Dünya üzerindeki bazı nehirler ülkemizden doğar ve ülke sınırları dışarısında başka bir ülkeden dökülür. Bu nehirlerden birisi de Çoruh nehridir. Çoruh nehrinin nerede olduğu ve özellikleri oldukça merak konusudur. Peki Çoruh nehri nerede? Nereden doğar ve nereye dökülür? Çoruh nehrinin özellikleri ve uzunluğu nedir? Sizlere Çoruh nehri hakkında bilinenleri detaylıca inceledik.
#Çoruh Nehri Nerede?Halk üretimleri çağdaş sanatçıların eserleriyle buluştu, nehrin üzerinde bir salda geçmiş ve gelecekle ilgili düşünceler dile getirildi. Türkiye’nin gözbebeği Baksı Müzesi’nde geçen hafta yaşananları Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’la konuştuk: “Gelecek nerede biliyor musun? İnsanın, insan için, doğa için, barış için çaba sarf ettiği yerde.”
#Baksı MüzesiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke değiliz” diyerek su seferberliği için çağrı yaptı: “Türkiye’nin boşa harcayacak bir damla suyu yok. Su kaynaklarını kirletmek ihanete eşdeğer gaflet halidir. ‘Bir damla da sen ol’ seferberliğine desteğe çağırıyorum.”
#Devlet Su İşleri Genel MüdürlüğüTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı'nın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olduğunu belirterek, "Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek" ifadelerini kullandı. "Tarım milli güvenlik meselesidir" diyen Bakan Kirişci, gıda fiyatlarındaki artışın çözümü için geliştirilen 'Kent Tarımı' projesinin detaylarını açıklayarak, "Amaç yerinde üretim, yerinde tüketim. 'Suyu düştüğü yerde tutacağız' diyoruz ya, insanları da doğduğu yerde tutmamız lazım" dedi.
#Vahit KirişciKayak sezonu açılmışken ve bu sene yurt dışına gitmek hayal olmuşken ülkemizin harika kayak merkezlerinden biriyle açılışı yapayım dedim. İlk tercihimi Erzurum Palandöken’den yana kullandım. Geçtiğimiz hafta sonu kayak sezonuna dadaşlar diyarında giriş yaptım. Hava -20 derece olmakla beraber her gün güneşliydi. Aşırı soğuk olsa da çok keyifliydi.
#Erzurum-PalandökenYayla dersin akla önce Pokut gelir, Ayder gelir. Bal dersin aklına Anzer gelir. Fırtına Deresi’nin gürüldeyişini nerede duysan için gider; aklına yine o gelir. En çok demli bir çay içtiğinde adını anasın gelir. Tabii ki Rize’den bahsediyorum. Yeşilin yuvasından, Karadeniz’in anlatılmaz yaşanır şehri Rize’den… Madem anlatılmaz, neden yazdın o zaman derseniz; yolunuz düştüğünde size rehber olacak 10 adımı yazdım. Sizin için Rize vakti geldiğinde, bilmeniz gerekenler listesi hazır olsun.
#KaradenizBugün Şenkaya ilçesine bağlı olan Gaziler, tarih boyunca Bardız adıyla bilindi. 20’nci yüzyıla kadar Rumlar, Yahudiler, Ermeniler, Çerkezler, Gürcüler, Oğuz Türkleri bir arada yaşardı. Nüfusu 30 bine yaklaşmıştı. Enver Paşa’nın Sarıkamış Harekatı emrini vermek üzere geldiği günlerde şansı döndü. Benzersiz florasıyla 1950’lere kadar İstanbul’un en büyük bal tedariksiçisi olan Bardız bugün kaderine terk edilmiş.
Dokuz ve 14’üncü yüzyıllar arasında Erzurum’un kuzeyindeki bölge Gürcistan Krallığı’na aitmiş. Yusufeli’nin kuzeyine doğru giden yol, her iki tarafında yükselen sarp dağları, elma, dut ve ceviz bahçeli ahşap evlerin bulunduğu köyleriyle bir tabloyu andırır güzellikte. Yolun doğu ve batısında sıralanan muhteşem eski kiliseler de Gürcistan Krallığı’nı hatırlatma görevini üstlenmiş. Çoğundan geriye sadece kalıntıların ulaşmış olması ve onları hatırlayanların da yanlızca kuşlar olması insanı üzüyor.
Bir doktor düşünün, çocukluğunu büyük şehirlerde geçirmiş fakat kalabalığı, betonları hiç sevmemiş. Sinemayı sevdiği için İstanbul’a gelmiş, fikrini değiştirip fotoğrafa yönelmiş. Her zaman Anadolu’yu çok sevmiş. Ali Bilginer’in (64) başlıca tutkusu doğal alanlar ve çiçekler.
ARTVİN’in Yusufeli İlçesi'nde 30 yıldır süren Yusufeli Barajı’nın yapılıp yapılmayacağı konusundaki belirsizlik, 16 Nisan günü TBMM’de kabul edilen 5753 sayılı ‘Yusufeli ilçe merkezinin değiştirilmesi’ hakkındaki kanunun 24 Nisan günü Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla sona erdi.
ARTVİN'in Yusufeli İl?esi'nde 30 yıldır süren Yusufeli Barajı'nın yapılıp yapılmayacağı konusundaki belirsizlik, 16 Nisan günü TBMM'de kabul edilen 5753 sayılı 'Yusufeli il?e merkezinin değiştirilmesi' hakkındaki kanunun 24 Nisan günü Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla sona erdi.
Artvin denince aklınıza Karadeniz mi gelir, Doğu Anadolu mu? Yoksa her ikisi de mi? Aslında bu kent için, Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan yüksek viraj deyimini kullanmak galiba en doğrusu. Harita üzerinde Türkiye’nin yarım daireyi andıran kuzeydoğu köşesinin bir parçası olması yanında, hiç de düz olmayan kent içi ve kent dışı yollarının biçimi de viraj nitelemesini fazlasıyla haklı kılıyor. Artvin, öyle pek de "alçakgönüllü" olmayan, yüksek bir viraj: İl topraklarının yaklaşık yüzde 79.8’i sarp ve geçit vermeyen dağlarla kaplı. İşte bu coğrafi yapı, kentin tarihinin şekillenmesinde temel unsur olduğu gibi, günümüzdeki kültürel, toplumsal hayata da damgasını vuruyor.
Karadeniz’in akarsularına sadece tüm dünyadan rafting tutkunları ilgi gösteriyor. Çoruh Nehri’nde yıllardır birçok yabancı sporcu ve turist rafting botlarında azgın sulara karşı kürek çekti. Artık yerli halk da bu aktiviteden geri kalmıyor. Raftinge çok uygun derelere sahip Rize’de gençler bu işe öyle sahip çıkmışlar ki her yıl yeni bir kulüp faaliyete geçiyor. Antrenman için haftasonunu derenin içinde ıslanarak geçirenlerin sayısı her yıl artıyor.