Güncelleme Tarihi:
REFERANDUMDAN ‘evet’ oyu alan yeni Anayasa paketiyle askeri yargının kaldırılması, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yeniden yapılandırılması, milletvekili seçilme yaşı gibi düzenlemelerde teknik yasal değişikliklerin doğrudan yapılması gerekiyor. Yeni Hâkimler Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin belirlenmesi konusunda Anayasa’da geniş hükümler yer aldığından bu konuda yasal düzenleme yapılmadan bile YSK kararından itibaren 30 gün içinde yeni üyeler belirlenecek ve 40’ıncı günden sonra göreve başlayacaklar. Bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yasası’nda 7, Milletvekili Seçimi Yasası’nda 9, Seçimlerin Temel Hükümleri Yasası’nda 10, Siyasi Partiler Yasası’nda 11, HSYK Yasası’nda 30, Uyuşmazlık Yasası’nda 27 ve Askeri Ceza Yasası’nda 50 olmak üzere 144 maddenin zorunlu olarak değişmesi gerekiyor. Başbakan ve Bakanlar Kurulu ifadelerinin geçtiği teşkilat yasalarındaki binlerce hüküm ayıklanacak.
ŞENTOP: FAZLA ABARTMAYALIM
Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Uyum yasaları işini fazla abartmayalım. Uyum yasaları, Anayasa’daki değişikliğin uygulanması için zorunlu da değil. Bir kısmı sayıca çok gözükse de ‘hükümet’, ‘kabine’, ‘Başbakan’, ‘bakanlar’ gibi ifadelerin çıkarılması şeklinde olur. Diğer hususları da yapabiliriz. Olmazsa bu yaz Meclis çalışır” dedi.
BARAJ DA KONUŞULACAK
TBMM İçtüzüğü de zorunlu olarak yeni sisteme uyarlanacak. Gensoru, sözlü soru, Bakanlar Kurulu gibi kavramlar içtüzükten çıkarılırken ‘soruşturma yöntemi’ gibi değişen konular içtüzüğe eklenecek. AK Parti, kapsamlı bir çalışma yaparken Meclis İçtüzüğü ve TBMM Teşkilat Yasası ile seçim sisteminde köklü değişiklikler için de uzlaşma arayacak. Parlamento çalışmalarını hızlandırmaya ve ‘yönetimde istikrar’ sonucunu çıkarmaya yönelik seçim sistemi değişiklikleri ele alınacak. Türkiye halen seçimde nispi temsili esas alan ‘D’Hondt’ sistemini uyguluyor. Yürütmedeki yeni model Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50 artı 1 oyla seçilmesini öngörüyor ancak mevcut seçim sistemi koalisyon olasılıklarını ortadan kaldırmıyor. AK Partili Şentop, uzlaşma arayışında yüzde 10 seçim barajının gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya “Şüphesiz onlar da konuşulacak” yanıtını verdi.