Tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kahramanmaraş’taki depremlerde yıkılan Isias Hotel için “Olduğu gibi, bir ibret nesnesi olarak bu haliyle muhafaza edilmeli ve hikâyesi anlatılmalı” yorumunu yapmıştı. Biz de geçmişteki büyük afetleri, yıkımları, acıları, utanç anlarını hatırlatmak, unutturmamak için bir anıt olarak insanlığa sunulan müzeleri gezginlerimize sorduk.
#SeyahatNapalm etkisiyle alev almış giysilerini üzerinden atmaya çalışırken "Çok sıcak! Çok sıcak!" diye feryat eden 9 yaşında bir kız çocuğu ve onun bu dehşetini ölümsüzleştiren bir fotoğrafçı. Modern tarihin en karanlık anlarından birinin üzerinden 50 yıl geçti ama savaşın yüzü hiç değişmedi. İşte bir yanda hep 9 yaşında kalan o kız çocuğu, bir yanda anlık bir refleksle deklanşöre basan fotoğrafçı ve Vietnam'dan Ukrayna'ya barış dersleri...
#Nick UtVietnam’ın güzeller güzeli Halong Bay hakkında okuduklarım, izlediğim belgeseller, duyduklarım, gördüğüm fotoğraflar ve gezerken yerel rehberimin anlattıkları heyecanımı daha da artırıyor. Ho Chi Minh'den başlayan Vietnam seyahatim sırasıyla Hoi An, Da Nang, Lao Chai, Ta Van ve Sapa’yı kapsadı. Kâh dağda bayırda kâh şehirde ovada… Ve bu seyahat beklentilerimin üzerinde çok güzel geçti ama kötü bir talihsizlik de yaşadım. İşte size zorlu ve bir o kadar güzel geçen Halong Bay gezi maceram…
#VietnamHo Chi Minh, Vietnam’ın en büyük şehri ve eski başkenti. Sürekli canlı… Caddelerden akan motosikletler, birbiri ardına açılan barlar, restoranlar… Belirgin bir gençlik enerjisi ve yaratıcı atmosferi var. Kuzey Vietnam savaş boyunca komünizmden hiç kopmadığı için halen net bir şekilde batılı yaşam biçiminden farklıyken Ho Chi Minh’in hem mimarisi hem de sosyal yaşamı hemen farklılığını ortaya koyuyor. Benim için yine oldukça zor ama eğlenceli bir seyahat oldu. Eğer engelli bir gezginseniz sizin için tüm detayları düşünülmüş bir yazı hazırladım. İşte size Ho Chi Minh gezi rehberi…
#VietnamVietnam ve Kamboçya’yı en çok savaş, şiddet, katliamlar, acılarla tanıdık şu kısa yakın tarihte. Her iki ülkenin de bendeki algısı, acılarla sindirilmiş, içine kapanık bir toplumun sepya zemindeki fotoğrafından ibaretti. Hanoi’e adımımızı attığımız ilk gün renklendi, neşelendi bu fotoğraf. Artık bu fotoğrafta motosiklet hızında akan günlük hayat, Akdeniz ülkelerini aratmayan bir eğlence hayatı Mekong’un verimi, Hindistancevizlerinin kokusu, renklerin, yemeklerin ve şehir ışıklarının coşkusu var.
#SeyahatModern tarihin en kanlı savaşlarından birini yaşayan Vietnam, savaşın getirdiği yeraltı tünelleri sayesinde turistlerin ilgi odağı durumuna geldi. Vietnamlıların kullandığı Cu Chi tünellerinin uzunluğu 200 kilometreyi buluyor. 1940 yılında sadece küreklerle kazılmaya başlanan tüneller, 25 yılda tamamlanabilmiş.
#TünelAslında onu birçoğumuz, “Ah ulan keşke benim de işim bu olsa, kadın geziyor, yiyor, içiyor bir de üstüne para alıyor, ne güzel iş heaa!” deyip izlediğimiz programlardan gayet iyi tanıyoruz. Mikrofonuna taktığı tokalar oyuncaklardan, şekilden şekle girip sonsuz bir samimiyetle tanıttığı şehirlerden hepimizin severek ve özenerek izlediği Gülhan Şen rotasını bu hafta üniversiteli dostlar için kampüse çevirdi.
#Gülhan ŞenAdı geçince akla ilk olarak savaş ve Amerikan kahramanlıkları anlatısı üzerine kurulu onlarca filmin geldiği ülke, Vietnam. Ve ne büyük haksızlık zihinlerdeki en belirgin işaretinin bu olması. Gittiğinizde daha iyi anlayacaksınız çünkü büyüleneceğiniz doğal güzellikler ve zengin bir kültürün tarihle buluşması çıkacak karşınıza. Tüm bunlara bir de sanki öyle kanlı bir savaşı yaşayan onlar değilmişçesine gülümsemeyi âdet edinmiş sıcacık insanlar eklenince, “İyi ki geldim, Vietnam’dayım” diyeceğiniz bir atmosferin etkisine gireceksiniz.
#VietnamFethiye’de yaşayan beden eğitimi öğretmeni İclal Cengiz, 2005’ten bu yana dünyayı geziyor. Her yıl 10 günlüğüne olabildiğince uzağa gidip, olabildiğince çok şey görmeye çalışıyor. Vietnam gezisinde Hanoi kentini sevmiş, Halon Körfezi’nden büyülenmiş. “Vietnam’ın içlerinde görülmeyen dağcıklar, körfezde denize o kadar güzel kondurulmuş ki çok şaşırdım. Adacıklar maket mi, gerçek mi diye uzun süre inceledim” diyor.
Japon alfabesi, Japonya'nın resmi dili olarak bilinmekte olan Japoncanın yazıldığı alfabedir. Japonca öğrenmek isteyen kişiler öncelikli olarak Japon alfabesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Japon alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Japonca alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası hakkında bilgiler nelerdir? Japon alfabesi hakkında detaylı bilgileri derledik.
Vietnam Kuzeyden Güneye uzanan ince uzun bir ülke... Çok değil 1970’lerin gezegendeki en acı çeken ülkelerinden. Bugün ise Uzakdoğu’nun tüm güzelliklerini barındırıyor. Yediğim, içtiğim ve gezip gördüklerimi anlatacağım haftaya detaylıca. Ama önce yeryüzünde beni en çok etkileyen ‘Chu Chi’ (Çu Çi) tünelleri ve daha sonra ziyaret ettiğim savaş müzesine ev sahipliği yapan ülkenin gelin yakın tarihinde gezelim önce biraz.
#Vietnam NeredeAvukat İrem Çiçek’i tanıdığımızda 23 yaşındaydı. Hukuk diplomasını yeni almış, genç ve güzel bir kadın... Stajyer avukat olarak başladığı dava, Ergenekon davasıydı ve bütün Türkiye’ye babası Dursun Çiçek ile kader arkadaşlarının suçsuz olduğunu anlatacaktı. Zor günler en azından onun ‘davası’ için bitti. Avukatlık yapmaya ve hak peşinde koşmaya devam eden İrem Çiçek, kafasını boşaltmak için harika bir yolculuğa çıktı ve bu yolculuğu Hürriyet Pazar için kaleme aldı. İşte Çiçek’in gözünden Vietnam ve Kamboçya...
#Ergenekon