covid-19 aşısı haberleri sayfasında covid-19 aşısı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1732 covid-19 aşısı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, “COVID-19 aşısı olanların yüzde 20’sinin yaşamını yitireceğini” iddia eden Dr. Alan Shoemaker’ın tüm iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Uz, bahse konu araştırmaların hiç yapılmadığını açıkladı.
#Prof. Dr. Melih UsABD Başkanı Joe Biden, Seul'de Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, şüpheli korona virüs vakalarının patlak verdiği Kuzey Kore'ye aşı sağlama teklifinde bulunduğunu ancak "yanıt alınamadığını" ifade etti.
#ABDCovid-19 aşıları yapılmaya başladığından beri birçok kişi aşı sonrası lenf bezlerinin şiştiğini fark etti. Aşının yan etkisi olarak ortaya çıkan bu durum bazı kişileri rahatsız etse de uzmanlar bunun endişe edilecek bir şey olmadığını söylüyor. Asıl sorun bu nedenle kadınların meme muayenelerini aksatmaları ve gecikmeli yapılan meme taramaları...
#Meme SağlığıSanofi ve GSK yaptığı açıklamada, adjuvanlı rekombinant COVID-19 aşı adaylarının tek bir pekiştirme dozunun (booster) güçlü bağışıklık sonuçları doğurduğunu duyurdu. İki şirket, tüm yaş gruplarına uygulanabilir ve bağışıklığı en üst seviyeye çıkaracak pekiştirme doz (booster) üzerinde çalışıyorlar. Aşının Faz 3 çalışmasının içeriğine son olarak, hızla yayılan yeni COVID-19 varyantı olan Omicron’a karşı testler de eklendi.
#COVID-19Yapılan çalışmalar, BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçtikten sonra koruyuculuğunun azaldığını söylüyor. Dünyada pek çok ülkeden sonra Türkiye'de de geçtiğimiz hafta BioNTech olan ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş üstü herkese hatırlatma dozu tanımlandı. Peki hatırlatma dozu neden önemli? Ne kadar koruyacak? Kimler, ne zaman olmalı? Farklı yan etkiler olur mu? Merak edilenleri Prof. Dr. Derya Unutmaz'a sorduk
#KoronavirüsKoronavirüs aşı uygulama süreci devam ederken covid aşısı ile ilgili özel durumlar sorgulanmaya devam ediyor. Covid-19 aşısı ile ilgili sık sorulan sorulardan bir de “Adetliyken (Regl iken) aşı olunur mu?” konusu. Regl döneminde koronavirüs aşısı olmanın vücuda etkilerinin yanında aşı sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hande İkitimur yanıtladı.
#Adetliyken Aşı Olunur Mu?Sağlık Bakanlığı tarafından başarıyla yürütülen koronavirüs aşılama süreci devam ederken, bir yandan da bazı özel durumlarda aşı olunup olunamayacağı merak ediliyor. Bu konuların en başında gelen hamilelikte korona aşısı yapılır mı sorusu, anne adayları tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? Hamilelikte korona aşısı yapılır mı? İşte gebelikte korona aşısı ile ilgili merak edilenler…
#Hamilelikte COVID-19 Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?Her gün yayınlanan Türkiye Covid-19 haritası özellikle son iki haftadır artan ölüm oranıyla dikkat çekiyor. Bir haftada bin 680, 1-29 Ağustos tarihlerinde ise 4 bin 881 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Aşı ile önlenebilen bir hastalık yüzünden nasıl bu kadar çok insanımızı kaybediyoruz? Bu soruya yanıt bulmaya çalıştık...
#Covid-19 AşısıBebeğine zarar verir endişesi ile Covid-19 aşısı olmak istemeyen bir anne, doğuma sayılı günler kala koronavirüse yakalandı. Acil sezaryene alınan ve sonrasında da yoğun bakımda yatmak zorunda kalan Kristen Hutton’un hikayesi, hamileler ve Covid-19 aşısı konusunu bir kere daha gündeme getirdi...
#Covid-19 AşısıBioNTech aşısı 2'nci dozunda yan etki görülme ihtimali daha yüksek. Türkiye'de aşılama ölçeğinin arttığı bugünlerde söz konusu yan etkiler hemen hemen her Whatsapp grubunun konusu. Mevzu konuşuldukça tereddütler de artabiliyor, hatta ilk dozu olup ikinci randevuya gitmeyenlerin sayısı da yükselmekte. Ancak konuştuğumuz uzmanlar 2'nci doz ile ilgili çok net: 'Yan etkiler kısa sürede kayboluyor ve hiçbir yan etki hastalığın kişilere yaşatacağı klinik tablo ile yarışamaz'
#2. DozKoronavirüse karşı aşılama hız kesmeden devam ediyor. Sinovac ve Biontech aşılarının uygulanmasıyla birlikte aşılama çalışmaları hızlandı. Peki hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi? Gebelere Covid-19 aşısı uygulanabiliyor mu? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#AşıBioNTech ile imzalanan anlaşmanın ardından Haziran ayında aşılamanın hızlanması bekleniyor. Aşı olacak kişilerin aklına gelen sorulardan bazıları da alkol tüketimi ile ilgili. "Aşı olmadan önce ve sonra alkol tüketebilir miyim? Aşının etkisi azalır mı? Zararı varsa kaç gün alkol almamalıyım?..." Covid ile mücadelede aktif rol oynayan 5 uzmana sorduk. Konu hakkında farklı görüşler mevcut...
