D'Hondt sistemi, seçimlerle birlikte gündeme geldi. Yüzde 7'li ülke barajlı D’Hondt sistemi ilk kez bu seneki seçimlerde olacak. Bu gelişmeyle birlikte sistemle ilgili detaylar da merak konusu oldu. Peki D'Hondt sistemi nedir, ne demek? D'Hondt sistemi nasıl çalışır? İşte konu hakkında bilgiler...
#D'hondt Sistemiİlk kez ‘yüzde 7 ülke barajlı D’Hondt’ sistemiyle seçime gidiyoruz. Her seçim öncesi milletvekili aday listeleri için yaşanan iç rekabet ve partiler arası yarışa ittifak içi rekabet de eklendi. Büyük partiler, tabanda seçmen geçişkenliğinin yüksek olduğu ittifak ortaklarıyla denge kurup D’Hondt sisteminin getirdiği ‘etkin baraj’dan en iyi şekilde yararlanmak istiyor. Diğer partiler ise, özellikle küçük seçim çevrelerinde özgül değeri artan oylarla Meclis’te daha güçlü temsil peşinde. İşte yeni sistemin getirdiği yenilikler ve ittifakların ‘havuz problemleri’...
#D’Hondt SistemiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajını yüzde 10'dan 7'ye düşürecek olan 'Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM’ye sunduklarını açıkladı.
#Seçim Kanunu24 Haziran’daki parlamento seçiminde ilk kez işleyecek olan ittifak sisteminde kazanan milletvekillerinin sayısı nasıl hesaplanacak? Mevcut D’Hondt sisteminin ittifaklara göre yeniden düzenlenmesi, hesaplamada hangi yöntem değişikliklerini getirecek? Aynı ittifak içinde yer alan partiler milletvekili paylaşımını kendi aralarında nasıl yapacak?
#Yazarlar‘İittifak yasası’ olarak bilinen düzenleme Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandı. Muhalefetten yasaya tepkiler yükselirken kaygılar özellikle bazı maddelerde yoğunlaşıyor. Anayasa Hukuku Profesörü Necmi Yüzbaşıoğlu’na göre, “Doğru hedeflere yönelir ve uzlaşmayla yaparsanız ittifak iyi bir şey. Ancak biz uzlaşamıyoruz...” Seçimleri boykot konusunda ise “Muhalefet durumu kamuoyuna iyi anlatıp lehine çevirmeli” diyor.
#GazetehaberleriHürriyet'in, Demokrasi Denetçileri'ni temel alan "1 Kasım Aday Analizi" araştırmasını temel alan kapsamlı çalışmasına göre, 35 ildeki 39 seçim bölgesi çok kritik. Bu bölgelerdeki yüzde 0,39 ile yüzde 3 arasındaki oy değişimleri, 7 Haziran'a göre farklı dağılım çıkmasıne neden olabilir. 1 Kasım, ince hesapların seçimi olacak. AK Parti 7 Haziran’da çıkardığı 258 milletvekiline en az 18 sandalye daha eklemek istiyor. CHP, MHP ve HDP de kritik oy farklarıyla kazandıkları vekilleri kaptırmama peşinde. O nedenle her parti kıl payı hesaplar yapıyor. Hürriyet muhabirleri iki seçim arasındaki farkları, partilerin ince hesaplarını ve kritik illeri araştırdı. Tek parti iktidarı mı, koalisyon mu sorusunun yanıtını 35 ilde kıyasıya bir rekabetle çıkacak 39 milletvekilliği belirleyecek.
#1 Kasım 2015 Genel Seçimleri7 Haziran seçim sonuçlarının RTÜK’te de dengeleri değiştirmesi beklenirken, görev süresi yakında dolacak olan Başkan Davut Dursun, “Yeni milletvekili sayısına göre AK Parti’nin 5 olan kontenjanının 4’e düşmesi tartışılıyor. Ancak D’Hont sistemine göre hesaplanırsa AK Parti’nin kontenjanı 5’te kalır” dedi.
#TrtRTÜK Başkanlığı görevi 14 Temmuz'da sona erecek Davut Dursun, 6 yıl boyunca yürüttüğü başkanlık göreviyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. RTÜK Başkanı Dursun, seçim döneminde bazı yayın kuruluşlarının belli partilere angaje olduğunu ve sadece o partinin mitinglerini yayınladığını belirtti. Televizyon programlarında reyting için marjinal ve ensest ilişkilerin ele alındığını söyleyen Dursun, evlilik programlarını da eleştirdi. Dursun 'Evliliğin televizyon ekranlarında pazarlanması ahlaken kabul edilebilir değil' dedi.
#TelevizyonAK Parti ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Seçim Kanunu Değişikliği teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklif seçim barajını yüzde 10’dan 7’ye düşürürken, partiler ülke genel barajını ittifakla geçecek ancak milletvekili sayısını kendi oylarıyla belirleyecek. ‘Artık oylarla’ vekil çıkarma dönemi de bitecek.
#AK PartiYSK’nın referandumun kesin sonuçlarını açıklamasının ardından sıra yeni Anayasa’nın zorunlu kıldığı ‘uyum’ yasalarına gelecek. 144 maddenin değişimi zorunlu. Başbakan ifadesinin geçtiği teşkilat yasalarındaki binlerce hüküm ayıklanacak. Seçim sistemi ve siyasal örgütlenmede ‘revizyon’ da tartışma konusu.
#Gazetehaberleri1 Kasım Genel Seçimleri'ne sayılı günler kaldı. Bütün Türkiye seçimle yatıyoruz seçimle kalkıyoruz. Biz de bu ortamda istedik ki siyasetin ağır havasını üzerimizden biraz atalım ama konudan da kopmayalım. Bunun için "Seçimi en iyi ben bilirim" diyenlerin ağzına layık, eğlenceli bir test hazırladık. Kendinizi denemek bedava, eşe dosta sosyal medyadan hava atmak cabası... O zaman buyursunlar efendim 'seçim sınavı'na!