Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirPerceptions dergisinde yayınlanan bir makale, Soğuk Savaş dönemindeki Türk-Sovyet ilişkileriyle ilgili çarpıcı detayları gözler önüne serdi. 18 sayfalık çalışmada Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve dönemin SSCB Büyükelçisi Nikita Ryzhov arasındaki iki gizli görüşmeye de yer verildi.
#Celal BayarNATO’nun 75’inci yıl zirvesi 1949 yılında ilk anlaşmanın imzalandığı Washington’da toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yer aldığı aile fotoğrafının çekiminden sonra dev ekrana Türkiye’nin 1952’de attığı üyelik imzası da yansıtıldı. Zirveden dünyaya “Birlikte güçlüyüz” mesajı verilirken Erdoğan liderlerle ikili görüşmeler yaptı.
#NATOSEÇİMLER yapılmıştı ama TBMM gerçekten açılabilecek miydi? TBMM’nin 25 Ekim 1961 Çarşamba günü açılacağı resmen duyurulmuş olsa da, yeni bir darbe söylentileriyle birlikte sıkıntılı bir hava çökmüştü Ankara’nın üstüne.
#Cemal GürselÖnceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu 27 Mayıs darbesi ile ilgili bir açıklama yaptı. 27 Mayıs’ı kara delik olarak tanımlayan Kasapoğlu açıklamasında, “27 Mayıs darbesi demokrasiyi yutan, özgürlükleri yok eden ve toplumu karanlığa sürükleyen bir hareket olarak ortaya çıktı. Darbenin ardından, kara deliğin etkisine giren Türkiye'nin siyasi sahnesi de benzer bir şekilde değişime uğradı. Demokratik kurumlar zayıfladı, ifade özgürlüğü kısıtlandı ve toplumsal huzursuzluk arttı. Bu, darbenin siyasi çekim gücünün bir sonucuydu ve daha uzun yıllar bu etki Demokles’in kılıcı gibi Türk siyasetinin üzerinde sallanmaya devam etti” ifadelerini kullandı.
#Dr. Mehmet KasapoğluTürkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü (TEB), Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili arşiv çalışmaları sırasında Celal Bayar’ın Duisburg ziyaretini video görüntüleriyle birlikte inceleyerek gündemine aldı ve Almanya Türk toplumunun da hafızasında yer alması için çalışmalara başladı.
#ALMANYADoktor Sadık Ahmet’in hayatının anlatıldığı, “Sadık Ahmet” filmi Aralık ayında vizyona girecek. Filmin tanıtımının yayınlanmasının ardından Doktor Sadık Ahmet'in hayatı merak konusu oldu. Peki, Sadık Ahmet kimdir, nasıl öldü? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Sadık AhmetTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85. yılında tüm yurtta anıldı. Anıtkabir ziyaretçi akınına uğradı. Atatürk’ün naaşı, 10 Kasım 1938’de hayatını kaybettikten sonra 21 Kasım 1938’de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi’ne konulmuş, 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledilmişti. Bu ana tanıklık eden bugün hayattaki tek kişi Anayasa Mahkemesi Onursal Başkanı Yekta Güngör Özden ile konuştuk… Özden, 70 yıl önceki o günü gözyaşları içinde anlattı: “Bugün bile aynı acıyı hissediyorum. Sokaklarda çıt çıkmıyordu. Kuşların kanatları, askerlerin yürüyüşü ve pencerelerdeki, kapılardaki insanların hıçkırık seslerinden başka hiçbir şey duyulmuyordu.”
#Mustafa Kemal AtatürkAtatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Başdanışmanı, araştırmacı Ahmet Gürel (74), Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakledildiği törenin renkli görüntülerine ulaştı. İtalyanlar tarafından sonradan renklendirildiği öğrenilen görüntülerde, Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı naaşının top arabasıyla taşınması ve Anıtkabir'de düzenlenen törenden kareler yer aldı.
#AtatürkAtatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Başdanışmanı, araştırmacı Ahmet Gürel (74), Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakledildiği törenin renkli görüntülerine ulaştı. İtalyanlar tarafından sonradan renklendirildiği öğrenilen görüntülerde, Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı naaşının top arabasıyla taşınması ve Anıtkabir'de düzenlenen törenden kareler yer aldı.
#Mustafa Kemal Atatürk29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuGİRİŞ:<br> Yazı dizimizin bundan önceki iki bölümünde Mısır’da 1952 yılında gerçekleşen darbeden sonra Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hulusi Fuad Tugay’ın ihtilalinin lideri, ülkenin en güçlü kişisi olan Yarbay Abdülnasır Cemal’e herkesin önünde tavır koymasının yol açtığı krizi anlatmıştık.
#BayarÇok iyi hatırlıyorum, 13 Aralık 1999 tarihinde Zagreb’de Hırvatistan Devlet Başkanı Franjo Tudjman’ın Cumhurbaşkanlığı’nın önündeki dev meydanda düzenlenen cenaze törenini izlerken dikkatimizi çeken, Batı dünyasından katılımın zayıflığı olmuştu.
#DemirelYunanistan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı iki büyük kent Gümülcine ve İskece’de, Türk öğrencilerin okuduğu iki azınlık lisesi bulunuyor. Gümülcine’deki lisenin adı Azınlık Celal Bayar Lisesi. 1952 yılında Yunanistan Kralı Pavlos ve Kraliçe Frederika ile Celal Bayar tarafından açıldı. Kraliçe Frederika’nın 1952 yılında İstanbul’u ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile dans ederken, Batı Trakya Türk azınlığına iki dilde (Yunanca ve Türkçe) eğitim yapacak bir lise açılması önerisinde bulunduğu ortaya çıktı.
#YALÇIN BAYER