D vitamini eksikliğine dikkat

Güncelleme Tarihi:

D vitamini eksikliğine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 20:53

Özel İzmir Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şükrü Alper Aygen, D vitamini eksikliğinin ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 

DR. Şükrü Alper Aygen, doktor önerisi olmadan D vitamini kullanımının zararlı olabileceğini söyledi. D vitamininin ana kaynağının ciltten sentez yolu olduğunu kaydeden Dr. Şükrü Alper aygen, “Normalde D vitamininin yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentez edilir. Haftada 2-3 kez el, yüz ve kolların 15-30 dakika güneşe tutulması vücudun D vitamini eksikliğini karşılayabilir. Günlük D vitamini ihtiyacı yetişkinlerde 400-800 İU’dür. Vücutta yeterli D vitamini varsa ciltten D vitamini üretimi azalır. Ayrıca ten rengi, coğrafik bölge, yaş D vitamini üretimini etkiler. Koyu tenlilerde D vitamini üretimi azdır. Ekvatora yaklaştıkça D vitamini üretimi artar. Yaş ilerledikçe D vitamini azalır. Çok az sayıda gıda doğal olarak D vitamini içerir. Bunlar süt, yoğurt, tereyağı, balık, karaciğer, yumurta sarısı ve portakal suyu olarak sıralanabilir” dedi.
RİSKİ ARTTIRIYOR
D vitamini eksikliğinin çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi şeklinde kemik mineral bozukluklarına neden olabildiğini söyleyen Dr. Aygen, “Çok düşük düzeylerdeki D vitamini eksiklikleri yaşlılarda osteoporoz gelişmesine ve kırıklara neden olabilir. Yaşlı erişkinlerde osteoporoz riskini en aza indirmek için D vitamini düzeyinin minimum 30 ng/ml olması gerektiği savunulmaktadır. Ancak 50 ng/ml üzerindeki D vitamin düzeylerinde yaşlılarda kırık riskinde artma ve yine pankreas ve prostat kanser riskindede artma olabileceği bildirilmiştir. Aşırı dozda D vitamini kullanımı kanda kalsiyum yükselmesine ve böbrek hastalıklarına da neden olabilir. D vitamini eksikliği kalp yetmezliği, hipertansiyon, obezite, diyabet, kanser, otoinmüm hastalıklar ve cilt hastalıkları riskini artırabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

 
KİMLER BAKTIRMALI
D vitamini düzeyine öncelikle osteoporoz ve kırık öyküsü olanlar, kas iskelet sistemi ağrıları olanlar, güneş ışığından yeterince yararlanamayan yaşlılar, büro işi yapanlar, obezler, hamileler, emziren kadınlar, malabsorbsion hastaları, epilepsi ilaçları ve kortizon kullananların baktırması gerektiğini ifade eden Dr. Aygen, şu bilgileri paylaştı:
“D vitamini eksikliği tedavisinde eksikliğin miktarı önemlidir. Doktorunuz çıkan sonuca ve eksikliğe göre size bir tedavi planı hazırlayacaktır. Ancak doktorunuzun önerisi olmadan D vitamini kullanımının zararlı olabileceği unutulmamalıdır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!