#AşıCovid -19 pandemisi tüm şiddetiyle devam ederken en büyük endişelerden birisi de üreme fonksiyonlarında bir bozukluk yapıp yapmadığı konusu. Her viral enfeksiyonda olduğu gibi, şayet testislerde iltihaplanma yapıp orşit gelişirse, sperm üretiminde ya da kalitesinde bozulma olması beklenir. Ancak belirgin bir iltihap yapmadığında yine de kısırlık nedeni olabilir mi sorusu ne yazık ki tam açıklığa kavuşmadı. Fiziksel korunma tedbirleri yanı sıra elimizdeki tek silah ise aşı. Peki, aşı spermleri etkiler mi?
#Covid-19Bir yanda aşı olmayı dört gözle bekleyen milyonlar, diğer yanda sırası geldiği halde randevu bile almayanlar... Aşı ikna timleri bu ikinci grubu aşı olmaya yönlendirmek için ellerinden geleni yapıyor. Peki insanlar neden aşı olmaktan kaçıyor? Bu sorun nasıl çözülebilir? Devlet aşıyı zorunlu kılıp ikna dışında yaptırımlara da başvurabilir mi? Tüm bu meseleleri konunun uzmanlarıyla birlikte masaya yatırdık.
#Aşı KarşıtlığıSalgının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ancak hala virüsü yenebilmiş değiliz. Uzmanlara göre pandemi kalıcı olmayacak ancak Covid-19 ile yaşamayı da öğrenmemiz gerekiyor. Peki koronavirüs ile yaşamak ne demek ve pandemiden sonra bizi neler bekliyor?
#Koronavirüs AşısıJohnson & Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşma sorunu yaşayan 8 kişiden 7'sinin kadın olması, Covid-19 aşılarının kadın ve erkeklerde farklı etkiler yaratıp yaratmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Biz de uzmana sorduk.
#Covid-19 Aşıları Ve Kadınlarİngiltere'de doktor Thomas Kwan, annesinin mirasına konabilmek için akıllara durgunluk veren bir cinayet planı hazırladı. Hemşire kılığına giren Kwan, Covid-19 aşısı olduğunu söyleyerek annesinin eşine kimyasal zehir enjekte etti. Hayatını kaybeden kurbana yapılan otopside, ölümcül bir et yiyen hastalık tespit edildi.
#İngiltereAlmanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech, 2024 yılının ilk çeyreğinde 315,1 milyon euro net zarar açıkladı. İlk çeyrekte zarar edilmesine rağmen şirket, 2024 mali yılında gelirlerinin 2,5 ila 3,1 milyar euro arasında gerçekleşmesini öngörüyor.
#BiontechErzurum'da Covid-19 geçirdikten sonra milyonda 2 ya da 3 görülen 'pemfigus' olarak bilinen deri hastalığına yakalanan yüzde 80 zihinsel engelli İbrahim Akan'ın (38) yüzü, 1 sene içerisinde tanınmaz hale geldi. İbrahim Akan, "Aynaya ve kimsenin yüzüne bakamıyorum. Yüzüm biraz düzelse çok mutlu olacağım" dedi. Anne Zinnet Akan, "Oğlum milyonda bir görülen hastalığa yakalandı. Çocuğum her geçen gün gözümün önünde adeta çürüyor. Ne olur yardım edin" ifadelerini kullandı.
#ErzurumGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıKalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, “COVID-19 aşısı olanların yüzde 20’sinin yaşamını yitireceğini” iddia eden Dr. Alan Shoemaker’ın tüm iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Uz, bahse konu araştırmaların hiç yapılmadığını açıkladı.
#Prof. Dr. Melih UsNobel Komitesi Nobel Tıp Ödülü'nün sahibini açıkladı. Ödül bu yıl Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi. Katalin Kariko hakkında bilgiler günün aranan başlıkları arasında yer alıyor. Peki, Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Katalin Kariko hakkında bilgiler...
#Tıp Nobel ÖdülüYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Covid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıYeni bir araştırmaya göre long COVID yani uzamış COVID geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Yorgunluk, beyin sisi, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi geçmek bilmeyen bazı semptomlardan şikâyetçiysek uzamış COVID olma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.
#COVIDSırp tenisçi Novak Djokovic, COVID-19 aşısı yaptırmadığı gerekçesiyle ABD vizesinin reddedilmesi sonucu Indian Wells Masters tenis turnuvasından çekildiğini açıkladı. Djokovic, geçtiğimiz yıl yine aşı olmadığı gerekçesiyle Avustralya’dan sınırdışı edilmişti.
