsuz sonuçlar doğurabilir" ifadelerini kullandı.
#D VitaminiBağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanma durumunda ise mümkün olan en hafif şekilde hastalığı atlatmak için vitamin ve mineral takviyelerinin önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, bilinçsiz kullanılan D vitaminine karşı uyarılarda bulundu.
#D VitaminiBağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanma durumunda ise mümkün olan en hafif şekilde hastalığı atlatmak için vitamin ve mineral takviyelerinin önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Bilinçsiz D vitamini kullanımı organlara zarar verebilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek CalapTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, COVID-19 salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla C ve D vitaminleri ile gıda takviyelerine olan talebin oldukça arttığını söyledi. Saydan, hekim ve eczacı gözetimi olmadan kullanılan bu ürünlerin çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek, “İlaç formundaki takviye gıdaların ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına çok önemli. Bu durumla 2018 yılında bir kanun teklifi verilmişti. Bu düzenleme bir an önce yapılmalı” dedi.
#Tüm Eczacı İşverenler SendikasıCovid -19 karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği yönünde olumlu etkileri olduğu bilinen D vitamini, son ayların en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Sağlığımız için büyük önem taşıyan bu vitaminin fazlasının ise kandaki kalsiyum ve fosfor miktarında artışa neden olabileceğini vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esra Mustafa, “Kanda yükselen kalsiyum vücudumuzda farklı organ ve dokularda birikerek birçok sağlık sorununa neden olur. Özellikle kas, sinir, sindirim sistemi, kalp ve böbrekler bu durumdan fazlasıyla etkilenir” ifadelerini kullandı.
#D VitaminiKoronavirüs salgınında, insanların normal bir bağışıklık sistemine ihtiyacı olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “Bağışıklık desteği için en güçlü kanıtlara sahip mikrobesinler C, D vitaminleri ve çinkodur” dedi.
#VitaminTüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla uzmanlar tarafından birçok öneri ve tedbir dile getiriliyor. Bu önerilerden biri de güçlü bağışıklık sistemi için vitamin ve özellikle D vitamini kullanımı. Peki D vitamini yaşa göre kullanımı nasıl olmalı? Dr. Öğretim Üyesi Nilay Aksoy anlatıyor.
#D VitaminiDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan Dünya Sağlık Örgütü, “D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#D VitaminiDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan “Dünya Sağlık Örgütü D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanKoronavirüs pandemisi döneminde, artan D vitamini kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, "D vitamini zehirlenmesi esas olarak uzun süre veya aşırı dozda kullanılan D vitamini ampulüyle gelişir. Yüksek dozda D vitamini K2 vitamini aktivitesini bozarak kemik kaybına yol açabilir. Aşırı doz D vitaminine bağlı gelişen kalsiyum yüksekliği ise böbrek ve kalp hastalıklarına neden olabilir" dedi.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D VitaminiGüneş ışığının sağlık üzerine olumlu etkileri ilk kez 1970’lerde tüberküloz ile savaş sırasında güneşe çıkan hastalarda hastalığın daha kolay yenildiğinin görülmesi üzerine fark edilmiştir. O günlerde tüberküloz mikrobunun güneş ışınları ile direkt öldüğü düşünülürken; daha sonra bu durumun güneş ışığı sayesinde ciltte üretilen D vitaminin bağışıklık sitemi üzerine etkisi sayesinde gerçekleştiği saptanmıştır. Günümüzde birçok araştırmacı D vitaminini “Güneş Işığı Vitamini” olarak da adlandırmaktadır.
#D Vitamini“Güneş girmeyen eve doktor girer” atasözünün doğruluğu gün geçtikçe yeni çalışmalarla destekleniyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlayan D vitamininin eksikliği birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aytaç Karadağ, D vitamini eksikliğinin yol açtığı sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Güneş Işığının FaydalarıSon yıllarda değişen yaşam koşulları, alışkanlıklar, daha fazla iç mekanlarda zaman geçirmek, beslenmeyle ilgili yapılan değişiklikler, güneş ışığından yeterli miktarda faydalanamamak D vitamini eksikliğine neden oluyor. Neredeyse 10 kişiden 9’unda var olan D vitamini eksikliği en çok kadınları vuruyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, D vitaminin kadınlar üzerine etkileri hakkında bilgi verdi.
#D VitaminiGrip aşısının tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, "Aşıların içinde alüminyum var. Alüminyum Alzheimer nedenidir. Aşı vurulmaya gerek yok. Bunun yerine D vitamini kullanımı çok önemlidir" demişti. Karatay'ın başlattığı grip aşısı tartışmasıyla ilgili konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Aşının etkisini artırmak için bir miktar alüminyum kullanılır ama bu alüminyum Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kabul ettiği düzeyde, sürekli izlenen, etkileri takip edilen bir miktardır. Alüminyum gerekçe gösterilerek aşıyı reddetmek fevkalade sakıncalıdır” dedi.
#ZikaTam 10 uzmanlık derneği, Prof. Dr. Canan Karatay’ın grip aşılarıyla ilgili, bilimsel olmayan iddiasına karşı güç birliği yaptı. İlgili dernekler, Prof. Dr. Karatay’ın söz konusu iddiaların yanıltıcı ve yalan olduğunu açıkladı. Grip hastalığı her yıl 3-5 milyon kişide ciddi seyirli hastalığa ve yaklaşık 500 bine yakın kişinin ölümüne yol açıyor.
#Aşı YaptırmakSağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Aşıların içinde alüminyum var, bu ileride Alzheimer tehlikesini ortaya çıkarır” diyen Canan Karatay hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
#GazetehaberleriGrip aşılarının alüminyum içerdiği için tehlikeli olduğunu söyleyen Canan Karatay'a doktorlar tepki gösterdi. Grip aşılarının içinde alüminyum olmadığını söyleyen doktorlar, “Halka bu şekilde yanlış mesajlar vererek aşıdan soğutmak, çok sayıda kişinin hastalanmasına ve ölmesine neden olmak anlamına gelir” açıklamasında bulundu.
#Canan Karatay