#Novak Djokovicİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sahte aşı kartı düzenlediği öne sürülen hemşire R.K.'nın (51) ve bu iş için anlaşmaya vardığı öne sürülen 13 kişinin tutuksuz olarak yargılandığı davada karar çıktı. 2 kişinin beraatine karar veren mahkeme heyeti, R.K.'nın da aralarında bulunduğu 12 sanığa 2 ay 15 gün ve 1 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezaları verip, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
#Sahte Aşı KartıDünyada özellikle COVID-19 pandemisi sonrası kalp hastalıkları ve bu nedenle ölümlerde artış olup olmadığı halen tartışma konusu. Ancak her genç yaşta kalp krizinde gözler koronavirüse çevriliyor. Kimi iddiaların odağında ise COVID-19 aşısı var. Uzmanlara kalp hastalıklarının koronavirüs ve aşıyla olası ilişkisini sorduk.
#Kalp KriziHac kayıt ve kayıt yenileme işlemi, 5 Ocak 2023 tarihinde başladı. Diyanet İşleri Başkanlığınca 2023 yılında hac için ilk defa kayıt yaptıracak olan veya kayıtlarında güncelleme yaptırmak isteyen vatandaşlar işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilecekler. Öte yandan 65 yaş üstündeki hacı adayları hacca gidip gidemeyeceği, Covid-19 aşısı vurulma şartı olup olmayacağı, Türkiye'ye verilecek kontenjan ve kura çekimi tarihi gibi konular 9 Ocak'ta netlik kazanacak. Peki, hac kayıtları nasıl yapılır, hac başvurusu ne zaman bitecek? İşte, 2023 hac kayıt başvuru ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#HacCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk devletlerini buluşturan tıp kurultayında, “Türkiye Yüzyılımızın en iddialı alanlarından birini sağlık olarak belirledik” dedi. Erdoğan tahıl koridoru konusunda da dünyaya “İnsanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” mesajı verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı ve Tıp Tarihine/Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni'nde konuştu. Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya alması ile ilgili konuşan Erdoğan, "İstanbul'da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizma ile Ukrayna buğdayının 9.3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık. Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davsansa da biz insanlığa hizmet için gayret göstermeye devam edeceğiz" dedi. Konuşmasında 'Health Türkiye' markasından da bahseden Erdoğan, "Sağlıktaki dijitalleşmenin ve hizmet sunumundaki tecrübelerimizin verdiği imkanların, yakın coğrafyamızdan başlayarak tüm insanlıkla paylaşıyoruz. Amacımız ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde ülkemizi uluslararası sağlık hizmetleri alanında ‘Health Türkiye’ markasıyla zirveye çıkarmaktır" ifadelerini kullandı.
#İstanbulKoronavirüs salgınında aşıların devreye girmesi hem milyonlarca hayat kurtardı hem de salgınının artık eski etkisini kaybetmesini sağladı. Ancak buna rağmen aşılarla ilgili endişeler ve aşı karşıtlığı kampanyalarının önüne geçilemedi. Yapılan son bilimsel çalışma ise bu durumun karşısına oldukça güçlü kanıtlarla çıkıyor…
#Hamilelikte AşıYerli Covid-19 aşısı Turkovac'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Şu anda Turkovac üretiminde ayda 2-3 milyon gibi bir kapasiteye ulaşıldı. Bu rakam çok daha yüksek noktalara çıkacaktır. Bu, çok büyük bir silahımız pandemiler açısından da. Şu anda pandemi tam olarak da bitmedi. Özellikle belirli risk grubundaki vatandaşlarımızın zaten Covid-19 aşılarını yaptırmaları gerekiyor" dedi.
#TurkovacSosyal medya “Pfizer yöneticisinden itiraf” videosu ile çalkalanıyor. O videoda Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos’un ‘Aşı piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı durdurup durdurmadığı test edildi mi?’ sorusuna ilaç firmasının yöneticisi Janine Small, aşının kullanıma sunulmadan bu konuda test edilmediği, bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmedikleri cevabını veriyor ve bunu da ‘Bilim hızında ilerlemek ve bu açıdan, her şeyi risk altında yapmak zorundaydık’ diyerek açıklıyor. Ancak hatırlarsınız ki o ilk dönem aşılar bulaşmayı engellediği söylemi ile de tavsiye ediliyordu. Bilim dünyası bu soru-cevap ardından ikiye bölündü. Gelin, madalyonun iki yüzüne de bakalım.
#PfizerCOVID-19’un hayatımızdaki etkisi giderek azalıyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta pandeminin bittiğini söyledi. Çoğumuz maske bile takmıyoruz artık.Öte yandan okullar açıldı, çocuklar kalabalıkların arasına karıştı. Bizler de havaların soğumasıyla restoranların, kafelerin iç kısımlarına meyletmeye başladık; kültür-sanatın hareketlenmesiyle kapalı mekânlara daha sık gider olduk. Kimimizse endişeli; önlemleri sürdürüyor, kullanım onayı alan güncellenmiş aşıları bekliyor. 10 kişiye koronavirüsün hayatlarına şu dönemdeki etkisini sorduk. Uzmanlarsa virüsle mücadelede gelinen son durumu anlattı.
#COVID-19